Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus ulja na platnu Bojana Doleneca

Sjećanje na elegantni engleski vrt polako blijedi

 

Možda je akademski slikar Bojan Dolenec imao jasnu namjeru oko realizacije nekoliko ulja na platnu različitih formata s motivima engleskog vrta, vrta koji je odraz prirode, preplavljenog  žestokim bojama raznih vrsta biljaka.

No, dogodilo se nešto drugo. Umjesto privlačnog sklada engleskog vrta slikar je kreirao izrazite scene iznenadnih, neočekivanih promjena, nerazumljivih zbivanja, surove energije koja ruši sve pred sobom i vrije ispod površine  prijeteći.

Svijet u promjeni s istom vatrom boja i teško objašnjivih emocija, kao i harmonija engleskog vrta i njegovog bogatog raslinja.

Gusti i neprozirni slojevi, tamni, mračni egzistiraju u jarkom crvenilu, plavilu, žutilu i zelenilu boja.

Sjećanje na elegantni engleski vrt polako blijedi, stiska ga jačina nanesenih boja, sve zamire, pred nama je nova stvarnost, nova svakidašnjost, teška i neprobojna za slučajni ili namjerni pogled.

Jake boje preuzele su površinu platna, odmjeravaju se i procjenjuju. Sklad je zaboravljen, fini miris prorode posve je nestao.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Krik iz magle – nova stihozbirka Malkice Dugeč

HF

Panonsko more

HF

BALTES – Hladni kamen tijela (7)

HF

PRAVOPISNA MOZAIČNOST – Pravopisci neka nakaradna rješenja prenijeli u pravopis

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više