Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Najveći brod s križnim jedrima

U Brodosplitu svečano porinut najveći jedrenjak na svijetu

 
 
U subotu, 10. lipnja u Brodograđevnoj industriji Split, s navoza br. 2 u more je porinuta Novogradnja 483, imena 'Flying Clipper', najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu koji se gradi za kompaniju Star Clippers Ltd. iz Monaka.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/wire_2017_jan_FlyerClipper_slipway.jpg
Gradnja najvećeg broda s križnim jedrima na svijetu u Brodosplitu u vrhu je najznačajnijih izvoznih poslova čiju je realizaciju posljednjih godina podržala Hrvatska banka za obnovu i razvitak što je Brodosplitu osiguralo ulazak na rastuće tržište jedrenjaka i dobivanje značajnih referenci, kao i održivom poslovanju Grupe Brodosplit i očuvanju njezine temeljne djelatnosti. Prema izvješću Povjerenstva za osiguranje izvoza za protekle tri godine taj je projekt među najvrjednijima u 2015. i 2016., a 'suportiran' je sa 196 milijuna kuna osigurane svote, odnosno 155 milijuna kuna u 2016. po programu osiguranja kredita za pripremu izvoza.

 

Predsjednica Uprave HBOR- a Tamara Perko istaknula je kako joj je drago što su podržali projekt i dokazali da je potpora državne razvojne i izvozne banke neophodna u ostvarenju uspješnih izvoznih poslova. „Izvoz je ogledalo nacionalne ekonomije i svima nam je u interesu ostvarivati što bolje rezultate u tom području“, poručila je Perko.
 
„Zahvalan sam na prilici što smo mogli izgraditi ovako sofisticiran brod. U jedrenjaku je zaista mnogo opreme, ponosan sam na njegov dizajn, kvalitetu i brojnost novih sustava, te na rad naših vrijednih škverana. Projektni ured Brodosplita je napravio fenomenalan posao, bez greške, za što su dobili pohvale od strane DNV GL klasifikacije. Ovime smo otvorili jednu novu nišu, to je put u naše buduće novogradnje kruzera” istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita, dodavši kako se splitsko brodogradilište nalazi u predugovornim fazama s većim brojem svjetskih tvrtki.
 
Star Clippers Ltd. je prisutan na europskom i američkom tržištu te je poznat po brodovima koji su vjerne reprodukcije klasičnih jedrenjaka. Tako se i novi brod koji se gradi u Brodosplitu gradio po uzoru na jedrenjak 'France II' iz 1911. godine. „Ovo je ostvarenje mog dječačkog sna kada sam jedrio Baltičkim morem. Brodosplit je prepoznat kao rijetko brodogradilište koje je u stanju izgraditi jedan ovako jedinstveni brod; od projektiranja, gradnje do opremanja složenom opremom i luksuznim interijerom“,  rekao je Mikael Krafft vlasnik kompanije Star Clippers Ltd.
Brod je dug 162 metra i širok 18,5 metara, nosivosti 2000 tona, imat će pet jarbola i jedra ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Ovaj tip Clipper jedrenjaka sa svojim rasporedom jedara naziva se Bark (Barque engl.). 
 
 
Na otvorenim palubama kompletno pokrivenim tikovinom su predviđena tri bara i prostrana kuhinja koja će se prostirati na tri palube. Klimatizacija na brodu će biti izvedena prema najvišim zahtjevima struke da bi zadovoljila komfor putnika u svim klimatskim uvjetima. 
Na brodu su predviđena i tri bazena koji će biti punjeni slatkom ili morskom vodom. Bazeni će biti opremljeni s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U jednom od bazena će se moći roniti zbog njegove dubine od 4.5 metra, a u najveći će stati 50 kubika vode.
 
Dodana vrijednost brodu su i jedra kojima će osim posade, moći upravljati i sami putnici, što je originalnost u floti brodova kompanije Star Clippers. Iako će imati dva potpuno neovisna motora električne propulzije, brod je prvenstveno namijenjen jedrenju pa preko 80% operacija se provodi u jedrenju. Predviđeno je da plovi svim morima svijeta, pa čak i po Arktiku i Antarktiku zbog čega će biti izgrađen u skladu sa zahtjevima za klasu leda. Zbog povećane globalne potražnje za krstarenjima, naročito na brodovima s jedrima naručitelj Star Clippers Ltd. će novim brodom proširiti postojeću flotu koja se trenutno sastoji od tri takva broda – Royal Clipper, Star Clipper i Star.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Europa šokirana poreznim planovima VB-a i SAD-a

HF

Uspješna godina obilježena brojnim iskoracima

hrvatski-fokus

Neizvjesna budućnost WTO-a

HF

Staza Kruškovac – Zir – Kruškovac

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više