Hrvatski Fokus

Komisija "Iustitia et pax" o referendumu udruge U ime obitelji – s odmakom, po savjesti…

 
 
Pretprošle nedjelje u javnosti je vladao dojam da poglavari Katoličke Crkve u Hrvatskoj bez zadrške podupiru inicijativu udruge „U ime obitelji“ za referendum, kojim se predlaže izmjena izbornog zakonodavstva. Prošle nedjelje tog dojma više nije bilo. U crkvi u koju nedjeljom odlazim na misu, župnik je pretprošle nedjelje nakon mise informirao vjernike da mogu potpisati za referendum, prošle nedjelje ni to nije rekao.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/10/0240007-48.jpg
Velika većina vjernika nije obraćala pozornost na stol na kojem se nudio potpis za referendum a ni na stolić u crkvi na kojem je stajalo nekoliko komada Glasa Koncila od 28. rujna u kojem na prvoj stranici stoji najava priopćenja Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“: Zahtjev za referendum potpisati – po savjesti. Bolje informirani su primijetili da Hrvatska biskupska konferencija jasno razlikuje referendum kojim se tražilo definiranje braka u skladu s naukom Katoličke Crkve i referendum kojim se predlažu izmjene izbornog zakonodavstva.
 
Katolička Crkva u Hrvatskoj bila je svjedokom primjene svih modela izbornog zakonodavstva a preko svojih vjernika koji žive u demokratskim zemljama, crkveni poglavari lako su se mogli informirati o primjeni i učincima pojedinih modela u zemljama vjekovne demokratske tradicije. Za razliku od mnogih vjernika, koji su potpisivali za referendum uvjereni da je sadržaj referednuma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“, crkveni poglavari su primijetili da vjernici nisu informirani o sadržaju referenduma i mogućim željenim i neželjenim posljedicama koje bi mogle proizići iz referenduma udruge „U ime obitelji“. Stoga crkveni poglavari pozivaju vjernike i državljane „neka se dobro informiraju i prouče ponuđena rješenja te prema vlastitoj spoznaji i savjesti odluče hoće li potpisati zahtjev za pokretanje referenduma“. 
 
Referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva Crkva ne podržava kao što je podržala referendum vezan uz brak i obitelj „jer je u skladu s njezinim moralnim naukom, a to je da je brak zajednica muškarca i žene te da je obitelj utemeljena na toj zajednici i nijedna druga zajednica u usporedbi s njome ne može imati iste učinke i prava“. Crkveni poglavari nemaju recept za najbolje izborno zakonodavstvo za Hrvatsku a u Priopćenju Komisije HBK-a „Iustitia et pax“, vjerojatno zbog potrebe sažetosti, referendum udruge „U ime obitelji“, Komisija naziva „Referendumom o preferencijalnom glasovanju“ iako to nije jedino što se referendumom traži.
 
U svakom slučaju, dobro je što je Glas Koncila, makar i sa zakašnjenjem, objavio Priopćenje Komisije HBK-a jer obvezuje vjernike da se dobro informiraju i ispitaju hoće li predložene promjene izbornog sustava pridonijeti većoj demokratičnosti te promicati i služiti općem dobru društva te prema tomu odluče hoće li dati svoj potpis za referendum ili predložiti bolje izmjene i dopune izbornog zakonodavstva.
 
Priopćenje Komisije HBK-a „Iustitia et pax“
 
Zahtjev za referendum potpisati – po savjesti
 
Tiskovni ured HBK-a objavio je u ponedjeljak 22. rujna priopćenje Komisije HBK-a „Iustitia et pax“ o referedumu, Hrvatima Bunjevcima, o slobodi medija i obnašanju javnih dužnosti u Republci Hrvatskoj, koje je potpisao predsjednik Komisije sisački biskup Vlado Košić, a koje u cijelosti glasi:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReM77i8lVrA_dv2MVrAxziCgcjllbcxkUXJOeUOmjQ91hja996
1. Referendum o preferencijalnom glasovanju.
U slučaju referenduma vezanog uz brak i obitelj Crkva ga je podržala jer je u skladu s njezinim moralnim naukom, a to je da je brak zajednica muškarca i žene te da je obitelj utemeljena na toj zajednici i nijedna druga zajednica u usporedbi s njome ne može imati iste učinke i prava.
S obzirom na referendum o preferencijalnom glasovanju i promjeni izbornog sustava Stalno vijeće HBK-a je reklo da nema ništa protiv ako pridonosi plodonosnijoj i većoj demokratičnosti te uz to promiče i služi općem dobru društva. „Pogotovo ako se njime ne krše pozitivni držvni zakoni i propisi RH, te pri tome ne narušavaju kršćanske vrijednosti koje su važna sastavnica hrvatske kulutre. U tom vidu dana je mogućnost građanskoj inicijativi 'U ime obitelji' skupljati potpise i ispred crkve.“.
 
Pozivaju se stoga vjernici i građani neka se dobro  informiraju i prouče ponuđena rješenja te prema vlastitoj spoznaji i savjesti odluče hoće li potpisati zahtjev za pokretanje referenduma. Ne ulazeći u sadržaj referendumskih pitanja, niti zakonodavan rješenja  samog provođenja referenduma, odbacujemo mogućnosti stavljanja moratorija na referendume u Republici Hrvatskoj. To bi, naime, značilo suspenziju demokratskoga političkoga uređenja, a to je protivno Ustavu Republike Hrvatske.
 
Očekuje se također da nositelji dužnosti mogu biti samo oni koji su moralni, čestiti, koji se brinu za javno-opće dobro, a ne za privatne interese. Svjesni smo da je to ideal koji je ponekad teško u potpunosti ostvariti. Na taj ideal treba uvjek imati pred očima i prema njemu težiti. U tom vidu potiče se zakonodavca neka uredi zakonodavni okvir tako da se ne izgubi iz vida ideal koji treba u obnašanju javnih dužnosti ostvarivati.“ (Glas Koncila, 28. rujna 2014.)
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Tko je IFIMES?

HF

Hrvatski Državni Sabor je zakonito ime

HF

Klubovi zastupnika (ne)zavisnih

HF

Generali, proistekli iz JNA, velika su naša sramota

hrvatski-fokus

Leave a Comment

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više