Hrvatski Fokus

Željeznicom do luke Gwadar – to se Indiji ne će sviđati…

 
 
U geopolitičkim analizama već duže vrijeme aktualno je  tzv. „zaokruživanje“, preciznije opkoljavanje. I kao glavni su „zaokruživači-opkoljivači“ Ameri, Nato i njihova saveznički sitniš, ma kako među njima bilo i moćnih i atomskih država. Pa onda to opkoljavanje ide od ruskog Dalekog istoka preko Afganistana, pokušaja infiltracije u centralno azijske države, bivše republike SSSR-a (Kirgistan, recimo) preko Turske, Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Poljske i pa do baltičkih država, a na sjeveru skandinavskih zemalja i sve oko Arktika. Okruženje je pritom puno „rupa“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/legalinsurrection.com_wp-content_uploads_2014_06_LI-06-India-China-620x419.png
Povijesno gledano, geopolitički svakako, a kako okružiti Rusiju? Možda jedino iz svemira, nekada, a danas niti tako. Realno najveća “rupa“ u „ogradi“ je Ukrajina. Nije ona ovdje tema, tek ću izraziti bojazan za njezinu sudbinu – ne dao joj Bog da ju saveznici sa Zapada po tko zna koji puta budu „podržavali“ tako kao u ne tako dalekoj prošlosti. Navodeći svjetske sile analitičari uglavnom navode tri: Ameriku i njenu skupinu od Australije, Japana, pa uokolo spljoštene „kugle“ nazad do Kanade, te Kinu i Rusiju. Unutar tog trokuta moći mnoštvo je igra svakoga sa svakim i svih protiv sviju i još bezbroj „sitnijih“ vezova. Međutim, ono što iznenađuje, rijetko se spominje četvrti igrač, četvrta, kako bilo da bilo, ipak supersila – Indija. Po stanovništvu tu je negdje s Kinom. Atomska je sila, uspješno razvija i vlastiti svemirski program. Zadnjih godina ima i veći gospodarski rast od Kine. S dva susjeda također atomskim silama, Kinom i Pakistanom, zapravo je u stanju primirja. Sporno je područje na granici indijskih država Jammu i Kašmir, pakistanski dio kojega Indija smatra oduvijek svojim teritorijem, na tromeđi Kine, Indije i Pakistana. Nakon zadnjeg Indijsko-pakistanskog rata i hrvatski vojni promatrači su bili tamo u mirovnoj misiji, ne znam jesu li još uvijek.
 
Amerika i Rusija dva su takva igrača, ali ovdje su na „kupu“ čak tri, pri čemu su Kina i Pakistan bliski saveznici. U Aziji dakle traje još jedno „opkoljavanje“ – Kina nastoji ograditi Indiju. S jedne strane je Pakistan, u dobrim odnosima je s Nepalom i Myanmarom, a sve više je prisutna i u Širi Lanki. Neki dan je održan „Pekinški forum“ na kojemu je glavni sudionik bio Vladimir Putin, ali i mnogi drugi državnici, predsjednici vlada i država – iz Švicarske, Španjolske, Turske, Grčke, Poljske, Bjelorusije, Kazahstana, Mađarske, ali i britanski ministar financija, direktor Svjetske banke, UN i drugi. Najviše se o nazočnosti hvalio se Aleksandar Vučić, naročito kako će „pola Srbije“ ustupiti Kinezima, a pruga od Soluna do Budimpešte bit će gotova za tri godine.
 
Izuzimajući britanskog ministra financija ovom forumu, popularno zvanom „Novi put svile“, nisu nazočili predstavnici zemalja skupine G7. Ali, osim izgleda na nekoj nižoj, „tehničkoj, razini, ni Indija. Ona ga smatra opasnim za svoje interese, nekom vrstom „neokolonijalizma“. Taj grandiozni projekt inače u središtu ima prometno povezivanje, željeznicom, cestovno i pomorski Azije, Afrike i Europe iz gospodarskih i drugih razloga. Izgradnja ceste koja bi spojila Kinu, preko Pakistana do Arapskog mora, gdje je u Pakistanu zakupila luku Gwadar, već je krenula pretpostavka kako će ju slijediti i željeznica, a to je točno Indiji iza leđa, pa će s te strane biti izolirana. Nije za pretpostaviti kako će sve to mirno promatrati, a mogući saveznik bi joj mogla biti Amerika i od-umiruća EUnija. U Aziji Vijetnam i Japan prije svih. Veliki svijet – pa se tamo nadaju i veliki problemi pri čemu sukobi žešćeg intenziteta nisu isključeni.
 

Tomislav Gradišak

Povezane objave

Voditelj CNN-a prozvao CDC zbog ‘obmanjujućih’ podataka o hospitalizaciji COVID-a, a s tim se slaže i dr. Sanjay Gupta

hrvatski-fokus

Sedam stupova mudrosti i Sedam sestara (7)

HF

Nevidljivo carstvo: Uvod u “Temelje geopolitike” Aleksandra Dugina

hrvatski-fokus

Rusija Siriji napisala novi ustav

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više