Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Pobjeda Giorgije Meloni – poraz Europske unije i globalizacije

Uvjerljiva pobjeda desnice na talijanskim izborima

 

Čelnica desnice Giorgia Meloni pobijedila je na talijanskim izborima i postat će prva premijerka u državi. Na nju se kao političarku u globalističko-masonskom Bruxellesu gleda sa sumnjom zbog njegovih euroskeptičnih stajališta. Činjenica je da su Talijani na vlast doveli euroskeptičnu stranku Giorgije Meloni s neofašističkim korijenima, zbog čega će Italija vjerojatno formirati svoju prvu vladu na čelu s krajnjom desnicom od Drugoga svjetskog rata.

Giorgia Meloni postigla je u međuvremenu umjeren ton u svom pobjedničkom govoru nakon što je njezina stranka, braća Italije, pobijedila na nedjeljnim izborima. „Ako budemo pozvani upravljati ovom nacijom, učinit ćemo to za sve, za sve Talijane, i to ćemo učiniti s ciljem ujedinjenja naroda ove zemlje. Italija nas je izabrala. Ne ćemo izdati zemlju kao nikada“, rekla je Meloni u sjedištu svoje stranke u Rimu.

Melonijev uspon dolazi u kritičnom trenutku u trećem po veličini gospodarstvu Europske unije, jer se velik dio kontinenta previja pod utjecajem ogromnih računa za energiju, rata u Ukrajini i testiranja odlučnosti Zapada da jednim glasom govori protiv ruske agresije. Na posljednjim izborima 2018. godine Melonijeva stranka osvojila je 4,4 posto glasova talijanskih birača. Njezina stranka iskovana je iz ostavštine neofašističke stranke koju su ubrzo nakon rata stvorili oni koji su osjećali nostalgiju za fašističkim diktatorom Benitom Mussolinijem.

Nedjeljni izbori održani su šest mjeseci ranije nego što su trebali biti održani nakon što je vlada jedinstva Marija Draghija iz doba virusa, koja je uživala široku popularnost, propala krajem srpnja nakon što su stranke Salvinija, Berlusconija i Contea povukle svoju potporu.

Giorgia Meloni držala je svoju stranku, Braću Italije, u oporbi, odbijajući se pridružiti ili Draghijevoj vladi jedinstva ili dvjema prethodnim koalicijama na čelu s Conteom.

Moglo bi potrajati tjednima da se formira vlada. Naime, formiranje vladajuće koalicije uz pomoć Melonijevih desničarskih saveznika i saveznika desnog centra moglo bi potrajati tjednima. Ako 45-godišnja Meloni uspije, postat će prva žena na mjestu premijera zemlje. Pokušaj formiranja vlade naručio je talijanski predsjednik nakon konzultacija s čelnicima stranaka. U međuvremenu, Mario Draghi, bivši šef Europske središnje banke čija je vlada propala prije dva mjeseca, obnaša dužnost dožupana. Mogu se pojaviti nesuglasice između potencijalnih Melonijevih koalicijskih partnera.

Iako je čvrsto stajao u rukama Ukrajine, čelnik desničarske Lige Matteo Salvini, koji je prije rata bio nepokolebljiv pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, izrazio je zabrinutost da bi zapadne sankcije u konačnici mogle naštetiti talijanskim gospodarskim interesima, a ne ruskim.

Bivši premijer Silvio Berlusconi, koji je također dugo na Putinovoj strani, rekao je da će njegovo uključivanje u koaliciju bloka desnog centra jamčiti da će Italija ostati čvrsto u Europskoj uniji i postati jedna od njezinih najpouzdanijih članica.

Dok se talijanska kućanstva i poduzeća bore s nevjerojatno visokim računima za energiju kako se bliži zima, Meloni se okrenula od ambicije Salvinija da poveća javni dug već zadužene Italije za desetke milijardi eura kako bi ublažio energetsku krizu.

S obzirom na Melonijeve ranije kritike “bruxelleskih birokrata” i njezine veze s drugim desničarskim čelnicima privukle su veliku pozornost u Europi na to kakvu će vladu imati treće po veličini gospodarstvo eurozone. Meloni je branila mađarskog premijera Viktora Orbana nakon što je Europska komisija predložila suspenziju milijardi eura pomoći Mađarskoj zbog zabrinutosti demokrata i zabrinutosti glede lošeg upravljanja sredstvima EU-a.

Nakon što su istraživanja javnog mišljenja uoči izbora pokazala da će Meloni pobijediti, počela je moderirati svoju retoriku temeljenu na buzzwordima “Bog, domovina, obitelj”, očito kako bi umirila Europsku uniju i druge međunarodne partnere koji su zabrinuti zbog njezinog euroskepticizma.

„Ovo je vrijeme odgovornosti“, rekla je Meloni na talijanskoj televiziji, opisujući situaciju u Italiji i Europskoj uniji kao “posebno kompliciranu”. Giorgia Meloni je u svojoj kampanji kritizirala dužnosnike Europske unije jer su previše birokratski i obećala braniti nacionalne interese Italije ako su u suprotnosti s politikom EU-a.

Rezultati izbora

Stranka Braća Italije, koju predvodi Giorgia Meloni, osvojila je 26 posto glasova na netom održanim izborima, a njezina desna koalicija ima uvjerljivu većinu u parlamentu, pokazuju konačni rezultati izbora.

Njezin saveznik Matteo Salvini iz Lige je osvojio 8,8 posto glasova, dok je Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila 8,1 posto glasova u donjem domu parlamenta.

Desni blok je sveukupno osvojio 43,8 posto glasova, što znači da će u donjem Zastupničkom domu raspolagati s 237 od 400 mjesta, dok će u Senatu imati 115 od 200 mjesta, čime su osvojili uvjerljivu većinu.

Demokratska stranka (DP) lijevog centra je osvojila 19 posto glasova. Ta će stranka s manjom ekološkom strankom raspolagati s 84 mjesta u Zastupničkom domu i 44 u Senatu. Pokret 5 zvijezda je osvojio 15,4 posto glasova. U Zastupničkom domu će imati 52 mjesta, a u Senatu 28. Centristički savez Azione je osvojio 7,8 posto glasova, s 21 mjestom u donjem domu i devet u Senatu. Preostala mjesta pripala su malim strankama.

Stranka francuske političarke Marine Le Pen je pozdravila rezultat izbora u Italiji kao “lekciju poniznosti” za Europsku uniju. Mađarski premijer Viktor Orbán također joj je čestitao na pobjedi. Santiago Abascal, čelnik španjolske krajnje desne oporbene stranke Vox, napisao je na twitteru da “milijuni Europljana polažu nade u Italiju”. Meloni će povesti “put prema ponosnoj i slobodnoj Europi suverenih nacija sposobnih raditi zajedno za sigurnost i prosperitet svih”.

Vid Hinković

Povezane objave

Ne možete pobijediti nacionalizam

HF

Profesor s Harvarda otkrio krvavu pozadinu “zelene energije”!  

hrvatski-fokus

Trumpov odvjetnik uzvraća udarac

HF

Tko je Fayez al-Sarraj?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više