Hrvatski Fokus

Komisija "Iustitia et pax" o referendumu udruge U ime obitelji – s odmakom, po savjesti…

 
 
Pretprošle nedjelje u javnosti je vladao dojam da poglavari Katoličke Crkve u Hrvatskoj bez zadrške podupiru inicijativu udruge „U ime obitelji“ za referendum, kojim se predlaže izmjena izbornog zakonodavstva. Prošle nedjelje tog dojma više nije bilo. U crkvi u koju nedjeljom odlazim na misu, župnik je pretprošle nedjelje nakon mise informirao vjernike da mogu potpisati za referendum, prošle nedjelje ni to nije rekao.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2014/10/0240007-48.jpg
Velika većina vjernika nije obraćala pozornost na stol na kojem se nudio potpis za referendum a ni na stolić u crkvi na kojem je stajalo nekoliko komada Glasa Koncila od 28. rujna u kojem na prvoj stranici stoji najava priopćenja Komisije Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“: Zahtjev za referendum potpisati – po savjesti. Bolje informirani su primijetili da Hrvatska biskupska konferencija jasno razlikuje referendum kojim se tražilo definiranje braka u skladu s naukom Katoličke Crkve i referendum kojim se predlažu izmjene izbornog zakonodavstva.
 
Katolička Crkva u Hrvatskoj bila je svjedokom primjene svih modela izbornog zakonodavstva a preko svojih vjernika koji žive u demokratskim zemljama, crkveni poglavari lako su se mogli informirati o primjeni i učincima pojedinih modela u zemljama vjekovne demokratske tradicije. Za razliku od mnogih vjernika, koji su potpisivali za referendum uvjereni da je sadržaj referednuma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“, crkveni poglavari su primijetili da vjernici nisu informirani o sadržaju referenduma i mogućim željenim i neželjenim posljedicama koje bi mogle proizići iz referenduma udruge „U ime obitelji“. Stoga crkveni poglavari pozivaju vjernike i državljane „neka se dobro informiraju i prouče ponuđena rješenja te prema vlastitoj spoznaji i savjesti odluče hoće li potpisati zahtjev za pokretanje referenduma“. 
 
Referendum o izmjeni izbornog zakonodavstva Crkva ne podržava kao što je podržala referendum vezan uz brak i obitelj „jer je u skladu s njezinim moralnim naukom, a to je da je brak zajednica muškarca i žene te da je obitelj utemeljena na toj zajednici i nijedna druga zajednica u usporedbi s njome ne može imati iste učinke i prava“. Crkveni poglavari nemaju recept za najbolje izborno zakonodavstvo za Hrvatsku a u Priopćenju Komisije HBK-a „Iustitia et pax“, vjerojatno zbog potrebe sažetosti, referendum udruge „U ime obitelji“, Komisija naziva „Referendumom o preferencijalnom glasovanju“ iako to nije jedino što se referendumom traži.
 
U svakom slučaju, dobro je što je Glas Koncila, makar i sa zakašnjenjem, objavio Priopćenje Komisije HBK-a jer obvezuje vjernike da se dobro informiraju i ispitaju hoće li predložene promjene izbornog sustava pridonijeti većoj demokratičnosti te promicati i služiti općem dobru društva te prema tomu odluče hoće li dati svoj potpis za referendum ili predložiti bolje izmjene i dopune izbornog zakonodavstva.
 
Priopćenje Komisije HBK-a „Iustitia et pax“
 
Zahtjev za referendum potpisati – po savjesti
 
Tiskovni ured HBK-a objavio je u ponedjeljak 22. rujna priopćenje Komisije HBK-a „Iustitia et pax“ o referedumu, Hrvatima Bunjevcima, o slobodi medija i obnašanju javnih dužnosti u Republci Hrvatskoj, koje je potpisao predsjednik Komisije sisački biskup Vlado Košić, a koje u cijelosti glasi:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcReM77i8lVrA_dv2MVrAxziCgcjllbcxkUXJOeUOmjQ91hja996
1. Referendum o preferencijalnom glasovanju.
U slučaju referenduma vezanog uz brak i obitelj Crkva ga je podržala jer je u skladu s njezinim moralnim naukom, a to je da je brak zajednica muškarca i žene te da je obitelj utemeljena na toj zajednici i nijedna druga zajednica u usporedbi s njome ne može imati iste učinke i prava.
S obzirom na referendum o preferencijalnom glasovanju i promjeni izbornog sustava Stalno vijeće HBK-a je reklo da nema ništa protiv ako pridonosi plodonosnijoj i većoj demokratičnosti te uz to promiče i služi općem dobru društva. „Pogotovo ako se njime ne krše pozitivni držvni zakoni i propisi RH, te pri tome ne narušavaju kršćanske vrijednosti koje su važna sastavnica hrvatske kulutre. U tom vidu dana je mogućnost građanskoj inicijativi 'U ime obitelji' skupljati potpise i ispred crkve.“.
 
Pozivaju se stoga vjernici i građani neka se dobro  informiraju i prouče ponuđena rješenja te prema vlastitoj spoznaji i savjesti odluče hoće li potpisati zahtjev za pokretanje referenduma. Ne ulazeći u sadržaj referendumskih pitanja, niti zakonodavan rješenja  samog provođenja referenduma, odbacujemo mogućnosti stavljanja moratorija na referendume u Republici Hrvatskoj. To bi, naime, značilo suspenziju demokratskoga političkoga uređenja, a to je protivno Ustavu Republike Hrvatske.
 
Očekuje se također da nositelji dužnosti mogu biti samo oni koji su moralni, čestiti, koji se brinu za javno-opće dobro, a ne za privatne interese. Svjesni smo da je to ideal koji je ponekad teško u potpunosti ostvariti. Na taj ideal treba uvjek imati pred očima i prema njemu težiti. U tom vidu potiče se zakonodavca neka uredi zakonodavni okvir tako da se ne izgubi iz vida ideal koji treba u obnašanju javnih dužnosti ostvarivati.“ (Glas Koncila, 28. rujna 2014.)
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Mirišu li skori izbori…?

hrvatski-fokus

Umjetnička po-etika Olivera Frljića

HF

Zokijeva noćna mora

HF

Zašto nisam otišao?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više