Hrvatski Fokus

Odgodili plenumašenje i za to vrijeme osnovali Novu ljevicu

 
 
Više je za prastaru novinsku  rubriku „vjerovali ili ne“ nego za vijest. Nu meni je baš za pravu pravcatu vijest, pače za naslovnu stranicu: „Post komunisti s Filozofskog fakulteta odgodili revoluciju zbog praznika“. Predblagdansko je vrijeme, vrijeme Došašća, ali svejedno ne smijem napisati „zbog blagdana“ kako ne bih uvrijedio ateiste i agnostike te još kojekakve i time možda skrenuo u „govor mržnje“. Dakle, „zbog praznika“. Kako sam u prijašnjim člancima tvrdio da na FF-u u Zagrebu „revolucija permanentno teče“ moram se ispraviti: Teče permanentno, osim za praznike. Tada revolucionari pred nju postavljaju privremenu branu iza koje se, vjerojatno, skuplja praznička revolucionarna energija za kasnije korištenje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2016/12/yt3.ggpht_.com_-PThBIGVxHLs_AAAAAAAAAAI_AAAAAAAAAAA_ObPAJ4zjGBU_s900-c-k-no-mo-rj-c0xffffff_photo.jpg
Ne ćeš, revolucijo, neko vrijeme teći. Mora se, izgleda i ona odmoriti, prazničiti, ma bila i permanentna. Ovo je njezin zimski odmor koji će potrajati od sredine prosinca do sredine siječnja iduće godine – uostalom ovdje nema Zimskog dvorca. Praznika je „u to vrime godišta“ k'o u bajci, što po gregorijanskom što pojulijanskom kalendaru, pa kad prođu po oba, bit će i revolucije.
 
Nu, ako već za vrijeme praznika revolucija ne teče, nije sve prazno i ne tekuće – ima što teče. Plaćica od mrske države neumitno – teče i permanentnije od same revolucije. Prazmici su, ništa se ne radi do li prazniči. Ne bi dakle permanentne revolicije da revolucionarci nisu traćili svoje slobodno, a plaćeno vrijeme na „plenume“. Čekaju (formalno) radne dane u kojima će im i plenumašenje biti plaćeno. U međuvremenu su se neki od njih odali osnivanju nove stranke (partije)  Nove ljevice, kojoj su za šefa izabrali nekoga Markovinu, inače mrzitelja hrvatske himne s FF-a iz Splita. Tako je omogućena lijeva osovina Zagreb-Split: ovdje Radnička fronta, (od)tamo Nova ljevica. Plenumašit će se tako moći iz pozadine, „ilegale“, s dvije lijeve „pesnice“, na dva vaklulteta na dva sveučilišta i u dva grada – a za tuđe novce. Izgleda kako Djed mraz na FF-ima boravi svih 365(6) dana u godini i to godinama, više od pola stoljeća, darujući starije, bogme neke i od njega starije. A dok je „Deke“ Mraza, bit će i revolucije.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Austrijska zabrana komemoracije na Bleiburgu

HF

Granica postala ‘mačak osamostaljenja’

HF

Žarko Vimpulšek – sudac koji je osudio svetoga Alojzija Stepinca

hrvatski-fokus

Mislite li da se Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović ne vesele “curenju informacija”!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više