Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Savjetovanje ‘Energetska i procesna postrojenja’

Izazov će biti kako uštedjeti energiju u neposrednoj potrošnji

 
 
Pogledajte i poslušajte kako je bilo na okruglom stolu o energetskoj učinkovitosti, na kojem su sudjelovali eminentni stručnjaci: Ljubomir Majdandžić, v. d. direktora FZOEU-a, Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva, Dean Smolar, voditelj Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost pri CEI-u, Goranka Tropčić Zekan iz Klimaproinga, Kemal Lojo iz Danfossa i Slavica Robić iz DOOR-a.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/images.energetika-net.com_media_article_images_big_eipp-2012-20121024132205212.jpg
U sklopu 12. međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja 'Energetska i procesna postrojenja' koja je od 16. do 18. studenog prošle godine održana u Rovinju, održan je i okrugli stol o iskustvima iz energetske certifikacije, pregledima i obnovi zgrada. Na okruglom stolu sudjelovali su eminentni stručnjaci: Ljubomir Majdandžić, v. d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Dean Smolar, voditelj Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost pri Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, Goranka Tropčić Zekan iz Klimaproinga, Kemal Lojo iz Danfossa i Slavica Robić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.
 
Ljubomir Majdandžić je najavio je kako bi do sredine prosinca svim izvođačima radova na energetskoj obnovi, koji su dovršili i fakturirali projekte, trebala biti plaćena sva dugovanja. To bi, uz ove jeseni raspisan poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, ujedno trebala biti prilika za novi početak i obnovu povjerenja među svim dionicima u tom području, koje je zbog problema s plaćanjem mnogo pretrpjelo. Vezano uz to, Danijel Žamboki je naglasio da Hrvatska ima odličnu priliku iskoristiti sredstva iz europskih fondova za energetsku obnovu zgrada od čak 411 milijuna eura do 2020. godine i da će se to ministarstvo založiti za još više europskih sredstava za te namjene. Goranka Tropčić Zekan je izračunala je da hrvatski potencijal za energetsku obnovu zgrada ukupne površine 150 mil. m2 , uz cijenu 350 EUR/m2, iznosi čak 1,575 milijardi kuna, što znači poslove za 3800 tvrtki i moglo bi stvoriti 14 000 novih radnih mjesta. U svakom slučaju, ona naglašava da poslovnu priliku treba iskoristiti jer ima sveobuhvatne multiplikativne učinke u brojnim područjima pa i onim neekonomskim, kao što su zdravlje i viša kvaliteta života. Ipak i dalje postoje brojni problemi, pri čemu ih većina proizlazi iz nedovoljne pripremljenosti i educiranosti izvođača i gotovo nikakve informiranosti krajnjih korisnika o ciljevima takvih projekata, što je posebno naglasio Kemal Lojo.
 
Dean Smolar je napomenuo da će ciljevi ušteda za 2015. i 2016. biti ispunjeni jer su nisko postavljeni, no izazov će biti postići uštede u neposrednoj potrošnji, što je obveza distributera energije, zbog čega će u konačnici najvjerojatnije poskupjeti svi energenti. U vezi s time, Slavica Robić je, osvrnuvši se na najavu donošenja Pravilnika o energetskoj učinkovitosti, koji postavlja nove zahtjeve pred distributere energije, napomenula je da bi u njega trebalo unijeti odredbe kojima bi se ublažili 'šokovi' zbog porasta cijena energenata kod socijalno ugroženih građana, jer treba voditi računa o značajnom postotku energetski siromašnih kućanstava.
 

N. D., www.energetika-net.com

Povezane objave

Poslovanje poduzetnika – analiza 2011. do 2014. godine

HF

Novac ne pritječe očekivanom dinamikom

HF

EGE – Stručni časopis o energetici, gospodarstvu, ekologiji, etici

hrvatski-fokus

Ključni problem u Hrvatskoj je neplaćanje!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više