Hrvatski Fokus
Uvodnik

Vlada napokon može slobodno disati

Ivan Vrdoljak: "Jedna od opcija je i stvaranje Vlade nacionalnog jedinstva. Ne želimo nove izbore"

 
 
• Napokon je car gol. Zato sam se još jednom prisjetio one čuvene Jambine izjave da je Most „jedna čudna sekta“. Čudna sekta koja nas već dvije godine dovodi do ludila. To maltretiranje cijele hrvatske nacije napokon je zaustavio predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković. I to ne bilo kako, nego javno i dramaturški sjajno. Zadao je konačan udarac ovoj sekti od koje se nikada ne će oporaviti. Zaustavio je mostovce u naumu da im cijela Hrvatska bude talac, talac njihove demagogije i talac bolesne želje za vlašću. Iako je Plenković prije rasprave na Vladi upozorio čelnika Mosta Božu Petrova kako ne će trpjeti neposluh njegovih ministara iz Mostove kvote, Petrov ih je poslao u Vladu da upravo to učine. I kada trojica Mostovih ministara – Ante Šprlje, Slaven Dobrović i Vlaho Orepić (ratoborni i krajnje netaktični preostali četvrti Mostov ministar Ivan Kovačić nije smijenjen jer nije nazočio sjednici Vlade!) – urade ono što im je Petrov naredio, Plenković ih je izbacio iz Vlade. Otjerao. Time je izbacio i cijeli Most, jer u svakoj vladi mora biti jedinstvo. Ako ga nema, onda dolazi do razlaza. Uvijek na nečiju štetu. Na čiju će štetu doći ovo tjeranje mostovaca iz Vlade, vrijeme će jako brzo pokazati.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.alo_.rs_resources_images_0000_089_503_plenkovic_1000x0.jpg
Treba spomenuti i neposredan povod smjene, a to je nezavisni ministar financija Zdravko Marić. Mostu i oporbi smeta što je došao iz Agrokora. To se može i shvatiti u vrijeme kada se spašava što se spasiti dâ kod Agrokora, ali ovdje nije bitan Marić, njegovim rušenjem Božo Petrov i Nikola Grmoja žele srušiti Plenkovića uoči lokalnih izbora 21. svibnja ove godine. Što sada? Ima više opcija. Čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak kaže: „Jedna od opcija je i stvaranje Vlade nacionalnog jedinstva. Ne želimo nove izbore“, čime je očito nešto najavio. Čelnik osmorice manjinaca Milorad Pupovac dodaje: „Hrvatskoj je potrebna stabilna Vlada. Podržat ćemo intenciju premijera Plenkovića da složi stabilnu Vladu“. O drugim mogućim opcijama i saborskim zastupnicima na koje Plenković računa, još je rano govoriti. Treba vjerovati predsjedniku Vlade kada je rekao da ima stabilnu većinu u Saboru. Pojavljuje se i problem: treba li predsjednik Sabora Petrov supotpisati razrješenje s dužnosti ovo troje Mostovih smijenjenih ministara? Petrov kaže da on drži konce u rukama njihove smjene. U tomu ga podržava i lukavi Bračanin iz SDP-a Arsen Bauk, te Mato Palić s Pravnoga fakulteta u Osijeku. Suprotnoga mišljenja je ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić, koja tvrdi kako predsjednik Hrvatskoga sabora ne mora supotpisati odluku o smjeni smijenjenih ministara. Isto tvrdi i Branko Smerdel, ekspert ustavnoga prava.
 
U HDZ-u vlada sveopće zadovoljstvo i to s pokrićem. Iskusni HDZ-ovac Božidar Kalmeta govori ono što i ostali hadezovci misle: "Most ne zna što je, oporba ili vlast, koriste i svaku i malu situaciju ako procijene da će dobiti neke bodove. Ako dođe do padanja vlade, građani će kazniti Most. Građanima treba stabilnost i sigurna vlada. HDZ je uvijek spreman za izbore. Plenković je pokazao da je državnik i da zna pokazati državne poteze. Jadranka Kosor, bivša šefica HDZ-a i nekadašnja predsjednica Vlade ističe da je javnim smjenjivanjem tri Mostova ministra Plenković „ponizio Most i Mostove ministre“.
 
