Hrvatski Fokus
Društvo

Kuda plovi svijet?

Dolaskom Trumpa, Svijet će se promijeniti. Nadajmo se na bolje

 
 
Rusija je pokazala veliko umijeće i maštovitost u kreiranju svoje vanjske politike. Japanu (koji je deficitaran energentima) može ponuditi obilate količine nafte s otoka Sahalina, a i postići neki džentlemenski sporazum oko Kurila i biznis u Sibiru. Iako su u Drugome svjetskom ratu Japanci bili na krivoj strani, nikad se nisu odrekli Kurila niti pljuvali po svojim precima. Tu se možemo učiti o obrani nacionalnih interesa i nacionalnom ponosu! Prisjetimo se usput da je Sahalin u XIX. stoljeću istraživao Bošnjak, a na Dalekom istoku "vedrio i oblačio" Horvat, obojica hrvatski Srbi znakovitih prezimena. Hrvatska emigracija u Rusiji je vrlo zanimljiva od Benjamina Dalmatina (prvoga ruskog humanista) i Jurja Križanića do hrvatskih boljševika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/01/www.karafuto.com_portsm.gif
Danas gospodarstvenik gospodin R. može olakšati pregovore Hrvata s Rusima, riječ je o čovjeku koji je uvukao Exxon u Sibir i na Arktik i koji je blizak Trumpovom savjetniku Rexu Tillersonu. Jasno, od doba Katarine Velike Rusija se nastoji ugnijezditi na toplom moru, stoga je i njezin admiral Aleksej Grigorjevič Orlov nemilosrdno pritiskao Dubrovnik. Danas se osvaja na druge načine, ekonomske prvenstveno, Rusi postaju ozbiljni ulagači u Crnoj Gori, ali se pozicioniraju i u Dubrovniku, na Mljetu i na Kuparima. Hrvatska ne treba "staviti sva jaja u jednu košaru", ali ulaganja npr. Engleza, Rusa i Turaka treba uvijek oprezno razmatrati, nastojeći da strateške tvrtke i pozicije budu u rukama hrvatske države.
 
Ruske pozicije su cementirane u Siriji, a osim raznih arapskih naroda i Iran i Turska postaju ruski saveznici i ulaze u energetske aranžmane te trgovinu oružjem i hranom. SAD je vrlo nedosljednom politikom izgubio vjerodostojnost u tom dijelu svijeta, čak i Indija i Pakistan pokazuju veliki interes za suradnju sa Rusima! Na Filipinima autoritativni Rodrigo Duterte provodi manevre s ruskom flotom, čime zapravo Rusi čine uslugu Kinezima koje još uvijek može na moru blokirati SAD. Kinezi i Indijci grade nosače zrakoplova i prelaze na složenije tehnologije. Pokušaj slabljenja Rusije sankcijama je najviše naštetio Europi, kao i nemiri u arapskom svijetu. Usto je koristeći kosovski princip Rusija hladno uzela Krim. Na JI Europe Rusija zabija klin pomoću Milorada Dodika, što je već naše geopolitičko dvorište.
 
Što može učiniti gospar Trump? Predsjednik SAD-a Donalda Trump je dobar trgovac i pregovarač. On je oličenje američkoga sna, zdrav, bogat, bistar i britak, uvijek s atraktivnim suprugama, narcisoidan, uspješan i samopouzdan. Golf industrija s pratećim sadržajima nije mi sama po sebi simpatična; ipak vidim da je predsjednik okupio dobar tim – veliki čovjek se očituje po tome što bira suradnike pametnije od sebe. Savjetnici iz znanosti i tehnologije upućuju na povrat kapitala i jačanje domaće proizvodnje na radost pauperizirane bijele srednje klase SAD-a. Hoće li Trump jačati vojnu industriju? Da, hoće – jer lakše je pregovarati kada imaš zaleđe.
 
Što s Azijom i Rusijom? Vjerojatno će reagirati pragmatično, naime ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se u diobi kolača, kao što se i Trumpu pridružio vremešni realist Henry Kissinger. Kongres i republikanci će mu dosta vezati ruke, naime Rusija je drukčija, tamo je Moskva centar ekonomije i pameti a Vladimir Putin neosporni šef. SAD je složenije društvo u kojem New York nosi samo 8 posto ekonomskog potencijala, a jug SAD-a trenutačno cvijeta. Odnos prema Latinskoj Americi za mene je enigma, s tim da vjerujem kako će mnogi ilegalni radnici morati otići. Jača kontrola granica i oštre mjere protiv kriminala su realne za očekivati.
 
Ipak puno toga mi je nepoznanica sa SAD-om, ali i EU-om kojega je napustila Britanija i u kojem jačanju tendencije nacionalnih država i njihovih partikularnih interesa. Mučno je što u Hrvatskoj nema konsenzusa oko bitnih pitanja; glavinjanja oko reformi, visokog školstva, diplomatskih službi, gospodarstva, energetike, zdravstva pokazuju naš talent za politikanstvo i bježanje od suočavanja s realnošću u čemu prednjači tzv. ljevica. Nadu za nužni dogovor, koncenzus i stvaranje jasne strategije na izazove koji nas očekuju pruža ipak izbor Davora Bernardića, jer nije potomak crvene elite i prirodnjak je po struci. Možemo se nadati dobru, ali treba biti pripravan i na moguće veće sukobe, jer "lopta" je opet u našem dvorištu!
 

Teo Trostmann

Povezane objave

MUDROSITNICE – I klepsidra pokoju tajnu oda

HF

JALIJA – Bog obećaje, a država daje

HF

Dragi mali Isusek

HF

KVAZIPOLITIKA – Najbolje se isplati biti bivši predsjednik

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više