Hrvatski Fokus
Znanost

Je li Vlatko u sukobu interesa?

Silobrčić tražio Barišićevu ispriku, umjesto nje – dobio nove optužbe

 
 
Možete li vi kao član predsjedništva jedne političke stranke voditi taj odbor? Ja mislim da je to politička zloporaba, rekao je ministar – Tema Otvorenog na HTV-u bilo je plagiranje u zanosti. Gostovali su ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dr.sc. Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija, član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić i profesor emeritus Igor Čatić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/info.hazu_.hr_upload_image_slike_ljudi_vlatko_silobrcic_VSilobrcic.jpg
Akademik Vlatko Silobrčić
 
Ministar Pavo Barišić izjavio je kako se ne osjeća krivim zbog navodnog plagiranja znanstvenog članka te da ne planira dati ostavku. Kazao je kako se slučaj pojavio 2011. a činjenica da ga se oštrije optužuje tek sada dokaz je da je to politički montiran proces. "Postavlja se pitanje što nakon 5 ili 6 godina kad se to isto postavlja pod jednim sasvim drugim okvirom u trenutku kada sam imenovan za ministara znanosti i obrazovanja. To daje jednu sasvim drugu dimenziju stvari".
 
Član odbora za etiku u znanosti i obrazovanju Vlatko Silobrčić na to je kazao kako on nije znao da taj predmet dvije godine stoji u ladici te da je on postupak pokrenuo tek kad je za njega čuo u medijima. "Slučaj je došao u arhivu odbora tek kada je odbor prestao funkcionirati i od 2011. do ljeta 2014. odbor nije postojao. Ja ne znam gdje su bili ti predmeti. Jedna novinarka je to pronašla i onda sam ja tražio da se pronađe taj predmet".
 
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je njegovo Sveučilište provelo prijavu te da je zaključilo da u njemu nema plagijata. "Sveučilište u Zagrebu u prethodnoj upravi provelo je postupak na temelju ove prijave u kojoj su bili vrhunski i ugledni znanstvenici, poznati po striktnosti i zaključili su da o dostavljenim predmetima nema plagijata ni pojavnih oblika plagijata".
 
Tomislav Bracanović sumnja u zaključak Povjerenstva koje je iznio rektor Boras. "Doktor Barišić često ističe da su oni donijeli neku vrstu oslobađajućeg mišljenja, međutim ja nisam baš siguran da je tome tako. Konkretno jedan od članova povjerenstva koji je rješavao ovaj slučaj, prof. docent dr.Tihomir Vukelja uz profesora Lackovića koji je bio u tom povjerenstvu je u listopadu izavio da slučaj Barišić uopće nisu ni rješavali", piše HRT.
 
Profesor emeritus Igor Čatić kazao je kako se sve češće pojavljuju primjeri da se za plagijate proziva one koje su na nekoj funkciji te dodao kako nitko, pa ni on, ne može biti siguran da niti jedan od njegovih radova nije krivo citiran. "Nema nikoga tko može reći: Ja sam sto posto siguran kao čovjek da nije nešto od nekud prepisano. Ja to nisam u stanju reći za svoje radove. Više ne znam gdje sam što i kada citirao". Prema istraživanju koje je provelo računalo je naveo kako Barišićev članak nije plagijat ali da ima spornu rečenicu.
 
Član odbora za etiku u znanosti i obrazovanju Vlatko Silobrčić kazao je kako legitimnost njegova odbora potvrđuje Hrvatski sabor. "On valjda u toj hijerarhiji ima svoje mjesto jer inače taj odbor ne treba. Kad bi svi odbori na svim razinama bili samostalni da odlučuju kako god hoće, onda ovaj naš odbor ne bi trebao". Na to ga je ministar Barišić napao da je zloporabio taj odbor. Mogu li politički čelnici biti na čelu tog odbora? "Možete li vi kao član predsjedništva jedne političke stranke (Pametno op.a.) voditi taj odbor? Ja mislim da je to politička zloporaba".
 
Te su riječi uzrujale Silobrčića koji je od ministra zatražio javnu ispriku, no nije je dobio. Rektor Boras stao je na stranu ministra. "On je sebi proširio ovlasti. Odbor mora govoriti o etičkim pitanjima i načelima, ne može se baviti konkretnim slučajem". Rektor Boras napomenuo je kako je Sveučilište protiv odluke Odbora podnijelo tužbu Ustavnom sudu. "Vi zaboravljate činjenicu da sam ja Saboru iznio izvješće u kojem je stajala dopuna Kodeksa koji je Sabor prihvatio. To nije protuzakonito", odgovorio je rektoru Silobrčić.
 

(js/hrt, http://direktno.hr/en/2014/direkt/73079/Silobrčić-tražio-Barišićevu-ispriku-umjesto-nje—dobio-nove-optužbe.htm)

Povezane objave

Kad zeleno postane smeđe – i nitko to ne primjećuje

hrvatski-fokus

Poplave su ‘Božja djela’, ali gubici od poplava uglavnom su djela čovjeka

hrvatski-fokus

Andrew Torba ne popušta njemačkim globalistima i nasilnicima

hrvatski-fokus

Konačno razotkrivena zlokobna ispitivanja cjepiva protiv COVID-19

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više