• Bruxelleska uredba o sustavnoj kontroli putnika na vanjskim granicama Europske unije i Schengena je stvorena da stvori gužve. To je činjenica. To je izvrsno poslužilo Sloveniji da izvrši dodatan pritisak na Hrvatsku. Za to svoj dio zasluga nosi Ivica Račan, ideološki jugo komunist, na nacionalno Jugoslaven, koji je 2001. učinio veliku izdaju – veleizdaju. Njegov pokušaj predaje cijele Savudrijske vale Sloveniji nije ništa drugo nego – veleizdaja. Da tada u SDP-u nije bilo Zdravka Tomca, potpredsjednika Hrvatskoga sabora, ova bi Račanova veleizdaja bila i realizirana. O Račanovoj veleizdaji ovih dana piše Jurica Körbler u Jutarnjem listu od 26. IV. 2017. (str. 3.): „Ivica Račan u to je vrijeme osjećao kako njegova kompozicija sve slabije vuče, pogotovo prema Europi i jedan spektakularan potez – a to bi bez sumnje bio dogovor sa susjedima Slovencima – dobro mu je došao. Nagovarali su ga i neki naši diplomati, a spominjao se Joško Paro, da bude popustljiv prema Slovencima, 'za tih par kilometara', a da će mu to Europa itekako honorirati i vratiti“ (http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/arbitrazna-presuda-o-granici-donesena-pitanje-je-trenutka-kad-ce-je-objaviti-pripreme-za-novi-sukob-ovo-ce-dodatno-zaostriti-odnose-sa-slovenijom/5957813/) i nastavlja: „Parafi Olge Kresović-Rogulje s hrvatske i Mihe Pogačnika sa slovenske strane, 18. travnja 2001. u Otočcu na Krki, pokazat će se kao jedan od najvećih kikseva tadašnjeg premijera Ivice Račana“. 

 

• Nedavno uvedene provjere na vanjskim granicama Schengenske zone izazvale su prometni kaos između Slovenije i Hrvatske kada su početkom ovoga mjeseca uvedene i ljudi bili prisiljeni satima čekati u redu. Mjere kojima je cilj zaustaviti islamističke borce iz Iraka i Sirije slovenske su vlasti samo djelomično ublažile kada je postalo jasno da je puna provedba neodrživa. Što se tiče slovenskih policajaca oni su za ciljane preglede, ali politički jastrebovi u Ljubljani ne žele samo tako propustiti ovu priliku da nas Hrvate dodatno isprovociraju. Fraza o „slobodi kretanja ljudi“ unutar EU-a i Europe o kojoj je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila sa švicarskom kolegicom Doris Leuthard ostala je samo pusta želja.
 
• Ante Barišić, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i bivši šef odsjeka Službe državne sigurnosti (SDS) u Zagrebu od 1980. do 1990. u utorak je posvjedočio da su istinite izjave Josipa Manolića kako je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio suradnik Udbe. Barišić, inače svojedobni suradnik Fokusa uz moj pristanak, nije iznio nijedan dokaz da je istina to što optužuje Karamraka, ali je ustrajao na svojoj tvrdnji kako bi pomogao Manoliću. Svoju tvrdnju Barišić je potkrijepio riječima. "U dokumentaciji o grupnoj obradi nema direktne tvrdnje da je privatni tužitelj (Tomislav Karamarko) doušnik Udbe, odnosno u okviru naše Službe" i dodao: "To se sve može utvrditi uvidom u tu dokumentaciju". A na pitanje Karamarkove obrane, gdje se to može naći u arhivima SDS-a, Barišić je odgovorio: "Od kuda da ja to znam". To se zove „selektivno pamćenje“, što znači kako svjedok obrane nije ponudio ni jedan materijalni niti osobni dokaz.
 
