Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

I MOL je imao interesa

OTP-ova kupnja Splitske banke – jedna od najznačajnijih transakcija

 
 
Kad bi se spojile ove dvije financijske institucije, bila bi stvorena četvrta banka po veličini u Hrvatskoj te bi sa Zabom, PBZ-om i Erste činila veliku četvorku hrvatskoga bankarstva. Kako doznajemo od dobro upućenih u stanje u hrvatskom financijskom sektoru, mađarski OTP zainteresiran je za preuzimanje Societe Generale – Splitske banke. Naš izvor tvrdi da je cijeli posao još u fazi “ispipavanja”, ali interes je jasan i ozbiljan. Sve bi moglo biti poznato već za nekoliko mjeseci, ali još nije poznat vremenski horizont moguće transakcije. Bilo kako bilo, ako dođe do te velike kupoprodaje, bit će to jedna od najznačajnijih transakcija u hrvatskom bankarstvu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/bbj.hu_images2_201311_otp-bank-in-_20131114083657798.jpg
Iz OTP banke nisu službeno potvrdili informaciju o interesu: “Ne možemo komentirati nagađanja. OTP banka je ozbiljno posvećena svom poslovanju i razvoju u Hrvatskoj te pratimo sve mogućnosti na hrvatskom bankarskom tržištu.” Societe Generale – Splitska banka trenutačno je šesta hrvatska banka po veličini svoje imovine. Prema nerevidiranim podacima za kreditne institucije, na dan 31. ožujka 2016. godine s imovinom vrijednom oko 25,5 milijardi kuna Splitska banka drži tržišni udio od 6,58 posto. OTP banka je pak trenutačno deveta hrvatska banka po veličini s imovinom vrijednom 15,2 milijardi kuna te udjelom od 3,93 posto. Kad bi došlo do spajanja tih dviju financijskih institucija, bila bi stvorena četvrta banka po veličini u Hrvatskoj – bila bi po imovini za čak 11 milijardi veća od Raiffeisenbank te bi s Zabom, PBZ-om i Erste činila veliku četvorku hrvatskog bankarstva. Valja voditi računa da su obje banke imale vrlo znakovit pad vrijednosti imovine – 6,07 odnosno -4,38 posto. Na kraju spomenutog razdoblja Splitska je imala dobit iz poslovanja od 97 milijuna kuna, a OTP 25 milijuna.
 
Četiri razloga
 
OTP Grupa danas je u pretežno u stranom vlasništvu, ali mađarski ulagači još drže 28,77 posto dionica. Najveći pojedinačni dioničari su Timur i Ruszlan Rahimkulov sa 8,71 posto, mađarski MOL sa 8,69 posto te francuska Groupama sa 8,26 posto dionica. Moguća akvizicija bila bi važna i simbolički i poslovno zbog barem četiri razloga. Prvo, bio bi to dokaz kako bankarstvo na prostoru Hrvatske ipak nije besperspektivan biznis, a kako se počelo pričati u doba nametanja visokih rezervacija od strane HNB-a i rješavanja slučaja franak. Drugo, stvaranje nove velike retail mreže za prodaju financijskih proizvoda vjerojatno bi dodatno povećalo konkurenciju među najjačima na tržištu. Treće, potencijalno preuzimanje može značiti početak ubrzanog konsolidiranja na hrvatskom tržištu koje će ostaviti puno manje prostora za poslovne modele najmanjih igrača. I, četvrto, možda će potez OTP-a privući druge strane investitore na malo hrvatsko tržište.
 
Splitska banka osnovana je 1965., a privatizirao ju je talijanski UniCredit 2000. Naknadno je u Hrvatskoj Splitska konsolidirana s Bank Austria Creditanstaltom te je neko vrijeme poslovala pod imenom HVB Splitska banka. Nakon što je UniCredit ušao u Zabu, zbog prevelike tržišne koncentracije Splitsku banku prodali su također ogromnoj francuskoj Societe Generale banci. Moguće je, dakle, da Splitska postane najpreprodavanija veća hrvatska banka.
Strategija OTP Grupe
 
OTP Grupa veliki je mađarski financijski konglomerat koji uz klasične bankarske operacije radi poslove osiguranja, leasing, upravljanja fondovima… Strategija OTP Grupe je internacionalna ekspanzija u srednjoj i istočnoj Europi. Osim u Mađarskoj i Hrvatskoj, trenutačno posluju u Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Ukrajini, Rusiji i Crnoj Gori.
 

Gojko Drljača, http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/madarski-otp-zeli-preuzeti-splitsku-banku-u-planu-jedna-od-najznacajnijih-transakcija/4645565/

Povezane objave

Nepravedna raspodjela bogatstva u Svijetu

HF

EIF i Erste banka potpisali ugovor o jamstvu u okviru fonda InvestEU

hrvatski-fokus

Vlada i ministarstva moraju pomagati

HF

Zaustaviti Hrvatske vode!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više