Hrvatski Fokus

Inino plinsko postrojenje u Siriji dignuto u zrak

 
 
Teroristička organizacija Islamska država na svom portalu Amaq objavila je tekst i video snimku koja pokazuje kako su u zrak digli plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa. Kako navode u svom priopćenju, to su učinili kako bi paralizirali gospodarstvo režima Bashara Al Assada. Naime, teroristi tvrde kako su ta plinska postrojenja bila kralježnica režima Bashar Al Assada i dnevno proizvodila 3 milijuna kubičnih metara plina koji je najvećim dijelom išao u vojne svrhe režima, piše Večernji list.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/images.energetika-net.com_media_article_images_big_hayan-20170109093029475.jpeg
Između ostalog, u svom priopćenju tvrde kako su tim činom napravili veliku štetu režimu koji sada ne će imati samo problema sa snabdijevanjem plina već i strujom. ISIL se odlučio na taj potez u jeku priprema velike ofenzive sirijske vojske i boraca Hezbollaha za povratak grada Palmire koji se nalazi blizu tih polja, kojeg je ISIL ponovno u munjevitoj ofanzivi zauzeo 11. prosinca 2016., te kako u slučaju ponovnog zauzimanja od strane režima ne bi imali koristi od tog plinskog postrojenja. Sirijski vojni izvori, koje je Večernjak kontaktirao, nisu mogli niti potvrditi niti demantirati navode ISIL-a, međutim stanovnici Homsa i okolnih mjesta svjedoče o snažnoj detonaciji koja je potresla čitavu provinciju Homs. 
 
Ina je u bloku Hayan vršila istraživanja, završena 2007. godine, koja su dovela do šest otkrića plina i nafte, Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur. Ina je prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012. nakon povlačenja iz Sirije koje je došlo zbog, kako su u Ini tada rekli, okolnosti "više sile", sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine. Ina se krajem prošlog mjeseca očitovala o mogućnosti povratku sirijskih polja. Iz kompanije su tada upozorili kako je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena. Poznato je kako je zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2014. otpisano oko 1,5 milijardi kuna INA-e imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna.
 

N. D., www.energetika-net.com

Povezane objave

Četničke Novosti napale Hrvatske studije

HF

Očajnički čin protiv haaške tiranije

HF

Umro pater Antun Cvek

HF

“Trogirska kruna” u čast braniteljima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više