Hrvatski Fokus

Za Hrvate 603 stambene jedinice, od toga u RS-u 364

 
 
U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Hrvatima će biti obnovljene 603 stambene jedinice, a od toga broja njih 364 na području Republike srpske, potvrdio je Čordaš. Hrvatima u BiH će u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja biti obnovljene 603 stambene jedinice, a od toga broja njih 364 na području Republike srpske,  potvrdio je između ostalog jučer ministar za izbjegle i raseljene osobe u Vladi RS-a Davor Čordaš tijekom sastanka s potpredsjednikom RS-a Josipom Jerkovićem.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/www.vitez_.info_wp-content_uploads_2015_11_kuca-obnova1-scaled.jpg
Regionalni program već je započeo u Brodu i Derventi, a stambene će se jedinice graditi i u Banjoj Luci, Prijedoru, Modriči,Gradišci, Kotor Varoši, Tesliću, Doboju, Novom Gradu, Šamcu, Berkovićima, Stanarima, Prnjavoru, Vukosavlju, Pelagićevu i Laktašima. No, osim Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, ovo ministarstvo, potvrđeno je, provodi i aktivnosti na druga dva projekta rekonstrukcije stambenog fonda, projektima SAF i OPEC. U tom kontekstu Čordaš je posebno istaknuo kako ga raduje činjenica da se na terenu započelo s realizacijom projekta SAF, a na što se čekalo dvije godine, pri čemu je najavljeno kako će u sklopu njega za Hrvate biti izgrađeno 39 stambenih jedinica u Banjoj Luci, Brodu, Derventi, Pelagićevu, Kotor Varoši, Šamcu i Laktašima.
 
Projekt OPEC
 
Čordaš je pritom kazao kako je uvođenje izvođača u radove na izgradnji šest stambenih jedinica u Derventi zakazano za danas, a ukupna vrijednost radova iznosi 220.000 maraka, dok su istodobno zaključeni i ugovori s izvođačima radova za Kotor Varoš, Pelagićevo i Brod. Očekuje se kako uskoro krenuti i radovi u tim općinama. Kada je pak u pitanju projekt OPEC kroz njega će biti izgrađeno dodatnih deset stambenih jedinica za Hrvate na prostoru Republike srpske i to u Banjoj Luci, Derventi i Doboju po dvije, a u Pelagićevu, Prijedoru, Brodu i Novom Gradu i po jedna.
 
Održivi povratak
 
Potpredsjednik Jerković tijekom sastanka naveo je kako se nada da će sve započete aktivnosti na terenu biti završene u predviđenom roku, zahvalivši se ministru Čordašu i njegovom Ministarstvu na trudu koji su uložili kako bi se nadišli svi problemi koji prate realizaciju zajedničkih projekata i da se konačno krene na terenu sa izgradnjom stambenih jedinica. U tom kontekstu on je izrazio zadovoljstvo po pitanju implementacije svih projekata, a posebno programa OPEC-a te zahvalio ministru što je uspio oživjeti već dugo blokirani projekt SAF te što će se krenuti u izradu novih 39 stambenih jedinica u RS-u. Jerković je izrazio mišljenje kako će kroz realizaciju projekata biti unaprijeđen položaj hrvatskih povratnika te da će se i u idućem razdoblju nastaviti odlična suradnja s Ministarstvom za izbjeglice i raseljene osobe Republike srpske. Jerković je na kraju poručio i kako se samo zajedničkim djelovanjem i suradnjom mogu postići bolji rezultati i osigurati uvjeti za održivi povratak Hrvata.
 

Dario Pušić, Dnevni list

Povezane objave

Izišao 26. broj glasila »Stopama pobijenih«

hrvatski-fokus

Junak, a ne zločinac!

HF

Koliko je stanovnika u BiH?

HF

Zmijski car

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više