Hrvatski Fokus
Hrvatska

Jedan od glavnih aktera Telegramove afere i bliski suradnik Nine Obuljen svaki mjesec plaća tisuću eura za dugove

Imovinska kartica Davora Trupkovića otkriva da glavni konzervator ima tri kredita i šest pozajmica od banke

 

Novinar 24sata Ivan Pandžić donosi nove detalje o glavnom konzervatoru Davoru Trupkoviću, jednom od glavnih aktera afere u Ministarstvu kulture koju je razotkrio Telegram, a radi se o 3D snimanjima zgrada nakon potresa koje je resor Nine Obuljen Koržinek povjerio zagrebačkom Geodetskom fakultetu.

Trupković je, naime, kao pomoćnik ministrice, bio zadužen za provedbu ugovora s Geodetskim fakultetom. Europski tužitelji su već utvrdili da je od 2,5 milijuna eura koje je platilo Ministarstvo kulture, više od 500.000 eura izvučeno fiktivnim poslovima i namještenim natječajima.

Istražitelji su u sklopu istrage pretresli urede i domove Trupkovića i još dvoje bliskih suradnika ministrice. Zasad su osumnjičeni samo profesori s fakulteta i čelnici tvrtki koji su im pomagali u izvlačenju novca.

Ministarstvo ga ne miče s funkcije

Nakon što je Trupković maknut s privremene funkcije šefa konzervatorskog zavoda u Dubrovniku, 24sata su poslala upit Ministarstvu kulture o tome hoće li Trupković ostati na svojoj poziciji glavnog konzervatora.

“Glavni konzervator Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković nije raspoređen na neko drugo radno mjesto”, odgovorili su iz Ministarstva.

Na vraćanje dugova mu odlazi polovica plaće

Iako Trupkovićeve imovinske kartice nisu javno dostupne jer je sada glavni konzervator, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa dostavilo je novinaru 24sata tražene dokumente. Kako navode 24sata, imovinska kartica koju je Trupković dostavio prije tri mjeseca, pokazuje da mu pola plaće odlazi na vraćanje dugova. Ima čak tri kredita i šest manjih pozajmica od banke, a mjesečno za povrat tih dugova izdvaja 1043 eura. Njegova plaća na poziciji glavnog konzervatora iznosi 2100 eura.

Trupković je iz Karlovca, a vlasnik je većine obiteljske kuće koju je naslijedio. Otkako se 2016. godine preselio u Zagreb na višu funkciju, kupio si je apartman u Rovinju i vikendicu u karlovačkom kraju. Apartman u Rovinju je površine 24 četvorna metra i Trupković mu je procijenio vrijednost na nešto manje od 65.000 eura. Nije prijavio prihod od najma u zadnje dvije imovinske kartice. U Zvečaju pored Karlovca je kupio i vikendicu sa zemljištem tik pored rijeke Mrežnice. Ukupna površina sa zemljištem je 180 četvornih metara. Vikendicu je kupio također kreditom 2018. Vrijednost je procijenio na nešto više od 71.000 eura, a na vikendici je upisana i hipoteka banke za kredit od 537.000 kuna, navode iz 24 sata.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/jedan-od-glavnih-aktera-telegramove-afere-i-bliski-suradnik-nine-obuljen-svaki-mjesec-placa-tisucu-eura-za-dugove/ 

Povezane objave

Pelješki Most branitelja Hrvatske

hrvatski-fokus

Imamo Hrvatsku

HF

Duh Memoranduma SANU još uvijek živi

HF

Veleizdajnički pohlepnici

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više