Hrvatski Fokus
Uvodnik

U boj, u boj, za narod svoj!

Četnik Nikolić zna kako će obradovati male Hrvate – ćirilicom

 
 
• Tijekom kvalifikacijske utakmice Hrvatska – Malta 2:0 na Maksimiru navijači su bodrili vatrene već tradicionalnim skandiranjem "U boj, u boj, za narod svoj", a na čuđenje TV gledatelja HRT-ov komentator Drago Ćosić se, očito zbunjen što je dopušteno, a što neprimjereno skandiranje, ispričavao što, eto, moramo svjedočiti ovakvom nešportskom ponašanju dijela gledatelja. O tomu je raspravljao i HHO na čelu s Ivanom Zvonimirom Čičkom i podsjetio kako Ćosića nije zasmetala prethodna ksenofobna uzvikivanja navijača "HNS, pederi…" i "Mamiću, Cigane". Očito misli da je još u Tesliću.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/09/Drago_Cosic_Copenhagen_01.jpghttp://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/09/u-boj-za-narod-svoj.jpg
• Srbija cijelo vrijeme izbjegava tiskati udžbenika hrvatskoj djeci na hrvatskom jeziku i latinici. Na sastancima s hrvatskim kolegama istina oni sve obećavaju, ali u praksi ništa ne čini. Još se, poput Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, javno zafrkavaju s Hrvatima; najprije kažu da nema novaca u proračuni, a onda se kao „spasitelj“ pojavi Toma Grobar i dodijeli ima udžbenike na ćirilici tobože iz „vlastite donacije“. Da nije predizborna groznica i strah Ive Josipovića i svih oko njega da će ga pobijediti Kolinda Grabar Kitarović ne bismo ni znali za taj problem. Ovih dana u Josipovićevu kampanju uključio se i Pusićkin MVEP i izdao priopćenje u kojem podsjeća da je Hrvatska na svim sastancima sa srbijanskim dužnosnicima u zadnje dvije godine (a održano ih je nekoliko, od predsjednika republike do predsjednika vlade, odnosno prvog potpredsjednika vlade te ministra vanjskih poslova) tražila da se ispuni obveza tiskanja i osiguranja udžbenika na jeziku i pismu hrvatske nacionalne manjine, kao i uporaba hrvatskog jezika u topografskim nazivima. Isto je tako tražena i parlamentarna zastupljenost Hrvata u beogradskoj skupštini u skladu s odredbama iz potpisanog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina, kao i zapošljavanje pripadnika hrvatske manjine u tijelima državne uprave, pravosuđa i unutarnjih poslova, zatim otvaranje katedre na sveučilištu u Novom Sadu i na pedagoškoj akademiji u Subotici te informiranje na materinskom jeziku.
 
• Dok se četnik Toma Nikolić zafrkava s bačkim Hrvatima i hrvatskom političkom elitom na zagrebačkim brežuljcima, dotle hrvatski porezni obveznici, a da ih nitko nikad nije ni pitao, obilato financiraju protuhrvatske srpske institucije, poput velikosrpskoga tjednika Novosti u vlasništvu etnobiznismena Milorada Pupovca. I ne samo to. Plaćamo mi i udžbenike za srpsku djecu u Hrvatskoj. Prema riječima novoga ministra školstva, Vedrana Mornara, ove godine za udžbenike srpske nacionalne manjine izdvojeno 1.000.000 kuna, odnosno 135.000 eura! I sad neka Zoran Milanović kaže da nema novaca.
 
