Hrvatski Fokus
Znanost

Vrtovi u velegradu

U Milanu se planira izgradnja najzelenije četvrti u Italiji

 
 
Velika ekološka četvrt (Piazza D'Armi) s preko 4 tisuće stanova s parkom od 27 000 hektara,  planira se graditi u Milanu. Bit će to najveća ekološka četvrt takvog tipa u Italiji i treća po veličini u Europi po modelu Freiburga i Kopenhagena. Unutar zelene zone predviđena je gradnja samo malih zgrada koje će imati javne funkcije dok će se stanovi graditi uzduž cijelog vanjskog opsega zelene površine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.ecodallecitta.it_immagini_notizie_379805_1.jpg
Prema viziji milanskoga arhitekta Freyrie, iskorištenje zemljišta, u odnosu na postojeće stanje, neće se povećati. Prostorni plan će već danas biti dostavljen općini, u očekivanju već tradicionalnih zahtjeva za predmetnim izmjenama. Prvi susreti predstavnika svih uključenih institucija i teritorija, mogli bi se održati i prije ljeta. Za sada već postoji volja da se bivši vojni kompleks po nazivom Piazza D'Armi (Vojni trg) od 416 tisuća metara bolje valorizira  i uredi. Na spomenutom prostoru trenutno, osim gradskih vrtova i prostora u prilično lošem stanju u kojima su sjedište našle brojne udruge, ima i velikih prostora koji su potpuno zapušteni i koje je potrebno urediti i osmisliti. Prostorni plan predviđa izgradnju, ali nalaže da barem 50% prostora bude „zeleno“. Projekt koji je potpisao arhitekt Freyrie, predviđa da zelenih površina bude čak 67%.    
 
Predviđa se oporavak šumskih područja koje danas postoje na području, integralna revitalizacija postojećih vrtova, a zeleni prostor će biti otvoren isključivo za pješake i bicikliste. U dogovoru s ministarstvom unutarnjih poslova na predmetnom prostoru moguće je osmisliti i projekt socijalne reintegracije za izbjeglice.
 

Elisabetta Andreis i Paola D’Amico, Corriere della Sera

Povezane objave

Ugrađena sustavna (sistemska) pogrješka II.

HF

Herbicid za uništenje čovjeka

HF

Gigantska šapika

HF

Četiri stoljeća od smrti Fausta Vrančića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više