Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Vrijeđanja prije izbora i podilaženja poslije izbora

HDZ i DP trguju, dogovaraju se, dijele plijen i nastoje se prikazati kao jedina opcija za vlast

 

Vukovarski gradonačelnik i lider Domovinskog pokreta Ivan Penava, sa svojim kolegama, istaknutim članovima DP-a, se svom svojom snagom obrušavao na HDZ i premijera Plenkovića, uz enormno, gromoglasno i rafalno pljuvanje i bljuvanje po njima, ne birajući riječi, izraze i rečenice na njihovoj difamaciji i obezvrjeđivanju. Manje više govorio je istinu. Unatoč tome, premijer Plenković mu nije ostao dužan. Dapače! Izgovorio je pregršt uvreda Penavi i Domovinskom pokretu, rekavši, među ostalim da su to “zli  ljudi” i “kreteni, s kojima ne valja imati posla. „To nisu naši!”, vikao je u svom monologu premijer. Najednom su postali njihovi, jer treba formirati saborsku većinu, vlast i vladu. To je izgleda gotova stvar.

Treba se samo dogovoriti o podjeli fotelja i razdiobi plijena. Matematika govori da im treba još par ruku do potrebnog broja 76. To će biti neki žetončići i izdajice svog biračkog tijela. Toga se uvijek nađe. Toga uvijek ima, Za Judine škude se sve može i hoće. Umjesto da te i takve birači kazne na izborima, oni budu opet izabrani i ulaze u Parlament. Nije važno ni bitno čak ni onda kad su “dvorske lude”. Njihove ruke drže vlast i odlučuju. Nekad su i presudne.

Osam godina je Plenković pomoću takvih držao vlast. Vrlo je  izgledno da će do toga opet doći. Čelnici DP-a govore kako su oni čvrsti, stameni, odgovorni, ozbiljni, suvereni i domoljubni, da ne će odstupati od svojih stavova, načela i principa. Oni navodno nisu trgovci foteljama. Kaj god! Svi su oni trgovci foteljama. Čim su pristali na koaliciju s HDZ-om postali su trgovci. Pri tome su iznevjerili svoje birače.  Istina, po ideologiji su približno slični, čak i  jednaki. Međutim, ideologija je sad stavljena u stranu i nije bitna. Važno i bitno je osvojiti vlast i formirati vladu. U toj vladi će uzeti one resore  u kojima mogu provoditi svoju politiku i ideologiju, koja će tad isplivati na površinu. Mijenjat će navodno i smjer u kojem zemlja ide. Kaj god!

S 13 osvojenih mandata (Mislav Kolakušić navodno više nije s njima) to ne mogu nikako učiniti. Smjer zemlje će i dalje određivati budući premijer sa svojim ministrima, bili oni stranački ili nestranački. Možda su DP umišlja da bi mogli imati i premijera. To bi po logici stvari bio Ivan Penava. Ne mogu i ne ću reći ovdje, što o tome mislim. Lovi me neobuzdan smijeh. Netko bi mogao napisati knjigu ”Od nastavnika tjelesnog odgoja” do premijera. Svega bi bilo u toj knjizi. Najviše raznih kontraverzi. U Vukovaru je navodno, u samom početku svojeg vladanja radio na pomirbi i suživotu Hrvata i Srba. Koliko je u tome uspio vidi se po dvojnim školama, kafićima i stranama ulica po kojima se dotični kreću, još i dan danas tridesetak godina nakon rata i mirne reintegracije Podunavlja. Sada je Penava i njegovo društvo protiv sudjelovanja srpske manjine u formiranju vlade i u vlasti. To je uvjet DP-a od kojeg ne odstupaju.

Manjinci poručuju da njih nitko ne će dijeliti i da oni idu u paketu, njih osam zajedno. Komu će ići? Koga će podržati ? Manjinci su uvijek bili uz svaku vlast i vladu. Zar će ih sada Plenković odbaciti i ući u vladu sa krajnjom desnicom, čiji su ga čelnici proglasili lopovom i veleizdajnikom. Oni to sada poriču i opravdavaju trenutkom, vremenom i žustrom saborskom raspravom.

Nesposobni, razjedinjeni i neefikasni

Što je rečeno, rečeno je. Povratka nema. Može samo isprika. Ne će biti niti isprike. Premijer je rekao kako nije isto ono prije izbora i ovo poslije izbora. Trebalo bi imati želudac poput đona da bi se to probavilo. Nema to svatko, posebice birači DP-a i HDZ-a. Nemaju to niti članovi njihovih stranaka. Sigurno je puno njih protiv ove nametnute “domovinske” i “domoljubne”  koalicije. Premijer je isto tako konstatirao kako je biračko tijelo ovaj puta otišlo udesno i da vlast to treba i mora slijediti. To naprosto nije točno. Biračko tijelo je ovaj puta skrenulo ulijevo. Međutim to onima koji su ulijevo i njihovim partnerima ne će donijeti ništa novo, jer su naprosto nesposobni, razjedinjeni i neefikasni.

Postoji nekoliko mogućnosti da oni, naravno bez DP-a, formiraju saborsku većinu i vladu, bilo manjinsku ili većinsku. Oni samo galame i lamentiraju. Od toga ništa.  HDZ i DP trguju, dogovaraju se, dijele plijen i nastoje se prikazati kao jedina opcija za vlast, ističući njihove prioritete i bitne točke stranačke ideologije, koja je vrlo slična i podudarna, spominjući svoj program, njegov sadržaj i plan rada. Borba protiv korupcije bi tu trebala biti prioritet. Nešto se baš to i ne spominje, nego onako uz put. HDZ umanjuje i niječe korupciju, a njome su prožeti. Nema nijednog područja niti dijela života, rada i djelovanja u kojem nema korupcije. Korupcija se kapilarno raširila, petrificirala u politici i društvu, te  uzima svoj danak. Milijarde eura je “pojela” korupcija. Mnogi su se na tome enormno obogatili, ponajviše HDZ-ovci.

Može li korupciji DP stati na kraj? Kako će to postići? Niti oni nisu imuni na novac i njegovo pritjecanje. Ne zovu ih kolokvijalno, bez razloga, imovinski pokret. Milijuni eura se vrte i oko njih. Čiji su to novci? Tko stoji iza njih? Spominje se tajkun, koji se sad preko DP-a želi infiltrirati u državna poduzeća i ustanove. Trgovina s HDZ-om pri formiranju saborske većine i vlade će mu to omogućiti. To će se odvijati ispod stola. Je su li zato glasovali birači DP-a? Mislim da nisu. Glasovali su za suverenu i domoljubnu stranku koja će se boriti protiv korupcije, boriti za ostanak i povratak mladih, čuvati naše granice i suverenitet, unapređivati gospodarstvo, školstvo i zdravstvo, prezentirati povijesne istine, biti čvrsti stup domoljublja, demokracije i slobode.

Ankica Benček

Povezane objave

Demagoško povećanje mirovina

hrvatski-fokus

Relativizacija istine

HF

Sadašnja SABA slijednik je SUBNOR-a

HF

Slavo Kukić veliča Andreja Plenkovića

HF

Ostavi komentar

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više