Hrvatski Fokus
Intervjui

Nisam za otvaranje Udbinih dosjea

Sova su me nazvali Manolić i Boljkovac

 
 
U najvećem interesu HDZ-a je da se otvore svi arhivi i da se ispita svaki pojedinačni slučaj iz Udbinih dosjea. To je već jednom učinjeno devedesetih godina, kazao je Šeks – Inicijativa za otvaranje dokumenata Državnog arhiva za građu prije 22. prosinca 1990. godine pokrenula je niz reakcija u javnosti. U dnevniku RTL-a Vladimir Šeks, HDZ-ov veteran, otvoreno je progovorio o tome kome bi smetalo 'kopanje po prošlosti'.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/i2.wp.com_kamenjar.com_wp-content_uploads_2016_05_seks_knjiga.jpg
• Vi ste kao politički nepoćudan početkom 70-ih otpušteni iz službe; zbog 'protudržavne djelatnosti' početkom 80-ih završili ste u zatvoru. Jeste li ikada vidjeli svoj dosje?
– Godine 1971. sam kao zamjenik Okružnog javnog tužitelja u Osijeku protiv službe državne sigurnosti, danas UDBA-om zbog nezakonitog postupanja i odnošenja na desetke tisuća pismenih pošiljaka iz osječke pošte i radi nezakonskih prisluškivanja telefonskih uređaja. Tada sam bio prvi u komunističkom svijetu koji je pokrenuo istragu protiv tajne političke policije. Nakon sloma Hrvatskog proljeća u Karađorđevu, bio sam izbačen iz službe i služba državne sigurnosti me je kao jednog od neprijatelja broj jedan pod neprekidnim nadzorom držala sve do 15. svibnja 1990. godine. Vidio sam svoj dosje, on ima oko 300 stranica, a u njoj su potpuno istinite informacije.
 
• Unatoč ovim podatcima iz biografije, prati vas priča da ste i Vi bili suradnik Službe državne bezbjednosti kodnog imena 'Sova', što je kasnije tvrdio i Boljkovac. Je li Vam takva informacija stvorila ozbiljnije probleme u životu?
– Ja sam to opisao u svoje prve dvije knjige dokumentirano. Godine 1992. Josip Boljkovac, koji je nešto prije bio ministar unutarnjih poslova, a nakon toga posebni savjetnik, zajedno s Josipom Manolićem, poveo je jednu operativnu akciju pod kodnim imenom 'Sova' u kojoj sam ja bio praćen i nadziran jer su me osumnjičili da se bavim terorističkim djelatnostima. Hrvatska Udba pod vodstvom Manolića i Boljkovca je meni prišila taj naziv. Ja sam dokumentirano, argumentirano u svojim sjećanjima na '91. godinu pokazao besmislenost tih laži.
 
• Vi se zalažete za otvaranje svih dosjea, želite da se otvore i Udbini dosjei, međutim – u tom dijelu sugerirate oprez. Zašto?
– Dvije su stvari, ja se zalažem za to da se bezuvjetno otvori sva dokumentacija vezana za djelovanje organa komunističkog režima, od armije, sudova, tužiteljstva, partijskih komiteta od 1945.-1990. godine. To treba otvoriti javnosti. Što se tiče UDBA-e predlažem da se uradi ono što je radila Njemačka – da se napravi jedno povjerenstvo koji će sve te dosjee pregledati, utvrditi jesu li autentični jer se zna da je Udba krivotvorila dosjee. Kad bi nepristano povjerenstvo utvrdilo da se doista radi o autentičnim dokumentima i da su osobe koje su bile suradnici ili agenti Udbe činile zlouporabe određenih vrijednosti demokratskog društva, to bi bila određena vrsta lustracije i ti bi se ljudi trebali ukloniti iz javnog života.
 
• Kako komentirate izjave poput one Ante Nobila da će otvaranje arhive naštetiti desničarima, a da bi se na udaru mogla naći i Katolička Crkva. Može li otvaranje komunističkih dosjea biti neugodno i za sam HDZ s obzirom na više od 70 tisuća bivših komunista u njegovim redovima?
– U najvećem interesu HDZ-a je da se otvore svi arhivi i da se ispita svaki pojedinačni slučaj iz Udbinih dosjea. To je već jednom učinjeno devedesetih godina. Svi oni koji su bili u represivnom sistemu, koji su sudjelovali u obrani i stvaranju države, su na taj način lustrirani. Nakon '71. neki su postali žrtve komunističkog represivnog aparata – samo neki od njih su bili Tuđman, ja… Borio sam se protiv te Udbe, nema osnove za lustraciju, kazao je Šeks za RTL. (http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2633921/udba-me-pod-vodstvom-manolica-i-boljkovca-prozvala-teroristom-autenticnost-jugoslavenskih-dosjea-mora-se-utvrditi/; http://direktno.hr/en/2014/direkt/75861/Šeks-o-otvaranju-arhiva-i-Udbi-'pod-vodstvom-Manolića-i-Boljkovca'.htm)

Povezane objave

Masonerija je stvorena kao oponent Bogu i istini

HF

HND je u rukama ideoloških aktivista

HF

Vedute primorskih i dalmatinskih gradova

HF

Prijeti opasnost od ruskog prodora u BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više