• Kad smo već kod udžbenika, treba podsjetiti kako u njima, onima iz povijesti, nedovoljno su zastupljene hrvatske teme, „poput Bleiburga, Križnog puta i tisuća masovnih grobnica iz razdoblja poraća, a velikosrpska agresija na RH u Domovinskom ratu u većini se udžbenika niti ne spominje“, istaknuo je predsjednik HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje Tomislav Đonlić, inače doktorand povijesti. Đonlić postavlja i pitanje zna li Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da je na RH bila izvršena agresija. Evo što je još Đonlić rekao a podanički mediji prešutjeli: „Mnoge povijesne činjenice nedovoljno su zastupljene u udžbenicima povijesti dok neke, na žalost, nisu uopće zastupljene – a trebale bi biti. Teme o komunističkim zločinima neposredno nakon Drugoga svjetskog rata (Bleiburg, Križni put, više od tisuću dosad otkrivenih masovnih grobnica, egzekucije političkih protivnika bez ikakvog suđenja) su podzastupljene dok se državni terorizam i likvidacije hrvatskih političkih iseljenika – koje je komunistički režim sustavno provodio sve do kraja Jugoslavije – u većini udžbenika uopće ne spominju. O komunističkoj se Jugoslaviji, također, nedovoljno govori kao o diktaturi u kojoj su se ekstremno kršila ljudska prava, donosile političke presude i osuđivali nevini ljudi. I ove godine Ministarstvo je u osnovnim školama dopuslilo uporabu četiriju udžbenika povijesti, od kojih samo jedan, u kontekstu uzroka Domovinskog rata, izrijekom spominje velikosrpsku agresiju koja je izvršena na RH dok ostali udžbenici uopće ne spominju pojam velikosrpske agresije. Sada se jasno postavlja pitanje: ako povijesne udžbenike pišu povjesničari, kako je moguće da se ne mogu usuglasiti o općepoznatim činjenicama? Kako je uopće moguće da je Ministarstvo dozvolilo uporabu ovih udžbenika? Ili možda na RH nije izvršena agresija, nego se to nama samo pričinilo?!“ Puno je pitanja postavio Đonlić. Odgovor je jednostavan: i oni koji pišu udžbenike, i oni koji ih distribuiraju, tiskaju idu linijom manjeg otpora. Novac im je prioritet. Novac je pobijedio istinu.
http://www.hdz.hr/sites/default/files/field/image/20131104%C4%91onli%C4%87.JPG
Tomislav Đonlić
 
• U Jajcu Muslimani-Bošnjaci žele prodati Arapima, tj. Kuvajćanima, zemljište koje pripada Hrvatima. U tijeku je borba tamošnjih Hrvata da ne izgube svoju djedovinu.  
 
• Jugokomunistički spiker na Radio Zagrebu Nenad Stazić, koji potječe iz orjunaškoga gnijezda, isto kao i Ivo Josipović, nedavno je protiv članice Organizacijskoga odbora građanske inicijative „U ime obitelji“ dr. Željki Markić rekao ovo: „Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednorodiljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu.“ Iako je u Stazićevo, njemu uvijek drago i nezaboravno jugo vrijeme na čelu matične kuće bio njegov jugokomunistički ravnatelj Goran Radman kao i danas, neko novo demokratskije vrijeme primoralo ga je da se nevoljko ispriča gospođi Markić. “Ja, Nenad Stazić, ispričavam se gospođi Željki Markić što sam na svom facebook profilu napisao rečenicu: ‘Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednorodiljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu’ jer tom rečenicom nisam htio povrijediti ni uvrijediti gospođu Željku Markić, kao ni članove njezine obitelji“. Navodno je dr. Markić prihvatila Stazićevu ispriku u svoje ime, kao i u ime građanske inicijative „U ime obitelji“. No, ako je Stazićevu ispriku prihvatila Željka Markić, sigurno je nisu prihvatili ostali Hrvati jer je ta vrlo opasna izjava posredno povrijedila svakoga onoga tko se osjeća Hrvatom i tko voli svoju domovinu. Jer trenutačni potpredsjednik Sabora i čelnik SDP-a je iznio laž na osnovi jugoslavenskih i velikosrpskih laži o Jasenovcu i svemu onome što je bilo i ostao na rubu trača oko jasenovačkih mitova i misterija u cilju ocrnjivanja Hrvata.
 
• U Osijeku je održan provokativni skup/povorka onih koji su protiv života. Pritom su nosili transparente s potpisom “Osijek – nepokoreni grad”. Kako su zlorabili urbani zaštićeni grafit i Spomenik poginulim braniteljima, očito je da je ovakav homoseksualni skup imao jedini cilj: relativizirati srpske zločine i srpsku agresiju na Hrvatsku i slobodarski grad Osijek. Naime, grafit potpisom “Osijek – nepokoreni grad” nastao je u Osijeku 1991. na raskrižju Divaltove i Trpimirove ulice, a zaštićen je kao kulturno dobro od 2012. Grafit je osječki simbol obrane i pobjede nad okupatorom u Domovinskom ratu.
 
