Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Ne znam kako da kažem svoje prezime

Pravi izgovor ‘Hroncich’ izgubio se u američkom loncu za topljenje

 

Čudesna zemlja: Sjedinjene Države često se opisuju kao ‘nacija imigranata’, ali s Bidenovom otvorenom rijekom ili drugim Trumpovim zidom, sat na američkoj prevlasti mogao bi prestati, jer ilegalna imigracija kvari legalan put do državljanstva. Kad je riječ o mom prezimenu, čula sam sve: “čaplja-chEEk”, “RO-keck”, “her-CHICK” i mnoge druge. Pitali su me kako se izgovara više puta nego što mogu izbrojiti. Ali zapravo ne znam ispravan način, kao ni bilo tko u mojoj obitelji.

Maggie Hroncich, 12. srpnja 2023., https://www.wsj.com/articles/i-dont-know-how-to-say-my-own-last-name-pronunciation-heritage-croatia-melting-pot-307351da?mod=Searchresults_pos1&page=1

Gubitak nasljeđa – Amerikanka hrvatskih korijena: ‘Ne znam izgovoriti vlastito prezime, a prošle su samo tri generacije

Njezini pradjed i prabaka emigrirali su iz Hrvatske početkom 1900-ih. Obitelj Hroncich (Hrončić) brzo se, veli, uklopila u američki život. Današnje generacije obitelji više ne govore hrvatski, a ne pamti ni da su roditelji govorili jezikom svoje bake i djeda.

– Ne znam izgovoriti vlastito prezime – požalila se Maggie Hroncich, novinarka Wall Street Journala hrvatskih korijena. Preziva se, naime, Hroncich, no dosad je čula svakojake izgovore, od “Heron-cheek” i “Ro-keck” do “Her-chick” i mnoga druga. – Pitali su me kako to izgovoriti više puta nego što mogu izbrojati. No, ja zapravo ni ne znam ispravan izgovor, a ne zna ga ni nitko drugi u mojoj obitelji – ističe.

Njezini pradjed i prabaka emigrirali su iz Hrvatske početkom 1900-ih. Obitelj Hroncich brzo se, veli, uklopila u američki život. Današnje generacije obitelji više ne govore hrvatski, a ne pamti ni da su roditelji govorili jezikom svoje bake i svoga djeda. Teško izgovorljivo prezime je, kaže, sve što nosi od hrvatskog identiteta. Njezin djed ga izgovara “Her-on-sick”, a rođaci “Ron-keck.” Izgovor koji je naslijedila od oca i koji joj najviše leži jest – “Her-on-check”.

Kako je moguće da Hrončići unutar tri generacije ne znaju izgovoriti vlastito prezime? Tako je to, objašnjava, u SAD-u, gdje su se pomiješali narodi i kulture u “melting potu”.

– Prekrasno je to što se toliko mnogo kultura pomiješalo u Americi kakvu danas poznajemo, gdje svatko može postati Amerikanac jednako kao i bilo tko drugi. No, lako je izgubiti vlastito nasljeđe i običaje ako se ne čuvaju – piše Maggie Hroncich.

Ima, dodaje, strpljenja s ljudima kad izgovaraju njezino prezime.

– Moj brat je nedavno posjetio Hrvatsku, gdje se nadao da će konačno naučiti kako se izgovara naše prezime – otkriva. Tužno je, dodaje, što su članovi njihove obitelji, kao i mnoge druge, sada samo turisti u zemlji koju su njihovi preci zvali domovinom prije samo tri generacije.

I što je doznao brat o prezimenu? Pa to da ga cijelo vrijeme pogrješno izgovaraju, a tako će, kaže, i ostati jer je originalni naglasak neizgovoriv na engleskom jeziku. – Nije da ćemo to pokušati promijeniti… Uostalom, mi više nismo Hrvati – zaključuje M. Hroncich u članku koji je objavila u Wall Street Journalu.

Ivica Beti, 17. 7. 2023., https://www.vecernji.hr/vijesti/amerikanka-hrvatskih-korijena-ne-znam-ni-izgovoriti-vlastito-prezime-1695807

Povezane objave

​Mladosti divna

HF

Trideset i jedna godina ustrajnog rada i aktivnosti u Hrvatskoj

hrvatski-fokus

EPILOG TRAGEDIJE: Žigmanov u Hrtkovcima

hrvatski-fokus

Potpora Hrvatima u Srbiji i osnaživanje pograničnih područja Hrvatske

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više