Hrvatski Fokus
Religija

Sjećanje na Vilima Cecelju

Prije 110 godina rođen je dušobrižnik u Hrvata u inozemstvu i čuvar uspomene na žrtve Bleiburga

 
 
Poštovani, obraćamo Vam se kao članovi programsko-organizacijskog odbora za obilježavanje značajnih obljetnica rođenja i smrti vlč. Vilima Cecelje, dušobrižnika u Hrvata u inozemstvu i čuvara uspomene na žrtve Bleiburga. U godini 2019. navršava se 110. obljetnica od rođenja i 30. obljetnica od smrti vlč. Cecelje, u čijoj rodnoj župi i mjestu posljednjeg počivališta želimo posebno obilježiti ove značajne obljetnice.
O životu i djelovanju velečasnog Vilima Cecelje danas se u Domovini malo zna. No, među hrvatskim iseljeništvom ime vlč. Cecelje spominje se s poštovanjem i zahvalnošću te povezuje uz mnoge osobne sudbine i uspomene. Od odlaska iz Domovine 1944. pa sve do svoje smrti 1989. godine neiscrpnom snagom i na mnogo načina služio je braći ljudima, a ponajprije Hrvatima, sunarodnjacima koje je vrtlog ratnih i poslijeratnih zbivanja Drugog svjetskog rata pomeo izvan Domovine i rasuo po svijetu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/Vilim-Cecelja-poprsje.jpg
Rođen u Svetom Iliji kraj Novoga Marofa 24. travnja 1909. godine, vlč. Vilim Cecelja za svećenika je zaređen u Zagrebu 1932. godine. Najprije je bio kapelan u župi Bedenicakraj Sv. Ivana Zeline, zatim upravitelj župe Dubovec kraj Križevaca i župnik u Hrastovici kraj Petrinje. Godine 1939. nadbiskup Alojzije Stepinac imenuje ga župnikom novoosnovane župe u zagrebačkoj Kustošiji. Umro u Salzburgu 3. srpnja 1989.
 
Zbog poznanstva s nekim ustaškim dužnosnicima poglavnik Pavelić ga je odabrao da pred njim prisegne vlada Nezavisne Države Hrvatske (NDH), a kasnije je postao zamjenikom vojnog vikara NDH (nadbiskupa Alojzija Stepinca). No, s vremenom razočaran Pavelićevom politikom, a i upozoren da je u nemilosti Poglavnika, 1944. tražiojeidobiopremještajuBečnamjestodušobrižnikahrvatskimranjenicimanapodručjuNjemačke.TamojeodmahosnovaopodružnicuHrvatskogCrvenogkrižaipočeodoprematipomoćizHrvatske.SkrbsenastavilazavršetkomII.svjetskogratazaizbjeglicepredtotalitarnimkomunističkimrežimom.DuhovnaskrbimaterijalnopomaganjekrozCaritasCroata,utemeljenjeHrvatskekatoličkemisijeuSalzburgu,povezivanjesiseljenicimauAmericiidiljemsvijeta,uređivanjekatoličkogtiska(GlasniksrcaIsusovaiMarijina)anadasvebrigazaočuvanjeuspomenenažrtveBleiburgaobilježilojenjegovživotdosmrti1989.godine.BrojHrvatakojimaje  pomogao, prema sačuvanim dokumentima, premašuje trideset tisuća.
 
Ove jubilarne godine (2019.), kroz razdoblje od obljetnice rođenja (24. 4.) do obljetnice smrti (3. 7.), u Župi Svetog Ilije Proroka u Svetom Iliji, ali i u župama i mjestima koja su na bilo koji način obilježili život i djelovanje vlč. Cecelje, planiramo niz aktivnosti te molitvene akcije za uspjeh njegovih nakana i čuvanje njegove uspomene. Ponajprije, potičemo sve vas na organiziranje komemoracija u mjestima vezanima uz njegov život i djelovanje. Prenosimo vam informacije o dosad organiziranim događanjima i preporučujem odolazak na sv. misu na Bleiburško polje 18. svibnja 2019. godine. Pozivamo vas: na otkrivanje spomen-ploče s reljefom poprsja vlč. Cecelje u župi Bedenica uz obljetnicu njegova rođenja (24. 4. 2019.), na Simpoziju Salzburg (14.-16. 6. 2019.) te okrugli stol, izložbu i sv. misu zadušnicu u Svetom Iliji uz obljetnicu preminuća (3. 7. 2019.).
 
Upućujemo poziv i svima vama koji se s poštovanjem i zahvalnošću sjećate dobročinstava vlč. Cecelje te koji ste na bilo koji način bili s njim povezani, da se prema svojim željama i mogućnostima uključite u obilježavanje važnih datuma ove godine.

