Hrvatski Fokus
Kultura

Slojevitost motiva zatvorenih prozora i vrata Zrinke Moslavac

Fasade su okupane suncem, zrake griju plohe kuća, sve miruje, tiho je, prolazeći pored pritvorenih ili zatvorenih prozora

 

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, slikarica Zrinka Moslavac autorica je kompleksnog opusa u kome se skladno nadopunjuju, prelijevajući se jedan u drugi, figurativni  i nefigurativni sklop motiva, najčešće u akrilu i ulju na platnima, različitih formata, od velikih do srednjih.

Izraziti kolor svakako karakterizira slikarstvo Zrinke Moslavac jer u njemu ona pronalazi i realizira i snagu izraza ali i ukupnu emotivnost doživljaja.

Fini odmjereni kolor, vrlo sugestivan, precizno raspoređene boje u tvorbi sjećanja, razmišljanja, u oživotvorenju misli.

U posljenje vrijeme pojavilo se nekoliko akrila srednjih formata s vrlo uočljivim nizom motiva zatvorenih vrata i prozora na plavom i ili bijelom zidu.

Fasade su okupane suncem, zrake griju plohe kuća, sve miruje, tiho je, prolazeći pored pritvorenih ili zatvorenih prozora, razmišljamo tko se odmara u hladu kuće, tko je prošao nedavno kroz sačuvana stara drvena vrata i sa sobom donio nadajmo se dobre vijesti, mislimo i dalje u toplini dana, tko živi u ovim davno sagrađenim zdanjima, kako je ovdje živjeti, škripi li noću drevni krov i dalje se pitajući kakve su tajne, zagonetke krasile povijest povijest življenje, ovdje, u ovoj kući?

No u stvarnosti trenutka, u miru ulice, prazne i nečujne, kuća se zatvorila sama u sebe i krije svoje misterije i nadalje iako svi sve znaju, pritvara i vrata, ne bi li zaustavila vjetar, koji bi bezobzirno uletio u kuću, u sobe i sve uznemirio, uzdrmao gotovo vječni mir pokućstva, porculanskog posuđa, blistavog kristala i nekoliko ulja predaka kojima se rijetko tko sjeća pravog imena.

Stare kuće žive svoje čudesne živote, sve su preživjele i nevremena i pljuskove i zime i užasne vrućine i ovakve i onakve stanare, buku s ulice koja nije naviještala ništa dobro i potpuli muk, još gore.

Iznova obojani plavom i bijelom bojom, zidovi skrivaju rane , ožiljke zadobivene u proteklom vremenu, upijajući žestoko i žedno sunčane zrake, kao da ih više u ovoj ulici neće biti, drvo prozora lupka o staklo poput iznenada pojavljujućeg sata koji opominje, došao je trenutak.

Kada bi prozori i vrata bili širom otvoreni, je li bi kuća bila veselija, toplina bi se raširila po njezinoj unutarnjosti i ne bi više bila mrzovoljna starica, kroz vrata bi ulazili ljudi i njihovi glasovi rasprskavali bi se po cijeloj kući, a s otvorenih prozora, mogao bi se promatrati cijeli svijet, možemo mu barem mahati.

Treba otvoriti i svoje prozore i vrata, treba otvoriti dušu i uživati u suncu, ono će nas blago dodirnuti ugodnom toplinom i naše će misli barem biti vedrije.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Odlazak

HF

Stihotvorstvo u snu

hrvatski-fokus

Pesimizam

hrvatski-fokus

Najpoznatiji južnoafrički gospel zbor – Soweto Gospel Choir u Lisinskom!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više