Hrvatski Fokus

Prvi veliki političar XX. stoljeća

 
 
Međunarodne reakcije na smrt Helmuta Kohla pokazuju da je on utjelovljavao Njemačku kakvu žele mnogi naši saveznici i partneri: zemlju koja njeguje suradnju, ne zakidajući druge. Zemlju koja snosi odgovornost, a ne nameće je drugima. Zemlju koja vodi, a ne odnosi se skrbnički prema drugima. Kohlova metoda, čiji je cilj bilo produbljivanje Europske unije, a istovremeno strpljivo postizanje kompromisa u njenim institucijama, za Europljane je bilo ispunjenje obećanja da najveća zemlja Europe nakon ponovnog ujedinjenja neće zlorabiti svoju moć. Ta ostavštinu najbolje bi dovela do izražaja komemoracija u Europskom parlamentu. Europska unija, a posebno Europski parlament, svoj današnji oblik duguju ovom njemačkom kancelaru više no ijednom drugom političaru, sa svim prednostima i manama koje je on donio.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www4.pictures.zimbio.com_gi_InProfileHelmutKohlEpziqsYZ2qRl.jpg
Helmut Kohl
 
Kohl je bi prvi veliki političar 20. stoljeća. On simbolizira sve pouke iz epohe slomova civilizacije, a najvažnija pouka za njegovu generaciju glasi: međunarodna suradnja, i to ne samo u Europi. Da su ta vremena prošla posebno se vidi po izlasku anglosaksonskog svijeta iz zapadnog „konvoja“, kako se govorilo u Kohlovo vrijeme. George H. W. Bush Njemačkoj je ponudio „partnerstvo u liderstvu“, danas američki predsjednik kritizira Nijemce zbog njihova izvora. A Britanci će Kohlovo životno djelo, osim ako se ne dogodi čudo, uskoro potpuno napustiti. Nedvojbeno je da danas u svjetskoj politici puše drugi vjetar koji je mnogo nepomirljiviji i više nacionalistički, a u sukobu s islamizmnom mnogo ratoborniji nego u Kohlovo vrijeme.
 
To su osjetili i njegovi nasljednici. Schröder se u prijeporu oko rata o Iraku zavadio s Amerikom; Merkel je u krizi eura i izbjegličkoj krizi mnoge Europljane okrenula protiv Njemačke. To je između ostalo povezano s time da ovdašnja javnost od političara očekuje da samosvjesnije zastupaju njemačke interese nego prije dvadeset godina. Kohlova Europa nije propala; samo je prebrodila mnogo oluja. Međutim, njegova metoda ne funkcionira, možda je ona prošlost.
 

Nikolas Busse, Frankfurter Allgemaine Zeitung

Povezane objave

Važno je voljeti Poljsku!

HF

Ron DeSantis opravdano napao Bidena dok je bio u Kijivu

hrvatski-fokus

Eskalacija na armensko-azerbajdžanskoj granici

HF

Zavodljivost ideologije u politici

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više