• Šef Mosta i Sabora Božo Petrov ponaša se poput Vladimira Bakarića Svilenoga. Poput nekadašnjega jugokomunističkog prvog čovjeka ondašnje Hrvatske u sastavu druge Jugoslavije – koji je uvijek bio „bolestan“ kada se održavao nekakav politički opasan skup – i Petrov za pola sata oboli. Stoga je neuvjerljiv u izgovoru da nije mogao doći u Jasenovac zbog Konferencije predsjednika parlamenata EU-a u Bratislavi koja se nije održavala u nedjelju, ali ona, konferencija, je sputala svilenoga Božu da dan kasnije skokne do Jasenovca. Bilo mu je bliže skoknuti do – Metkovića. Kada se u Saboru raspravljalo o Agrokoru Petrov nije bio u Bratislavi, bio je u Saboru, ali se odjednom „razbolio“. Od tamošnje saborske hrane ili od taktiziranja i nadmudrivanja s HDZ-om. Odgovor je svima jasan.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/upload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_b_ba_Vladimir_Bakaric_1.jpg_220px-Vladimir_Bakaric_1.jpg
Vladimir Bakarić Svileni
 
• Nakon što se u osobi Ante Ramljaka našlo kao spasitelja Agrokora, saznajemo da je ranije bio poslovno aktivan i u BiH  od 1997. do 2007. godine, kada je bio predsjednik Uprave hrvatske podružnice investicijsko-savjetničke kompanije CAIB (Creditanstalt Investment Bank). U CAIB-u je bio zadužen za projekte spajanja i preuzimanja u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Bio je sudionik kod tendera za preuzimanje preostalih dionica Tvornice cementa Kakanj nakon prodaje državnog kapitala.
 
• Takozvani Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije trebao je biti donesen 2016. U njemu su uključene mjere borbe protiv diskriminacije LGBT osoba, grme isti oni koji spriječavaju Milanu Bandiću da na Savici gradi crkvu ili igralište za djecu. Ti isti vrše pritisak na Vladin ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da donese taj protuživotni i nelogični dokument. Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković najavljuje da će sporni dokument biti donesen do lipnja. LGBT-ovci i antife požuruju, jer su protiv promjene sadržaja Nacionalnog plana koji je, kao i kurikulna reforma Borisa Jokića – koji je u bezbožničkoj Britaniji doktorirao na temu vjeronauka u hrvatskih katolilkim školama – rađen na štetu zdravoga razuma i hrvatskoga naroda. U izradi tog dokumenta sudjelovale su samo dvije civilne udruge koje su u njega ugurale vrlo opasne fraze o rodnoj ravnopravnosti, seksualnoj orijentaciji, reproduktivnom zdravlju žena, pravima ranjivih skupina i istospolnih zajednica… Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier zasad se drži rezervirano – bojeći se napada „s Istoka“ – pa samo govori da je djelovanje njegove stranke HDZ-a inspirirano „univerzalnim kršćanskim vrijednostima“.
 
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske, odbio se rukovati s američkom veleposlanicom u Sarajevu Maureen Elizabeth Cormack. Dodik je, nakon dolaska u Donju Gradinu, prišao tamošnjim uzvanicama i krenuo se s njima rukovati, a kad je veleposlanica Cormackskinula rukavicu i pružila mu ruku, Dodik ju je zaobišao i nastavio rukovanje s drugim političarima. Milorad se na ovaj čin odlučio kako bi poručio Washingtonu da nije zaboravio kada su mu zabranili dolazak na ustoličenje Donalda Trumpa u siječnju.
 