• U Zagrebu postoji ulica koja nosi ime Vlade Ranogajca, poznatoga jugokomunističkog „djelitelj pravde“ na Josipovićev način. Maja Runje, čelnica pokreta „Krug za trg“ o Ranogajcu kaže: "Ranogajec je osoba koja je u poslijeratnim godinama potpisala stotine naloga za strijeljanje, nakon kojih bi obitelji dobile tek obavijest na komadiću papira. Na zahtjev članova obitelji njegovih žrtava poslali smo zahtjev Gradu da se Ulica Vlade Ranogajca preimenuje. Gradski je Odbor za imenovanje naselja trgova i ulica odgovorio da je Vlado Ranogajec bio istaknuti športski radnik". Kako mediji pišu, Vlado Ranogajec je poslije 1945. bio  sudac u Zagrebu koji je potpisivao mnoge smrtne presude Vojnog suda komande grada Zagreba. Navodno je u smrt poslao nekoliko tisuća Zagrepčana.
 
• U Gudovcu je održan 22. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, no na njemu nije bio ministar Tihomir Jakovina. Bilo ga je strah doći među seljake koje je višestruko prevario. U Gudovcu je bio predsjednik HSS-a Branko Hrg i pojasnio nazočnima zašto nam propada poljoprivreda. „Nije ni čudo što je hrvatska poljoprivreda u ovakvom stanju kakvom jest s obzirom da je poljoprivredna proizvodnja razbijena u tri ministarstva, ona gospodarstva, obrta i poljoprivrede, koja međusobno ne surađuju. Da surađuju ne bi se dogodilo da ministar gospodarstva predloži industrijsku strategiju bez prehrambene i drvoprerađivačke industrije koje s poljoprivredom moraju ići zajedno“, rekao je Hrg.
 
• Kako se doznaje iz policije u BiH, vođa vehabija iz Bužima, Husein Bilal Bosnić, ima četiri žene i 17 djece! Jedan od njegovih sinova poginuo je u samoubilačkom napadu u Siriji, ali to njega nije ražalostilo. Naprotiv, priredio je zabavu za cijelo selo. Inače, Bosnić je bio loš student u Siriji i tamo se okrenuo tom selefijskom pokretu i pustio bradu. Oni koji ga poznaju kažu kako nije naučio ni arapski jezik, što mu nije smetalo da se po povratku nametne kao jedan od novih vjerskih čelnika. 
 
• U Splitu novi poraz SDP-a i potvrda uspjeha HDZ-a. Od 32 vijeća gradskih kotareva u Splitu HDZ je u čak 19 vijeća dobio predsjednika, a SDP samo i isključivo u jednom. Očekuje se još veći napad na gradonačelnik Ivu Baldasara. I to od svojih, crvenih.
 
• U pokušaju sjedenja na dvije stolice – ruskoj i američkoj – Srbija je postala ono što se u američkoj unutarnjoj politici zove – swing state. Izvorno, to je američka država koja može glasati i za republikance i za demokrate, a u našem kontekstu i u tumačenju koji kreiraju njemačku i vanjsku politiku EU-a – zemlja koja lako može prevagnuti i na europsku i na rusku stranu. I u politici i u životu ovakvi su uglavnom stradali.
 
• Ovako Europska središnja banka pokušava spasiti gospodarstvo svojih država članica. Zalaže se za eksperimentiranje kroz primjenu nekonvencionalne monetarne politike, uključujući i smanjenje stope depozita i pokretanje programa kupnje vrijednosnica. Pokazuje više fleksibilnosti glede fiskalne politike i nastoji provediti strukturne reforme potrebne za podržavanje zdravog rasta.
Potezi ECB-a sadrže četiri glavna elementa:
1. Prisilno smanjivanje prinosa na obveznice i kamatne stope, u nadi da će to podržati rast broja radnih mjesta i rast obnavljanja odgovarajućeg kreditnog protoka kroz monetarnu uniju.
2.  Ako to ne bude djelovalo dovoljno brzo, ponovit će to kroz agresivnije korištenje kupovine obveznica, nadajući se također da će promicati rast izvoza slabljenjem valute.
3. Vršenje pritiska na vlade, privatno i javno, kako bi se provele prijeko potrebne mjere za promicanje rasta i izbjegavanje deflacije.
4.  U svemu tome, nada se da troškovi i rizici eksperimentalne monetarne politike ne će nadmašiti njihove prednosti.
 
