Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Vrijeđanja prije izbora i podilaženja poslije izbora

HDZ i DP trguju, dogovaraju se, dijele plijen i nastoje se prikazati kao jedina opcija za vlast

 

Vukovarski gradonačelnik i lider Domovinskog pokreta Ivan Penava, sa svojim kolegama, istaknutim članovima DP-a, se svom svojom snagom obrušavao na HDZ i premijera Plenkovića, uz enormno, gromoglasno i rafalno pljuvanje i bljuvanje po njima, ne birajući riječi, izraze i rečenice na njihovoj difamaciji i obezvrjeđivanju. Manje više govorio je istinu. Unatoč tome, premijer Plenković mu nije ostao dužan. Dapače! Izgovorio je pregršt uvreda Penavi i Domovinskom pokretu, rekavši, među ostalim da su to “zli  ljudi” i “kreteni, s kojima ne valja imati posla. „To nisu naši!”, vikao je u svom monologu premijer. Najednom su postali njihovi, jer treba formirati saborsku većinu, vlast i vladu. To je izgleda gotova stvar.

Treba se samo dogovoriti o podjeli fotelja i razdiobi plijena. Matematika govori da im treba još par ruku do potrebnog broja 76. To će biti neki žetončići i izdajice svog biračkog tijela. Toga se uvijek nađe. Toga uvijek ima, Za Judine škude se sve može i hoće. Umjesto da te i takve birači kazne na izborima, oni budu opet izabrani i ulaze u Parlament. Nije važno ni bitno čak ni onda kad su “dvorske lude”. Njihove ruke drže vlast i odlučuju. Nekad su i presudne.

Osam godina je Plenković pomoću takvih držao vlast. Vrlo je  izgledno da će do toga opet doći. Čelnici DP-a govore kako su oni čvrsti, stameni, odgovorni, ozbiljni, suvereni i domoljubni, da ne će odstupati od svojih stavova, načela i principa. Oni navodno nisu trgovci foteljama. Kaj god! Svi su oni trgovci foteljama. Čim su pristali na koaliciju s HDZ-om postali su trgovci. Pri tome su iznevjerili svoje birače.  Istina, po ideologiji su približno slični, čak i  jednaki. Međutim, ideologija je sad stavljena u stranu i nije bitna. Važno i bitno je osvojiti vlast i formirati vladu. U toj vladi će uzeti one resore  u kojima mogu provoditi svoju politiku i ideologiju, koja će tad isplivati na površinu. Mijenjat će navodno i smjer u kojem zemlja ide. Kaj god!

S 13 osvojenih mandata (Mislav Kolakušić navodno više nije s njima) to ne mogu nikako učiniti. Smjer zemlje će i dalje određivati budući premijer sa svojim ministrima, bili oni stranački ili nestranački. Možda su DP umišlja da bi mogli imati i premijera. To bi po logici stvari bio Ivan Penava. Ne mogu i ne ću reći ovdje, što o tome mislim. Lovi me neobuzdan smijeh. Netko bi mogao napisati knjigu ”Od nastavnika tjelesnog odgoja” do premijera. Svega bi bilo u toj knjizi. Najviše raznih kontraverzi. U Vukovaru je navodno, u samom početku svojeg vladanja radio na pomirbi i suživotu Hrvata i Srba. Koliko je u tome uspio vidi se po dvojnim školama, kafićima i stranama ulica po kojima se dotični kreću, još i dan danas tridesetak godina nakon rata i mirne reintegracije Podunavlja. Sada je Penava i njegovo društvo protiv sudjelovanja srpske manjine u formiranju vlade i u vlasti. To je uvjet DP-a od kojeg ne odstupaju.

Manjinci poručuju da njih nitko ne će dijeliti i da oni idu u paketu, njih osam zajedno. Komu će ići? Koga će podržati ? Manjinci su uvijek bili uz svaku vlast i vladu. Zar će ih sada Plenković odbaciti i ući u vladu sa krajnjom desnicom, čiji su ga čelnici proglasili lopovom i veleizdajnikom. Oni to sada poriču i opravdavaju trenutkom, vremenom i žustrom saborskom raspravom.

Nesposobni, razjedinjeni i neefikasni

Što je rečeno, rečeno je. Povratka nema. Može samo isprika. Ne će biti niti isprike. Premijer je rekao kako nije isto ono prije izbora i ovo poslije izbora. Trebalo bi imati želudac poput đona da bi se to probavilo. Nema to svatko, posebice birači DP-a i HDZ-a. Nemaju to niti članovi njihovih stranaka. Sigurno je puno njih protiv ove nametnute “domovinske” i “domoljubne”  koalicije. Premijer je isto tako konstatirao kako je biračko tijelo ovaj puta otišlo udesno i da vlast to treba i mora slijediti. To naprosto nije točno. Biračko tijelo je ovaj puta skrenulo ulijevo. Međutim to onima koji su ulijevo i njihovim partnerima ne će donijeti ništa novo, jer su naprosto nesposobni, razjedinjeni i neefikasni.

Postoji nekoliko mogućnosti da oni, naravno bez DP-a, formiraju saborsku većinu i vladu, bilo manjinsku ili većinsku. Oni samo galame i lamentiraju. Od toga ništa.  HDZ i DP trguju, dogovaraju se, dijele plijen i nastoje se prikazati kao jedina opcija za vlast, ističući njihove prioritete i bitne točke stranačke ideologije, koja je vrlo slična i podudarna, spominjući svoj program, njegov sadržaj i plan rada. Borba protiv korupcije bi tu trebala biti prioritet. Nešto se baš to i ne spominje, nego onako uz put. HDZ umanjuje i niječe korupciju, a njome su prožeti. Nema nijednog područja niti dijela života, rada i djelovanja u kojem nema korupcije. Korupcija se kapilarno raširila, petrificirala u politici i društvu, te  uzima svoj danak. Milijarde eura je “pojela” korupcija. Mnogi su se na tome enormno obogatili, ponajviše HDZ-ovci.

Može li korupciji DP stati na kraj? Kako će to postići? Niti oni nisu imuni na novac i njegovo pritjecanje. Ne zovu ih kolokvijalno, bez razloga, imovinski pokret. Milijuni eura se vrte i oko njih. Čiji su to novci? Tko stoji iza njih? Spominje se tajkun, koji se sad preko DP-a želi infiltrirati u državna poduzeća i ustanove. Trgovina s HDZ-om pri formiranju saborske većine i vlade će mu to omogućiti. To će se odvijati ispod stola. Je su li zato glasovali birači DP-a? Mislim da nisu. Glasovali su za suverenu i domoljubnu stranku koja će se boriti protiv korupcije, boriti za ostanak i povratak mladih, čuvati naše granice i suverenitet, unapređivati gospodarstvo, školstvo i zdravstvo, prezentirati povijesne istine, biti čvrsti stup domoljublja, demokracije i slobode.

Ankica Benček

Povezane objave

Živi zid ili anarhistički pokret?

HF

Dokle će se ići?

HF

Gdje leže uzroci Predsjednikove popularnosti?

HF

Puno je sličnosti oko stjecanja nezavisnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više