• Ovako banjolučke srpske Nezavisne novosti i dalje umnožavaju lažne jasenovačke žrtve:
»BROJKE
700.000 žrtava
500.000 Srba ubijeno
127.000 antifašista stradalo
40.000 Roma pobijeno
33.000 Jevreja umoreno
20.000 djece likvidirano« (http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Sjecanje-na-zrtve-nece-nikad-izblijedjeti/423151).
A ovako s lažnim žrtvama jasenovačkoga logora licitiraju u beogradskoj agenciji Beta: »U tom logoru su od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. ljudi ubijani zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. U njegovom sastavu su bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški. Do sada se znaju imena 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Židova, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.«
 
• U svijetu se očekuje da će politički novak Emmanuel Macron pobijediti u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora 7. svibnja, ali bit će mu potrebna velika pobjeda na još jednim važnim izborima da bi postao više od obične figure. Da bi Macron mogao provesti svoju politiku ako pobijedi nacionalnu čelnicu Marine Le Pen, njegov pokret morat će u lipnju osigurati parlamentarnu većinu. Macron je proizvod lobija u Bruxellesu kojima nije stalo do tradicionalnih vrijednosti. Medijski su ga izgurali u prvi plan i očekuju od njega da im to vrati. Mediji mu tepaju kako ima karizmu, da je reformistički kandidat kojeg je podržao veliki dio umjerenih Francuza, da je izraziti favorit uoči drugog kruga predsjedničkih izbora… Činjenica je da je u prvom krugu dobio 23,86 posto glasova, a Le Pen 21,43 posto. Hoće li bivši ministar gospodarstva i financija neuspješnoga Françoisa Hollandea i bankar kod Rothschilda opravdati njihove želje na Francuzima je da to i potvrde na izborima.  
 
• Pogledajte ovaj video u kojem muslimanski vjerski vođa u BiH dr. Esmir Halilović propovijeda svojim vjernicima o športskim kladionicama, bingu i kockarnicama. Za njega je manji grijeh jesti „krmećinu“ nego suvremena kocka. Ima pravo.
(video-0-02-05-09689c3e29babf9f9709646a21e37d8f29b59b4469052fba744244011bc38f6f-V.mp4)
http://www.pogled.ba/storage/cache/images/3/7/6/c/bN6mTQpi_Dr_Esmir_Halilovic_620x350_475_316_85_s_c1.jpg
Esmir Halilović
 
• Pod vodstvom člana pododbora za vanjske poslove američkoga Senata, senatora Chrisa Murphyja, osnovana je posebna radna skupina za proučavanje mađarskoga zakona koji prijeti radu CEU-a. Jedanaest američkih senatora poslali su pismo Viktoru Orbánu u kojem traže da poništi zakon kojim je zabranjen rad Srednjoeuropskoga sveučilišta registriranog sa sjedištem u SAD-u. Senatori su u pismu izrazili „duboku zabrinutost zbog toga štolex CEU prijeti akademskoj slobodi u Mađarskoj“ i dodali da je „važna uloga CEU-a u podupiranju i jačanju kulturnih i znanstvenih odnosa između Mađarske i SAD-a“. Radnu grupu vodi demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy, a slijede ga republikanski senator Utaha Orrin Hatch, republikanski senator Arizone John McCain, demokratska senatorica Kalifornije Dianne Fenstein, demokratski senator New Yorka Chuch Schumer (šef demokrata u Senatu), demokratski senator iz New Hampshirea Jeanne Shaheen, demokratski senator iz Oregona Jeff Merkley, demokratska senatorica iz New Aorka Kirsten Gillibrand, demokratski senator Havaja Brian Schatz, demokratski senator Massachussetsa Ed Markey i demokratski senator iz Washingtona Cory Booker. Dakle, devetero demokrata i dvoje republikanaca.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

OBRAT U SLUČAJU AGROKOR – Pada tužba DORH-a protiv Ivice Todorića

hrvatski-fokus

STRAH – Politika i mediji zajedno

HF

Hoće li Borg i Rafale Plenkovića koštati glave?

hrvatski-fokus

Jasmila Žbanić: Marš kući… ti pseto…!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više