Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Promocija hrvatskih maslinovih ulja

Jačanje kompetitivnosti proizvodnje maslinovog ulja na području Mediterana

 
 
Sveučilište u Splitu postalo je partner na projektu ARISTOIL – međunarodni projekt prijavljen za financiranje iz europskih fondova MED (2014. – 2020.) Interreg Mediterranean vezanom uz maslinovo ulje pod punim nazivom „Jačanje kompetitivnosti proizvodnje maslinovog ulja na području Mediterana kroz razvoj i primjenu inovativnih tehnologija u preradi i kontroli kvalitete maslinovog ulja s ciljem isticanja njegovog zdravstvenog aspekta.“
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/img0.etsystatic.com_000_0_6395415_il_340x270.253685900.jpg
Ukupan fond ovog projekta iznosi 2 milijuna eura koji će se utrošiti na raznovrsne aktivnosti planirane tijekom perioda trajanja projekta (od rujna 2016. do kraja kolovoza 2019.). U Hrvatskoj, glavni partner na projektu je Sveučilište u Splitu, a koordinatorica projekta je prof.dr.sc. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu.  Pridruženi partneri na projektu su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te Udruga maslinara iz Vela Luke. Uz Hrvatsku, partneri u projektu su Grčka (Sveučilište u Ateni; Pokrajina Peloponez, Perrotis College), Italija (EuroMediteranski Centar za održivi razvoj, Pokrajina Puglia), Španjolska (Sveučilište u Cordobi, Udruga Oleocanthal iz Andaluzije) te Cipar.
 
Hrvatsko maslinarstvo posljednje desetljeće bilježi povećano zanimanje za podizanje novih, obnovu starih i zapuštenih maslinika, modernizaciju i povećanje preradbenih kapaciteta i poboljšanje kvalitete maslinovog ulja. Maslinarstvo je jedna od najperspektivnijih poljoprivrednih proizvodnji i jedna od rijetkih mediteranskih voćnih kultura koja je u posljednjih desetak godina zabilježila povećanje proizvodnih površina i porast proizvodnje.
 
Na ovaj pozitivni trend u maslinarstvu utjecalo je više čimbenika, od kojih treba istaknuti porast cijene maslinovog ulja i popularizaciju spoznaja o njegovoj prehrambenoj vrijednosti, uvođenje nove tehnologije uzgoja maslina, dovoljan broj suvremenih uljara i slično. Za to je dijelom zaslužna pomoć iz nacionalnog, županijskih i općinskih proračuna, kojima se modelom potpore proizvodnji, kapitalnih ulaganja i operativnim programima za podizanje novih nasada i obnovu starih maslinika, ističe maslinarstvo kao poljoprivrednu granu od značajnog interesa za cijeli poljoprivredni sektor. Osim toga, maslinovo ulje je prema dosadašnjim spoznajama jedan od malobrojnih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda s izvoznim potencijalom.
 
Temeljni cilj projekta Aristoil je povećati tržišnu kompetitivnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja na području Mediterana primjenom inovativnih metoda određivanja fenolnog sastava ekstra djevičanskog maslinovog ulja te promoviranja maslinovog ulja kao funkcionalne hrane koja nedvojbeno posjeduje zdravstveni učinak na čovjeka. Nadalje, važan cilj projekta je osnivanje dvaju referentnih centara za inovativnu analizu kvalitete maslinovog ulja (jedan u Grčkoj, drugi u Španjolskoj). Sudjelovanje u ovom projektu omogućiti će promociju hrvatskih ulja među zemljama partnerima na projektu, a tijekom perioda trajanja projekta predviđa se održavanje niza info dana, stručnih seminara i konferencija namijenjenih proizvođačima ulja i široj javnosti. 
 

Nives Matijević

Povezane objave

Bivši bankar Goldman Sachsa, MBA i liječnik pita…

hrvatski-fokus

Samo najgluplji zaista otplate kredite

HF

Domaći projekti u vodiku su kvalitetni i zaslužuju sufinanciranje EU-a

hrvatski-fokus

Ostajemo nejednaki pod istim Suncem

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više