Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

JANAF ostvario rekord i u 2016. godini

Porast dobiti za 24,5 posto

 
 
JANAF d.d., kao Društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavio je 7. veljače 2017. godine, nerevidirane, konsolidirane i nekonsolidirane Financijske izvještaje za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine. U 2016. godini JANAF (Jadranski naftovod) nastavio je s izvrsnim poslovnim rezultatima te je ostvario bruto dobit u iznosu od 338,2 mil. kuna što je porast od 15,7 % u odnosu na prethodnu godinu i neto dobit u iznosu od 290,5 mil. kuna, što je porast od 24,5% u odnosu na 2015. godinu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/zeljko-heimer-fame.from_.hr_images_hrjanaf.gif
U prošloj godini ostvareni su prihodi u iznosu od 752,7 mil. kuna što je rast za 1 % u odnosu na prethodnu godinu, a prihodi od temeljne djelatnosti porasli su za 8 % u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupno ostvarenih poslovnih prihoda u 2016. godini, 66,3 %ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima. Sve to je rezultat porasta izvoza od 11,9 % u odnosu na prethodnu godinu.
Financijski pokazatelji Društva pokazuju iznadprosječne vrijednosti – koeficijent zaduženosti 0, koeficijent ekonomičnosti 1,77, stopa EBITDA 74,09 %.
 
Ukupna ulaganja u investicijskom ciklusu iznose više od milijardu kuna te je veliki dio planiranih investicija iz navedenog razdoblja i završen. Investicije u tijeku na dan 31. prosinca 2016. iznose 364,1milijuna kuna.
Krajem 2016. godine i početkom ove godine, JANAF je nastavio s intenzivnim poslovnim aktivnostima te je ugovorio nove posloves NIS-om-Gazpromneft, VITOL-om, Unipetrolom i Crodux derivatima dva.
 
JANAF je obavijestio Zagrebačku burzu da su potpisana dva nova ugovora s Glencore-om iz Baar-a (Švicarska) i MOL Gruop-om, a vrijednost ugovorenog posla je gotovo 267 milijuna kuna.
Posebno treba istaknuti da su novougovorenim poslovima, između ostalog, obuhvaćeni i novi kapaciteti, koji su rezultat investicijskih aktivnosti JANAF-a u posljednje dvije godine. Novougovoreni poslovi ukazuju na nastavak rasta poslovnih aktivnosti te najavljuju dobre poslovne pokazatelje za 2017. godinu.
 

Michaela Vranješ

Povezane objave

Dokapitalizacija HEP-a ili kako ubiti kravu radi odreska

hrvatski-fokus

Kinezi kupuju sve na Zapadu

HF

Tu se stvara budućnost

HF

Želimo energetiku spustiti na lokalnu razinu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više