Hrvatski Fokus
Hrvatska

Sjećanje na Josipa Grbelju

Čitatelji ga pamte po prilogu iz Jezikova 50. godišta – Najizazovniji dokument o jezičnoj politici u Hrvatskoj

 
 
Josip Grbelja rođen je 19. veljače 1935. u Raslinama pokraj Šibenika. U Šibeniku je završio učiteljsku školu, a studij Jugoslavenskih jezika i književnosti u Zagrebu na Filozofskom fakultetu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao iz područja humanističkih znanosti. Radni mu je vijek bio raznolik i plodonosan – radio je kao učitelj i odgajatelj; bio je lektor, suradnik, novinar i urednik u različitim novinama i časopisima; sustavno se bavio strukom i znanošću – objavio je osam knjiga i tridesetak znanstvenih radova, pedesetak feljtona, a autorom je i pet scenarija za stručno-znanstvene filmove. U trima je mandatima bio predsjednikom Hrvatskoga društva folklorista Zagreb, bio je članom Predsjedništva Društva novinara Hrvatske. Dobitnikom je brojnih nagrada i priznanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/03/www.srcelubenice.com_media_catalog_product_cache_1_image_500x500_9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95_9___9.2.12.1_0017.jpg
Josip Grbelja bio je i Jezikov suradnik. Čitatelji ga pamte po prilogu iz Jezikova 50. godišta – Najizazovniji dokument o jezičnoj politici u Hrvatskoj, u kojem je Josip Grbelja hrvatskoj javnosti obzanio zapisnik razgovora o jezičnim pitanjima koji se vodio 16. prosinca 1967. u Centralnom komitetu Saveza komunista Hrvatske.
Josip Grbelja preminuo je u Zagrebu 18. travnja 2005. Hrvatska je izgubila predanoga, plodnoga i vrijednoga znanstvenika, novinara i kulturnoga djelatnika.
 

Sanda Ham, https://www.google.hr/?gws_rd=ssl#q=josip+grbelja+ro%C4%91en&*

Povezane objave

Sjenu od oblaka proglasili masovnom grobnicom

HF

Sve je upitno kod Predraga Matića Freda

HF

Hollywoodska okultna kontrola uma

HF

VELIKOSRPSTVO U PULI – Postavljena spomen klupa srpskom pjevaču Đorđu Balaševiću

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više