 
PROGRAM OBILJEŽAVANJA 110. OBLJETNICE ROĐENJA I
30. OBLJETNICE SMRTI VLČ. VILIMA CECELJE
 

PRVO Obilježavanje:

 
24. 4. 2019. BEDENICA: OTKRIVANJE SPOMEN-PLOČE SPOPRSJEM VLČ. CECELJE
– 17:30 S. otkrivanje spomen-ploče ispred crkve svih svetih bedenica  – Vlč. Alojzije Slukan.
– 18:00 S.  Misno slavlje predvodi Vlč. MARKO ZADRAVEC župnik Donja Voća
(zadužen od biskupa msgr. J. Mrzljaka za promociju Životnog Djela Vlč. Vilima Cecelje)
-19:00 prigodni program  u društvenom domu, Bedenica, uz KUD „Ježek“ Beretinec (župa sv. Ilije) i KUD „Danica“ Bedenica i Zbor umirovljenika Bedenica
– 20:00  prigodnidomjenaki druženje

 

DRUGO Obilježavanje:

18. 5. 2019.  BLEIBURG:  DOLAZAK NA SVETU MISU NA BLEIBURŠKO POLJE
Pojedinačna organizacija u sklopu župe i općine

 

TREĆE Obilježavanje:

14. 6.-16. 6. 2019. SALZBURG: SIMPOZIJ (u suradnji sa HKŽ SALZBURG IHC SALZBURG)
14. 6. 2019: – 18.30 – sveta Misa u crkvi sv. Andrije u Salzburgu
– 19.15 – otvorenje Simpozija – fra Zlatko Špehar, župnik HKŽ Bl. Alojzija Stepinca
15. 6. 2019: – 9.30 – 12.00 – drugi dio Simpozija o Vlč. Cecelji
– 14.00 – pobožnost u bazilici svetišta i samostana Maria Plain
16. 6. 2019: – 11.30 – sveta Misa u crkvi sv. Andrije u Salzburgu
 

ČETVRTO Obilježavanje:

 
PROGRAM U ORGANIZACIJI ŽUPE U SVETOM ILIJI:
 
3. 7. 2019. SV. ILIJA: 16.30 – molitva i komemoracija na grobu vlč. Vilima Cecelje, groblje u Sv. Iliji
17.00– okrugli stol/simpozij o vlč. Cecelji
19.00– sv. Misa u župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka (predslavi biskup Josip Mrzljak)
20.00 – Pastoralni centar vlč. Vilim Cecelja:- prigodni domjenak i druženje
– izložba o vlč. Vilimu Cecelji, postavili učenici OŠ Sveti Ilija
MOLITVENI KRUG
Prijedlog časnim sestrama u samostanskim zajednicama u Svetom Iliji, Varaždinu, na Pagu, u Rijeci, Splitu i u Zagrebu (Kustošija), da u razdoblju od obljetnice rođenja do obljetnice smrti mole.
U tijeku su još dogovori. Prijedlog teme za molitvu u prilogu.
 
Molitva za vlč. Vilima Cecelju
 
Dobri i pravedni Bože!
Sluga Tvoj, velečasni Vilim Cecelja, svoj je život posvetio služenju Tebi i braći ljudima. Cijeloga svoga svećeničkog vijeka svim svojim bićem je živio vjeru, ufanje i ljubav. U vjeri je vodio i utvrđivao svoju pastvu, u vremenima kad je vjera bila proganjana i negirana, krijepio ih živim riječima vjere u propovijedima i u vjerskom tisku. Nevoljnim i prognanim Hrvatima i pripadnicima drugih naroda davao je materijalnu i duhovnu pomoć i primjerom im pokazivao da se ufaju u milost, zaštitu i pravdu Tvoju. Iznad svega ljubio je Tebe, dobri Oče, služeći Ti kao svećenik i slaveći Te misama, molitvama, hodočašćima i drugim Tebi ugodnim djelima. U ljubavi prema Tebi ljubio je i braću ljude te im nastojao služiti u svim nevoljama i prilikama života.
 
Pomozi da ga i Tvoja Crkva prihvati kao Slugu Tvoga i prihvati molitve za zagovor u nevoljama života.
Molimo Te, Gospodine, da se ostvare najveće želje i nastojanja velečasnog Cecelje, da njegov ljubljeni hrvatski narod uzmogne prevladati bolne i teške događaje iz prošlosti. Molimo da u našem narodu i među vođama našeg naroda duh Tvoje istine i razboritosti rasvijetli umove i srca, da jasno i odgovorno raščiste s prošlošću, sa zločincima i krvnicima, a žrtvama da jednakomjerno i pravedno iskazuju počast i štovanje. Molimo Te, Bože, za otkrivanje i priznavanje istine o svim logorima i stratištima. Žrtvama progona udijeli svoju utjehu i naknadu za trpljenje, a svima nama udijeli snage da uzmognemo udijeliti oprost i tražiti pomirenje, po primjeru Tvoga Sina, koji se žrtvovao na križu da bi otkupio grijehe svih ljudi.
Po Kristu, Gospodinu našem. Amen

Povezane objave

Sveti Franjo u Zadru

HF

U Godini Božjeg milosrđa

HF

Kolaps motivacija za vjerski život

hrvatski-fokus

Harut i Marut u Kur’anu časnom

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više