Hrvatski Fokus
Kultura

Morski krajobrazi Duje Šuvara

Gradovi na obali mora, nataložene generacije građevina, slojevi života, jedan iznad drugog, miruju, svijet pored mora spava

 

Akademski slikar Duje Šuvar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor složenog i senzibilnog opusa, posvećenog ljepoti samoj ali  i magičnoj privlačnosti ljepote.

Na njegovim brojnim slikama, od crteža i akvarela do ulja pronalazimo prepoznatljive motive s pažljivo odabranim najboljim rakursima, u kojima prevladavaju klasični primorski, priobalni, morski motivi ali i izrazito istaknuti kontinentalni. Sve je doista uronjeno u nebesku svjetlost, snažnog, blještavog intenziteta, sjene se poigravaju jedna s drugom, sunčeva toplina rasakriljena je iznad Šuvarovih tema.

Osobitost njegova opusa jest i kontinirana posvećenost moru, klasičnim temama koje se na bilo koji način vezuju s morem, obala, ljudi, brodovi, smiraj, sunce koje se rasprostire.

Posebnost ciklusa mora Duje Šuvara jest vidljiv i gotovo opipljivi element na gotovo svim slikama, mir, spokoj, harmonija, gotovo svečana i seriozna idilična atmosfera, sve pršti od boja, od topline.

Sve je mirno, brodovi se lijeno lagano ljuljuškaju u luci, u predvečerje, more je sneno i tko zna na što misli, možda se sjeća Argonauta ili davne vulkanske erupcije.

Gradovi na obali mora, nataložene generacije građevina, slojevi života, jedan iznad drugog, miruju, svijet pored mora spava.

Sjajan ciklus Duje Šuvara, more u srcu čovjeka.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nagrada pjesniku Dragi Čondriću

HF

Trideseto minu ljeto

hrvatski-fokus

Od meditacije do strasti

HF

Tempere Bojana Doleneca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više