Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Hoće li EU napustiti Strasbourg?

Države EU-a će teško pristati na selidbu Agencije za lijekove u Strasbourg

 
 
Svakog mjeseca kamioni natovareni stvarima europskih zastupnika kreću na put iz Bruxellesa u Strasbourg: Europski parlament dužan je, prema temeljnim ugovorima EU-a, jednom mjesečno zasjedati u tom francuskom gradu. Zato u ured svakog eurozastupnika stigne po jedna velika kutija za seljenje u koju osoblje mora pospremiti sve za što smatraju da bi njihovom šefu ili šefici tih nekoliko dana u Strasbourgu moglo zatrebati. A onda, nakon plenarne sjednice, cijela priča se ponavlja, samo u suprotnom smjeru, iz Strasbourga u Bruxelles. Taj »putujući cirkus« – kako ga nazivaju protivnici dualnog sjedišta Europskog parlamenta – Europljane godišnje košta oko 114 milijuna eura.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/i.telegraph.co_.uk_multimedia_archive_02788_strasbourg_2788207b.jpg
Činjenica da Europski parlament zasjeda u dva grada mnogima u EU već je dulje vrijeme trn u oku. No, zahvaljujući Brexitu sada se pojavila inovativna ideja koja bi mogla razriješiti ovu situaciju. Utjecajni europski mediji, poput portala Politico.eu, izvijestili su ovih dana da se u Europskom parlamentu pojavila inicijativa koja zagovara da se Strasbourgu ponudi da bude domaćin Europske agencije za lijekove (EMA), koja se zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije mora preseliti iz Londona. Zauzvrat, Francuzi bi trebali pristati da Europski parlament ubuduće zasjeda samo u Bruxellesu. Tako bi Strasbourg, umjesto na nekoliko dana mjesečno, dobio EU instituciju na cijelu godinu, s 900 zaposlenih i tisuće gostujućih stručnjaka, što znači da bi lokalna zajednica od toga mogla profitirati. EMA bi, pak, mogla koristiti već postojeću zgradu parlamenta u Strasbourgu.
 
I hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu upoznati su s tom idejom.
– Postoji takva inicijativa s objašnjenjem da je seljenje u Strasbourg svakog mjeseca užasno skupo, kazala nam je eurozastupnica Biljana Borzan, koju su po tom pitanju već kontaktirali. Borzan podsjeća da se o seljenju iz Bruxellesa i Strasbourga i natrag uvijek iznova raspravlja kad god je na dnevnom redu proračun EU-a, no podsjeća da je ukidanje jednog sjedišta prije svega politička odluka za koju bi novom francuskom predsjedniku trebalo puno političke hrabrosti. Da bi do takve promjene došlo, naime, potrebna je izmjena temeljnih ugovora EU-a i jednoglasna odluka svih zemalja članica, što znači da bi na to trebala pristati i Francuska koja se dosad tome uvijek žestoko protivila.
 
S inicijativom je upoznat i zastupnik Davor Škrlec koji je, navodeći slične argumente, smatra »nerealnom«.
– Trebalo bi mijenjati temeljni ugovor, a to je vrlo osjetljivo pitanje, kaže Škrlec, napominjući da se, zbog Brexita, mijenjanje temeljnog ugovora sve češće spominje, ali on smatra da se to pitanje neće otvarati barem do kraja mandata ove Europske komisije, odnosno 2019. godine. I europarlamentarac Ivan Jakovčić ističe da ostvaranje ovakve 'zamjene' nije realno.
 
Pitanje je i bi li inicijativa bila prihvatljiva zemljama članicama EU-a koje moraju donijeti odluku o novom sjedištu EMA-e. Većina država, uključujući i Hrvatsku, nada se da će upravo one, nakon Brexita, ugostiti ovu EU agenciju koja bi im donijela značajne ekonomske koristi, zahvaljujući ne samo broju stalno zaposlenih, nego prvenstveno zbog velikog broja gostujućih stručnjaka koji negdje moraju spavati, jesti… Zato je konkurencija za EMA-u žestoka. Iako bi uštede ostvarene trajnim »naseljavanjem« Europskog parlamenta u samo jednom gradu mogle dobro odjeknuti među njihovim biračima, teško je vjerovati da bi se neka vlada tek tako odrekla mogućnosti da dobije jednu od najvećih europskih agencija.
 

Irena Frlan Gašparović, http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/Drzave-EU-ce-tesko-pristati-na-selidbu-Agencije-za-lijekove-u-Strasbourg

Povezane objave

Pomorski rat između Japana i SAD-a

HF

Narativ “Rusija – osloboditelj Europe”

hrvatski-fokus

Pirova pobjeda bankarskoga lobija

HF

Uhićen zakonodavac demokrata, mjesecima nakon što je uhvaćen u još jednom skandalu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više