Hrvatski Fokus
Religija

O vječni Kralju vjekova!

U Krakovu proslavljen Čin prihvaćanja Isusa Krista kao Kralja i Suverena

 
 
Pred tisućama vjernika iz čitave Poljske i svih predstavnika državne vlasti zajedno s predsjednikom Andrzej Dudom 19. studenog 2016. u Krakovu je proslavljen Čin prihvaćanja Isusa Krista kao Kralja i Suverena. Ovo je znak da je laičistička dogma o razdvajanju Države i Crkve napukla. Prije nekoliko tjedana iznenadila je vijest predsjednika Perua o posveti Države Presvetom Srcu Isusovom i Bezgrešnom Srcu Marijinom.„Nije na nama da biramo Krista za Kralja nego da priznamo njegovo gospodstvo i podvrgnemo se Njegovom zakonu, povjerimo Njemu našu domovinu, narode i sebe same i naše obitelji,“ izrekao je biskup Andrzej Czaja.
http://il6.picdn.net/shutterstock/videos/10240628/thumb/1.jpg?i10c=img.resize(height:160)
Agencija Zenit primjećuje „da je ovaj čin prihvaćanja Krista kao Kralja i Gospodara Poljske provodi učenje Pape Pija XI. koji u svojoj enciklici Quas Pimas ističe potrebu Kristovog kraljevstva u našim vremenima.“ Tužno je na koji je neusklađen način Druge vatikanske koncilske hijerarhije priznala ovu proslavu hvale vrijednom. Tekst ovoga svečanog čina je posebno vrijedan hvale: AKT O PRIHVAĆANJU ISUSA KRISTA ZA KRALJA  I SUVERENA POLJSKE – O vječni Kralju vjekova, naš Gospodine Isuse Kriste, naš Bože i naš Kralju!
 
Na godišnjicu 1050-u pokrštavanja Poljske, u godini Izvanrednog juileja Milosrđa mi poljaci zajedno s našim vjerskim i svjetovnim vlastima potvrđujemo Tvoju vlast i proglašavamo da smo spremni podvrgnuti se Tvome zakonu i prinijeti ti našu Domovinu i čitav naš narod. Pred Nebom i Zemljom priznajemo da nam je potrebno Tvoje Kraljevstvo. Priznajemo da jedino Ti imaš nad nama sveto i neprolazno pravo. I tako, ponizno klanjajući se pred Tobom, Kralju Svemira, priznajemo tvoje Kraljevstvo nad Poljskom i nad čitavim našim narodom, Domovinom i svijetom.
 
U želji da hvalimo i veličamo Tvoju vlast, Tvoju slavu s dubokom vjerom zazivamo: Vladaj nad nama o Kriste Isuse!
–        U našim srcima – Vladaj o Kriste Isuse!
–        U našim obiteljima – Vladaj o Kriste Isuse!
–        U našim druuštvenim sredstvima medijima – Vladaj Kriste Isuse!
–        U našim uredima, na radnim mjestima, u službama i na odmoru – Vladaj o Kriste Isuse!
–        U našim gradovima i našim selima – Vladaj o Kriste Isuse!
–        Nad narodom i nad poljskom Državom – Vladaj o Kriste Isuse!
–        Blagosivljamo te i zahvaljujemo Ti o Gospodine Isuse Kriste: na neizmjernoj ljubavi tvoga Presvetog srca – Zahvaljujemo ti o Kriste naš Kralju!
–        Za milost svetoga krštenja i za čvrsti savez s našim naorodom kroz vijekove – zahvaljujemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Za majčinsku i kraljevsku prisutnost Marijje u našoj povijesti – Zahvaljujemo Ti  o Kriste naš Kralju!
–        Za Tvoje neizmjerno milosrđe koje si uvijek iskazivao nama  – Zahvaljujemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Za Tvoju vjernost unatoč našim izdajama i slabostima – zahvaljujemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Svjesni svojih grijeha i uvreda nanesenih Tvome Srcu molimo te  za oprost za sve naše grijehe, a nadasve za odvraćanje od svete vjere, za nedostatnu ljubav spram Tebe kao i spram naših bližnjih.
–        Ispričavamo se za društvene grijehe našeg naroda, za sve poroke, pokvarenosti i zle navike.
–        Odričemo se duha zloga i svih njegovih djela.
–        Želimo se s poniznošću podvrgnuti vlasti Tvoga Kraljevstva i Tvojih zakona, obvezujući se da u skladu s njima uredimo naš osobni, obiteljski i nacionalni život:
–        Obećajemo da ćemo braniti Tvoje sveto dostojanstvo i propovjedati slavu Tvoga Kraljevstva – Obećajemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Obećajemo Ti da ćemo vršiti Tvoju volju i bdjeti nad ispravnošću naše savjesti – obećajemo ti o Kriste naš Kralju!
–        Obećajemo Ti da ćemo sačuvati svetost naših obitelji i kršćanskog odgoja naše djece – obećajemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Obećajemo ti da ćemo ostvarivati Tvoje Kraljevstvo i braniti ga sred čitavog našeg naroda – obećajemo Ti o Kriste naš Kralju!
–        Obećajemo ti da ćemo aktivno sudjelovati u životu Crkve i braniti njene zakone – obećajemo Ti o Kriste naš Kralju!
Ti si jedini kralj Država, naroda i svih bića, Kralju kraljeva i Gospodaru svih vladara!
 
Povjeravamo Ti poljsku Državu i sve one koji njom vladaju. Učini da svi odgovorni za vlast vrše svoje ovlasti na pravedan način i  da zakone usklađuju s Tvojim zakonima.
O Kriste Kralju s vjerom ti povjeravamo sve što se nalazi u Poljskoj a  posebno one članove poljskog naroda koji Te ne slijede. Daruj im svoju milost, obasjaj ih snagom Svetoga Duha i privedi sve nas vječnom jedinstvu s Ocem.
U ime bratske ljubavi povjeravamo Ti sve narode svijeta a posebno one koji su otežali naš križ. Učini da spoznaju da si Ti jedini zakoniti i pravi Suveren i Kralj i da iskoriste vrijeme koje im je dao Otac da slobodno potvrde Tvoje Kraljevstvo.
Gospodine Isuse Krise, Kralju naših srdaca učini naša srca po Svome Presvetom Srcu.
Neka Tvoj Duh siđe i obnovi lice ove Zemlje! Neka nas učvrsti u vršenju naših obveza koje smo preuzeli ovim Aktom. Neka nas čuva od zla i osnaži na putu našeg posvećenja.
Bezgrešnom Srcu Marijinom povjeravamo naše naume i obveze povjeravajući se majčinskoj zaštiti Kraljice Poljske,  utječemo se svetim zaštitnicima naše Domovine.
Vladaj nama, o Kriste Kralju! Vladaj našom Domovinom i svim nacijama na Slavu presvetog Trojsktva i na spasenje svih ljudi. Učini das naša Domovina i čitav sivijet budu uvedeni u Tvoje Kraljevstvo, u Kraljevstvo istine i života, u Kraljevstvo svetosti i milosti, Kraljevstvo pravde, ljubavi i mira.
 

Izabrala i s tal. prevela prof. Kornelija Pejčinović

Povezane objave

Pupnatski zvonik Gospe od Sniga

hrvatski-fokus

Sveti Franjo u Zadru

HF

SOLUS CATHOLICUS – Dvije percepcije pape Franje

HF

Kako je papa koji stoji iza Božićnog primirja svojim humanitarnim djelovanjem doveo Vatikan na sam rub bankrota

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više