Hrvatski Fokus
Kultura

Armenski slikar Mais Mhitarjan

»Moje slike ne pripadaju ni jednomu "izmu" jer je umjetnost izvan vremena«

 
 
Slikar Mais Mhitarjan je rođen 1961. godine u Tbilisiju u Gruziji. Otac mu je bio postolar, a majka je radila u bolnici. Njegova obitelj s bakine strane potječe iz bogatoga roda Šaumjanā. Predak mu je imao u Batumiju (grad u Gruziji na obali Crnoga mora) dvije tvornice žeste, a sagradio je u gradu i prvo kino. Počeo je risati još prije upisa u osnovnu školu. Majka mu je prva skrenula pozornost da njegove dječje slike imaju smisla. Srednju armensku školu završio je u Tbilisiju, zbog valjda svoje neimaštine nije se mogao upisati u likovnu školu ni u Gruziji ni u Armeniji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/Davor-Slike_14_Mais4.jpg
O svojem dolasku na svijet slikar priča da se je njegova majka prije njegova rođenja 1961. godine razboljela od tifusa. Liječnici joj nisu davali nikakve izglede za život i smatrali su da ju treba odvesti u mrtvačnicu i što prije spaliti. U mrtvačnicu je došla njezina svekrva koja nije povjerovala u njezinu smrt. Uzela je ruku snahi i odmah osjetila slabo bilo srca. Sve je digla na noge i za nekoliko minuta tijelo slikareve majke bilo je umotano u termofore s vrućom vodom pa je poslije određena vremena došla k svijesti. Nakon oporavka saznala je da čeka još jedno dijete.
 
Godine 1993. održana je u Erevanu izložba Mhitarjanovih slika u Muzeju suvremene umjetnosti. U Erevan se je preselio zajedno s obitelji 1996. godine. Od 1997. godine armenski su redatelji snimili o Mhitarjanu i njegovu slikarstvu nekoliko dokumentarnih filmova. Od 2000. godine član je Udruge armenskih slikara, a od 2003. godine član društva stvaralačkih osoba pri UNESCO-u.
 
Kad su ga pitali kojemu umjetničkomu stilu pripadaju njegove slike, odgovario je da mu slike ne pripadaju ni jednomu "izmu" jer je umjetnost izvan vremena, postoji ili ne postoji. U umjetnosti ne treba tražiti "izme" jer je umjetnost više nego svi izmišljeni "izmi" koji zapravo zatočuju umjetnost u krletku. Armenski slikar Mais Mhitarjan danas živi i slika u Jerevanu i je otac troje djece.
 
Poznata američka obitelj kolekcionara Paljan kupila je dvadeset i sedam njegovih radova, a 2006. godine objavila mu je katalog-album "Mais Mhitarjan". Četiri njegove slike krase interijere Svjetske banke u Washingtonu. Mais Mhitarjan je oblikovatelj nekoliko knjiga i kazališnih predstava. Odlikovan je nagradom Adžemjana (kazališni redatelj) i medaljom Karekina II., katolikosa svih Armenaca. Sudionik je nekoliko armenskih i međunarodnih izložaba. Većina njegovih radova nalazi se u privatnim zbirkama Armenije, Gruzije, SAD-a i drugih zemalja.
 

Artur Bagdasarov, http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/a-b/bagdasarov-artur/26973-a-bagdasarov-armenski-slikar-mais-mhitarjan.html

Povezane objave

Ante Bakter – slikar vitaliteta

hrvatski-fokus

Studenti kroatistike u Beijingu

HF

“Kreativna industrija” ugušila individalizam

HF

Digital art II. Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više