• Autori novog izvještaja Vijeća za demokratizaciju politike (DPC) Bodo Weber i Kurt Bassuner tvrde da bi se utjecaj Rusije mogao protegnuti ozbiljnije na Balkan. U izvještaju pod imenom Zapadni Balkan i ukrajinska kriza – promjena američke i europske politike stoji da ruski ekonomski utjecaj u Srbiji, a posebno u Republici srpskoj, dugoročno ne isključuje imperijalističke ambicije. Najšokantniji dio je onaj o ponašanju predsjednika Republike srpske Milorada Dodika u odnosu na druge političare u regiji: "Države zapadnog Balkana su različito reagirale na ukrajinsku krizu. Crna Gora se u potpunosti svrstala uz europsku politiku naspram Rusije, uključujući uvođenje sankcija. Vlada je preuzela rizik prekida sa svojim povijesnim saveznikom Srbijom potiskujući tradicionalni proruski sentiment u dijelovima svoje političke elite i društva. Pa, ipak, ova je država ostala bez nagrade kojoj se nadala: odobravanju pristupu NATO-u na rujanskom skupu u Walesu. Razlog odluke NATO-a ostaje nejasan. U Bosni i Hercegovini je ukrajinska kriza lokalnim političkim faktorima omogućila osnovu za osvježavanje postojećih pozicija. Prema zapadnim diplomatskim izvorima, ruska aneksija Krima je ohrabrila predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska, Milorada Dodika, da razmisli o konkretnim koracima koji bi rezultirali dugo najavljivanom secesijom i to s ruskom potporom. Prema ovim izvorima, ovakav je razvoj događaja spriječila je akcija srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji je Banjoj Luci uskratio potporu ukoliko izvrši takav potez."
 
• U Hercegovini su zbog porezne utaje uhićeni Jerko i Mladen Ivanković Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH i ministar poljoprivrede i Mladen, zastupnik u državnom Parlamentu i predsjednik Narodne stranke radom za Boljitak. U tijeku te policijske akcije izvršen je pretres objekata i poduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjičeni: Jerko Ivanković-Lijanović (1969.), Slavo Ivanković-Lijanović (1957.), Jozo Ivanković-Lijanović (1962.), Mladen Ivanković-Lijanović (1960.), Milorad Bahilj (1953.), Jozo Slišković (1956.), Venka Ivanković (1941.), Željko Mikulić (1959.), Zdravko Ivanković (1968.), Draženko Kvesić (1968.), Miroslav Čolak (1941.), Lijan-Stipe Ivanković (1933.), Mirjana Šakota (1958.), Mirko Galić (1954.). Svi spomenuti su Hrvati, a paradoks je da su upravo hercegovački Hrvati (pre)sretni što su napokon uhićeni ovi spomenuti Hrvati. To su oni koji su godinama radili protiv hrvatskih interesa i sve činili samo kako bi se bogatili.
http://tuzla.danas.info/wp-content/uploads/2014/09/sipa61.jpg
• Makedonija je uspostavila odnose sa 170 država svijeta. Pod njezinim ustavnim imenom priznalo ju je njih 135, među kojima i tri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a: SAD, Rusija i Kina. Dakle, nisu je priznale Francuska i Velika Britanija!
 
• U Novom Pazaru paradiraju gradom srpski i bošnjački ratni zločinci. Nakon što su nedavno tamošnji Bošnjaci proslavili “Pohod na Hadžet” u zelenim odijelima i sa fesovima, odgovor je stigao sa četničke strane. Zapovjednik Četničkog pokreta Bratislav Živković, koji je proveo dva mjeseca na istoku Ukrajine ratujući za Putina i zapovjedajući tzv. slavjanskim odredom „Jovan Šević“. priprema proslavu svojih četnika ulicama Novoga Pazara.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Presude pojedincima ili presude državama!?

HF

Medijski totalitarizam i postrožavanje mjera

hrvatski-fokus

Kum Slavko i kuma Marina

HF

Farmakomafija preko Covid-fašizma radi veliki biznis

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više