Hrvatski Fokus

Ankete su pogriješile u Hrvatskoj, pogriješit će i u Francuskoj

 
 
Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac protiv oca Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pena, godine 2002. dobio je 82 posto glasova. Jean-Marie Le Pen u drugi je krug 2002. godine ušao teško sa 17 posto glasova, profitirao je od podjela među svojim suparnicima. Sada se pretpostavlja da će Marine Le Pen u prvom krugu biti prva s najmanje 25 posto glasova.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/02/media.breitbart.com_media_2016_05_Screen-Shot-2016-05-04-at-12.01.28-640x480.png
Marine Le Pen i Angelina Merkel
 
Izvjesni francuski predsjednički kandidat Emmanuel Macron opovrgnuo je glasine da se bio upustio u izvanbračnu homoseksualnu vezu. Julian Assange i njegovi ruski dobročinitelji tvrde da imaju nešto u rukavu. Macron nije rekao za što se zalaže. Iz toga proizlazi kako ankete i u Francuskoj lažu kao i kod nas. Maine Le Pen je daleko ispred Macrona, a drugog kandidata Françoisa Fillona već su i protivnici Le Pen napustili.
 
Prošli je tjedan Matteo Renzi, bivši talijanski premijer još uvijek vrlo utjecajan kao šef vladajuće Demokratske stranke, pozdravio kritiku velikog njemačkog suficita koju je izrekao Peter Navarro, šef trgovinskog vijeća u Bijeloj kući. Kad smo kod Italije, nužno je podsjetiti kako bi Libija opet mogla potonuti u građanski rat, jer Moskva podržava pobunjenog generala koji prijeti vladi koju podržava UN.
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel mijenja kurs, povlači se i zalaže za „Europu  dviju brzina“. To je možda posljednji pokušaj Angele Merkel da spasi Europsku uniju. "Posljednje godine pokazale su da imamo Europu koja se kreće različitim brzinama, da ne će svi uvijek u isto vrijeme biti na istoj razini integracije", rekla je Angela Merkel na Malti. Tri dana kasnije to je ponovila u Poljskoj i njezinoj kolegici Beati Szidlo, kada je ponovno govorila o "Europi dviju brzina". A poljska premijerka, čija se zemlja uvijek protivila tom konceptu, nije joj proturječila! Prije nego što sve propadne u EU-u njemačka kancelarka pokušava sačuvati barem kostur Europske unije. „Europa s dvije brzine"  možda je posljednji pokušaj Angele Merkel da spasi Europsku uniju.
 
Na predstojećem sastanku u Rimu šefovi država i vlada država članica EU-a ne će samo proslaviti 60 godina postojanja Europske ekonomske zajednice, već i predstaviti viziju budućnosti Europske unije nakon brexita. Bit će to vizija „Europa dviju brzina". Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon smatra da je EU zbog mnogih kriza izgubio "svoj strateški fokus". Ta socijaldemokratkinja strahuje da će Europa različitih brzina propasti. Ona smatra da se male zemlje ne bi mogle suprotstaviti nacionalnim političkim interesima velikih zemalja ili saveza unutar EU-a. "Osnovna ideja u stvari je bila da smo jednakopravni partneri koji profitiraju od zajedničke politike", kaže Fajon. Prije nego što sve propadne u EU-u njemačka kancelarka pokušava sačuvati barem kostur Europske unije. „Europa s dvije brzine"  možda je posljednji pokušaj Angele Merkel da spasi Europsku uniju.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Zaprepašćujuća drskost globalnoga eksperimentalnog cijepljenja

hrvatski-fokus

Opseg kineske tajne kontrole nad američkom vladom je razotkriven

hrvatski-fokus

Komu će se prikloniti američki Hrvati?

HF

Quim Torra protiv španjolskoga kralja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više