Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Rusi dobili što su htjeli: Europska komisija može dozvoliti plaćanje ruskog plina u rubljama!

Jedna od mogućih shema plaćanja plina u rubljama predviđa otvaranje računa u dolarima ili eurima u ruskoj banci

 

Europska komisija poslala je pismo s obrazloženjem zemljama EU-a, u kojem je naznačila da će, uz niz uvjeta, tvrtke iz EU-a moći plaćati ruski plin u rubljama bez kršenja sankcija uvedenih Moskvi. O tomu je u petak, 22. travnja, izvijestio britanski Reuters.

Tvrtke iz EU-a možda će moći zaobići zahtjev Rusije za primanjem plaćanja plina u rubljama bez kršenja sankcija ako plate u eurima ili dolarima koji se zatim pretvore u rusku valutu, priopćila je Europska komisija u petak, a prenosi Reuters.

Međutim, dodali bismo, ovo nije ništa drugo nego što je po tom pitanju već ranije tražila Moskva, objašnjavajući svoj mehanizam novih naplata kroz korištenje Gazprombanke u kojoj bi kupci iz EU-a otvarali svoje račune i polagali svote u eurima, a banka bi vršila njihovu konverziju u rublje. To je i po Rusiju i po EU povoljna opcija: kupci ne moraju direktno kupovati rublje, dok s druge strane ruska banka radi konverziju uzimajući proviziju i sredstva uplaćuje na račun Gazproma, dok s druge strane rublja dobiva realnu podlogu za stabilnost, a ne onu koja se temelji na tiskanju novčanica što pojačava inflaciju.

Uostalom, plaćanje u rubljama, kao mogućnost koja ne krši sankcije EU-a, već su ranije najavile Mađarska i pojedine druge članice EU snažno ovisne o ruskom plinu.

U navedenom dokumentu Europske komisije se navodi da jedna od mogućih shema plaćanja plina u rubljama predviđa otvaranje računa u dolarima ili eurima u ruskoj banci od strane tvrtki primatelja plina, kojoj europska tvrtka kreditira valutu, pretvara je u rublje i vrši plaćanje. Režim europskih sankcija ne sprječava operatere iz EU-a da otvore račune kod Gazprombanke ili da stupe u interakciju s bankom u pokušaju pronalaženja rješenja, naglašava se u tekstu. (Više o ovoj temi pročitajte na poveznici ovdje ili ispod teksta.)

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev jučer je kazao kako Europa neće izdržati tjedan dana bez ruskog plina, navodi ruski medij RIA Novosti.

“Cijenimo dosljednost i integritet naših europskih partnera. Poglavito s obzirom na to da će Europa, prema posljednjim podacima MMF-a, moći bez našeg plina najviše šest mjeseci. Ali u stvarnosti, neće trajati niti tjedan dana“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu. Napomenuo je da je Europska komisija dopustila plaćanje plina u rubljama i smatra da se dekret predsjednika Rusije i dalje može primijeniti u europskim gospodarstvima.

Europska komisija također napominje da bi tvrtke iz EU-a prije plaćanja plina mogle jasno izjaviti da svoje ugovorne obveze smatraju ispunjenima u trenutku polaganja eura ili dolara u Gazprombank, a ne nakon preračunavanja plaćanja u rublje. “Bilo bi preporučljivo od ruske strane zatražiti potvrdu da je takav postupak moguć u skladu s pravilima uredbe (o prijenosu trgovine plinom s neprijateljskim zemljama u rublje)”, stoji u dokumentu.

Predstavnik Europske komisije istaknuo je u odgovoru na zahtjev Reutersa da tvrtke moraju plaćati u valuti dogovorenoj u njihovim ranijim ugovorima s Gazpromom. Istodobno, u dokumentu se navodi da “ruski dekret (o prijenosu trgovine plinom s neprijateljskim zemljama u rublje) ne isključuje proces plaćanja, što bi tvrtkama iz EU-a omogućilo da ne krše režim sankcija”.

Napominjemo da Europska komisija ne može svojom odlukom zabraniti ili dozvoliti tvrtkama iz EU-a da plaćaju ruski plin u ovom ili onom obliku, poglavito u rubljama. Preporuke EK nisu pravno obvezujuće, u nadležnosti Europske komisije je samo ocjenjivanje primjene od strane tvrtki iz EU-a svih pravnih normi Unije, uključujući sankcije koje su prethodno odobrile sve zemlje EU-a.

Ranije je EK predstavila preliminarnu pravnu analizu uredbe o pretvaranju trgovine plinom s neprijateljskim zemljama u rublje, u kojoj je navela da novi mehanizam plaćanja krši restriktivne mjere EU koje se primjenjuju na rusku vladu, središnju banku i druge organizacije i pojedinci. Prema EK, dekretom je stvorena nova pravna situacija koja je ruskoj državi omogućila punu kontrolu nad time kada se plinski posao smatra dovršenim i u kojem trenutku kupac se oslobađa obveza.

Anabela Jelenčić, https://www.geopolitika.news/vijesti/rusi-dobili-sto-su-htjeli-europska-komisija-dozvolila-placanje-ruskog-plina-u-rubljama/

Povezane objave

Kaplan: Kuda ide suvremeni svijet?

HF

ŠOK ZA BIJELU KUĆU Kongresnica objavila video dokaze da su Bidenovi uključeni u međunarodnu trgovinu ljudima

hrvatski-fokus

OD TPP-a do CPTPP-a

HF

Švedska se obvezala izručiti Turskoj 73 osobe, uglavnom Kurde iz Kurdistanske radničke stranke

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više