Hrvatski Fokus
Znanost

Napušta li SAD Pacifik?

Peking će uspostaviti red u svjetskoj trgovini

 
 
Američko povlačenje iz TTP-a Kini otvara put do vodstva u Pacifiku. Potpisavši uredbu o odbijanju Transpacifičkog partnerstva (TTP), američki predsjednik Donald Trump pokopao je pokušaje njegova prethodnika za okretanje američke politike i mornarice prema Aziji. Dok se Sjedinjene Države okreću protekcionizmu, kineski predsjednik Xi Jinping poziva na globalizaciju. Istodobno, Peking promovira svoj projekt slobodne trgovine u 16 zemalja, ali bez Sjedinjenih Država i Rusije. Osim toga, već pet godina je na snazi dogovor o snižavanju carina između Kine i 10 članova ASEAN-a. Prema riječima stručnjaka, to omogućuje Pekingu da postupno zamijeni SAD u ulozi vodeće ekonomske i vojne sile u regiji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/pbs.twimg_.com_media_CGJHJ47WwAA6Gi-.jpg
Ocjenjujući značaj Trumpova dekreta, Eric Olbach, bivši zamjenik pomoćnika američkog predstavnika za trgovinu s Kinom, opisuje situaciju na sljedeći način: "Događaju se skokovi. Amerika ima konja, a i Kinezi imaju konja. No, kineski konj trči, a američki pase u blizini. To jest, Washington se povukao, ostavljajući Kini mogućnost da popuni prazninu. Kineski čelnici već koriste protekcionističke najave Trumpa, kako bi ojačati veze s tradicionalnim američkim saveznicima poput Filipina i Malezije".
 
Teško je reći što je obeshrabruje više političke protivnike Trumpa u SAD-u: potencijalni gubitak izvoznih tržišta ili gubitak sposobnosti Washingtona da drži na uzdi članice stropoštanoga trgovačkog bloka i objedini ih u osovinu koja omogućuje zaustavljanje Kine. Nije slučajno još jedan bivši službenik visokoga ranga, Ashton Carter, bivši američki ministar obrane rekao kako bi pakt TTP bio strateški vredniji od novog nosača zrakoplova s borbenom skupinom podrške u Tihom oceanu.
 
Indikativna je i reakcija Johna McCaina, republikanskoga senatora, predsjednika Odbora za oružane snage. On je rekao kako " povlačenje SAD-a iz trgovinskog sporazuma šalje uznemirujuće signale o američkom nesudjelovanja u Azijsko-pacifičkoj regiji. I to u vrijeme kada si najmanje možemo to priuštiti." Čak i za vrijeme Obamina boravka na vlasti, Pekingu je u cilju uspostavljanja protuteže njegovu „djetetu“, TTP-u, zagovarao osnivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva. Prema Bloombergu, u njega su trebali ući Kina, države jugoistočne Azije, Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland i Indija. Pretpostavljalo se da će članovi te grupe smanjiti uvozne tarife. Ali neki koraci, kao u TTP-u, po pitanju liberalizacije gospodarstva, zaštite okoliša i intelektualnog vlasništva, nisu se predviđali u njemu. Ukupno, u grupu bi trebalo ući 16 zemalja. SAD i Rusija se ne navode među njima.
 
U intervjuu za naš list zamjenik direktora Instituta za Daleki istok Ruske akademije znanosti Andrej Ostrovskij rekao je: "Kina ima projekt koji se provodi od 2010. godine. To su CAFTA, ili članice ASEAN-a plus Kina. Tu se uključen našao i Tajvan nakon potpisivanja okvirnog sporazuma u 2010. godini. Puno godina vode se pregovori o ulasku Japana i Južne Koreje. Nesuglasice u pregovorima odnose se na poljoprivrednu proizvodnju." Uspostavom CAFTA-e, što podrazumijeva zonu slobodne trgovine, Kina je oštro povećala obim trgovine s ASEAN-om. Međutim, pojavilo se pitanje: što je za učiniti, s obzirom da se jedan dio država te zone pripremao uključiti se u TTP. Ali sada je sukob riješen. Kao je TTP otkazan, sve ostaje isto, kao 2010. godine.
 
Realnost je da Kina već dominira u jugoistočnoj Aziji. Tijekom svoga drugog mandata, Obama je počeo udjeljivati sve više pozornosti toj regiji. Tako se pojavio i TTP kao projekt, suprotstavljen kineskim idejama. A sada se u Trumpovu stožeru smatra kako, iako TTP možda i donese određenu korist na političkom planu, ali na ekonomskom može i oduzeti. "Očigledno su odlučili da Amerika ne treba snositi taj financijski teret. Zapravo, Amerika bi trebala zadržati cijelu tu strukturu – rekao Ostrovskij. – U stvari, sudbina TTP-a odražava slabljenje Amerike i uspon Kine u globalnom planu".
 
Službeno, Peking kaže da ne teži hegemoniji, niti vodstvu. No, visoki kineski diplomat izjavio je u Švicarskoj da ako Kina bude prisiljena, ona će preuzeti na sebe zadaću ponovne uspostave reda u svjetskoj trgovini. A kineski istraživači, koji nisu vezani krutim okvirima vladine linije, izražavaju se još otvorenije. Shitszyan Zhou, viši znanstveni suradnik na Sveučilištu Tsinghua u Pekingu, kaže da je Trump vjerojatno sišao s uma. Dok se on ne opameti, Kina treba iskoristiti trenutnu priliku da hitno promovira projekt Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog partnerstva. Dogovor bi se mogao zaključiti ove godine. Pa čak i ako se ne pridruži svih 16 država. Čak i ako 12-14 zemalja postaju članice, i to će biti uspjeh za Kinu.
 

Nezavisimaja gazeta, Moskva

Povezane objave

Školovanje bez knjiga, rasporeda i pameti

HF

Izložba Akademijina palača u slikovnim izvorima

hrvatski-fokus

TTIP prijeti i Tokaju

HF

Borimo se protiv štagljarizma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više