Hrvatski Fokus
Kultura

Slikarstvo je način razmišljanja, maratonska disciplina gdje je potrebno vrijeme za rezultate

Boja je isključivo kontrast koji mi je potreban za gradnju slike

 

Izvor Pende, akademski slikar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je osebujnog i zapaženog djela. Izlagač na brojnim  samostalnim izložbama iznimnog odjeka.

  • Izlagali ste u Zagrebu, naziv izložbe je Izvor, slučajno ili namjerno?

– Izlagao u galeriji Forum, predstavio sam novi ciklus slika. Izložbu sam nazvao „izvor”. Želio sam isprovocirati pitanja publike. Što je u potpunosti uspjelo.

  • Imate vrlo zanimljiv životopis. Krenuli ste na ALU u Zagrebu pa je završili u Njemačkoj, zanimljivo.

– Započeo sam studiji kiparstva na ALU međutim već na drugoj godini studija odlučio sam otići na Kunstakademie Dusseldorf (Visoka škola za umjetnost) studirati slikarstvo. Umjetnička akademija Düsseldorf ima veliku tradiciju i slovi za jednu od najboljih akademija na svijetu. Iskustvo koje sam stekao na studiju u Njemačkoj je jedna od osnova razvoja mog slikarstva.

  • Izlagali ste od New Yorka do Venecije. Kolika je važnost izlaganja?

– Da, izlagao sam dosta po svijetu. Nedavno sam imao samostalnu izložbu u Bratislavi i Dubaiju. Slijedeća samostalna izložba je krajem svibnja u Beču. Na izložbama imam mogućnost vidjeti svoje slike u raznim prostorima iz nekog drugog ugla, takodjer i reakciju publike. Svaka nova izložba, projekt donosi novo iskustvo.

  • Apstrakcija Vam je vrlo bliska.

– Pred nešto manje od deset godina odlučio sam se napraviti radikalni preokret u svom slikarstvu. U figurativnom slikarstvu nisam pronalazio dovoljnu slobodu za pronaći svoj autentični izricaj. Tako je došlo da apstrakcije, vjerujem da sam na dobrom putu. Volim eksperimentirati i uvijek nešto mijenjati u svom slikarstvu. Slikarstvo je zapravo način razmišljanja, maratonska disciplina gdje je potrebno vrijeme za rezultate.

  • Rođeni ste u Zagrebu. U Dubrovniku ste proveli djetinjstvo, u gradu brojnih umjetnika. Koliko je Dubrovnik utjecao na Vas?

– Rođen sam u Zagrebu, djetinjstvo sam proveo u Dubrovniku. Dubrovnik je predivan grad uz koje me vežu lijepe uspomene. Volim samozatajno slikati u svom Gradu, iako je sve teže živjeti radi turizma. Zapravo nema direktan utjecaj na moje slikarstvo. Grad je moja životna inspiracija.

  • Što mislite o suvremenom slikarstvu?

– Suvremena umjetnost obilježava naše vrijeme u kojem živimo, neovisno o kojem se mediju radi. Nažalost, kod nas još uvijek nije razvijena dovoljna svijest o važnosti suvremene umjetnosti i njezinom utjecaju na društvo.

  • Što je novo u atelijeru?

– Još uvijek imam studio u Dubrovniku, nisam se u cijelosti preselio u Zagreb. Vjerujem da ću slikati u Dubrovniku dok god to bude moguće.

  • Koliko je kolor važan?

– Boja je isključivo kontrast koji mi je potreban za gradnju slike. Vjerujem da nije bitno o kojoj se boji radi. Sve boje dobro korespondiraju skupa.

  • Vaša je supruga Mariana umjetnica također. Kako funkcionira Vaš suživot, svakodnevica?

– Mariana je studirala kiparstvo na akademiji u Veneciji. Naša svakodnevnica je odlazak u studio i posvećenost umjetnosti, jako se dobro nadopunjavamo i savjetujemo oko rada, to je svakako velika privilegija za nas oboje.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Raspisan natječaj na temu Kaštela

HF

Zemljo moja

HF

Dobro i zlo u čovjeku, serija slika Duška Šibla

hrvatski-fokus

Osjet Mediterana

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više