Hrvatski Fokus
Gledišta

Ploča u Jasenovcu je “zaglavni kamen”

Hrvatskom drmaju Nacional i Povjerenstvo za sukob interesa

 
 
Ne mogu se sad sjetiti neke banalnosti za koju bi se moglo reći da ima političku težinu, pa ću lupiti: Što je to muškarac bez brkova? To najbolje zna pisac tog romana i Povjerenstvo za sukob interesa. Pisac tog romana najbolje zna što je to oficir JNA (Šljivančanin) s brkovima. A da tjednik Nacional pokrene neku istragu protiv novoimenovanog čelnika HDZ-a, i da se u nekoj fusnoti spominju brkovi, Povjerenstvo za sukob interesa bi sigurno te brkove proglasilo spornim. Jer postoji roman i igrani film o muškarcu bez brkova. Što nije HDZ-ovo.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/02/www.hsp_.hr_wp-content_uploads_2017_01_stipe-mesic.jpg
Iako je ovo svinjarija, to je tako. Hrvatskom, uz pomoć SNV-a i HOS-a, upravlja tjednik Nacional i Povjerenstvo za sukob interesa. Ako nikako, onda „moral“ i „poštenje“. U vrijeme kada bi se hrvatska državotvorna stranka HDZ mogla stabilizirati, čelnik te stranke dolazi pod udar Nacionala i Povjerenstva za sukob interesa. A idealno povjerenstvo,  i ljudski izgled lica – po izraslinama može proglasiti sukobom interesa. Ako HDZ-ovac ima brkove, prije ih nije imao, i obratno, može biti sporno. U tom ozračju prođe i obilježavanje dana holokausta i reforma Živog zida. Pritom se ključna pitanja zaobilaze.
 
U emisiji Peti dan, nadugo i naširoko o videu Stjepana Mesića iz 1992.,  a nitko se ne pita: A što ako je Mesić tada govorio istinu? Vjerojatno to pitanje blokira ona „antifašistička“ „to ne smijemo dozvoliti“. Zbog tog sukoba interesa i tih brkova Ivan Pernar zvijezda u Saboru. Nitko se ne pita što je profesor Ivan Lovrinović u Živom zidu. Posebnu pozornost treba posvetiti HAZU-ovoj poruci: Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen – spomen na žrtve tog zastrašujućeg zla mora nas zauvijek podsjećati na imperativ kontinuiranog širenja ozračja tolerancije i dijaloga, poručuju iz HAZU-a. Je li prošle godine 27. siječnja HAZU to poručio? Ako nije, to bi mogao biti pritisak na ministra kulture da smijeni ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića u Šibeniku, i potpora Bojanu Glavaševiću koji u Saboru kaže: Ovaj dan se obilježava kao spomen na žrtve nacističkog režima.
 
A što je sa Hrvatskom i jesmo li u tome vjerodostojni? Na našu
sramotu nismo. U 2017. u Jasenovcu stoji ploča sa simbolima i riječima kojima su pečaćene naredbe za ubijanje tisuća nevinih, a slična se ploča nalazi i u Kutini. Na našu sramotu, u Šibeniku ravnatelj jedne škole zabranio je izložbu o Anni Frank jer partizane prikazuju kao cvijeće, a ustaše kao koljače i zločince i zbog toga je dvostruka „koordinacija židovskih općina“ odlučila ne sudjelovati u programu obilježavanja dana sjećanja s Hrvatskom vladom jer ne želi stajati s onima koji dozvoljavaju relativizaciju ustaštva ili s onima koji to sami čine, rekao je Glavašević. Ne znam, ne sjećam se je li to HAZU i prošle godine poručio. Ako nije, onda bi to ove godine moglo biti, i zbog onog ravnatelja one škole u Šibeniku i zbog one ploče u Jasenovcu.
 
Što je povezano s HAZU-ovom tolerancijom i dijalogom iz navedene HAZU-ove poruke. Iako je ona ploča u Jasenovcu „zaglavni kamen“ Hrvatske, iako je to filtar hrvatskih elita i dužnosnika, o toj ploči znademo samo da je HOS-ova i da je u Jasenovcu. A tko kada i gdje ju je postavio i što je to Jasenovac, ne znamo. Je li Jasenovac teritorijalno ograničen? Može li se na taj prostor staviti nešto bez znanja i suglasnosti uprave Jasenovca – JUSP-a? Ako je ta ploča postavljena protiv suglasnosti JUSP-a, zašto je JUSP ne ukloni? To je ključno pitanje ove HAZU-ove poruke i ovog Glavaševićeva izlaganja u Saboru. Caka je vjerojatno u tomu da je ta ploča postavljena na samoj granici Jasenovca, pa ju JUSP nema pravo dirati. Najvećeg neprijatelja ćeš naći tamo gdje se najmanje nadaš.
 

Jure Vukić, Tribanj

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezani članci

Virovitica ostaje bez Budakove ulice

HF

Izbacite sve autore koji promiču pedofiliju

HF

Izazivače nereda treba kažnjavati

HF

Predstava iz “septičke jame”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...