Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Dominik Damiš kontaminirao prezentaciju

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske u Münchenu

 
 
Petar Uzorinac, Generalni konzul RH u Münchenu, bio je i ove godine domaćin proslave Dan državnosti koja je u upriličena u ponedjeljak, 3. srpnja 2017. U Kongresnom centru Zaklade Hanns Seidel u Münchenu. Tradicionalnom slavlju najvećeg hrvatskog blagdana odazvalo se oko 300 uzvanika, među kojima su uz brojne Hrvate iz Bavarske nazočili i visoki gosti iz politike, gospodarstva, kulture i športa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/fenix-magazin.de_wp-content_uploads_2017_07_Dan-drzavnosti-Muenchen-15-660x330.jpg
U svom pozdravnom govoru generalni konzul Uzorinac istaknuo je intenzivnu suradnju Hrvatske i Bavarske, veliku ulogu iseljenih Hrvata u njemačkom društvu te članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Gosp. Uzorinac očekuje, nakon 5 godina, uobičajeno diplomatsko premiještanje, pa je ovu prigodu iskoristio da se oprosti i još jednom zahvali svima, a posebice se zahvaljuje predstavnicima hrvatskih udruga u Münchenu na nesebičnoj potpori. Ispred Bavarske Vlade Dan državnosti čestitala nam je dr. Beate Merk, ministrica za europske poslove i regionalne veze. Istaknula je svoja vrlo dobra iskustva s Hrvatima koji žive u Bavarskoj, te podsjetila na težak put Hrvatske do svoje samostalnosti. Ona cijelo vrijeme Hrvatsku naziva „zemljom uspjeha“ i poziva druge zemlje da slijede njen primjer, te ističe vrlo kvalitetnu i uspješnu suradnju s hrvatskim institucijama.
 
Obzirom da svake godine Generalni konzulat RH u Münchenu nastoji na svojim domjencima što bolje prezentirati Bavarcima prednosti Hrvatske i potaknuti ih na gospodarsku suradnju s Hrvatskom te veći broj putovanja bavarskih turista na Jadran, ove godine pozvan je grad Rijeka da se predstavi svojom turističkom ponudom. Izaslanstvo je predvodio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Zahvaljujući Vladi Bavarske i ministrici dr. Merk na pažnji i časti koju je ukazala svojim dolaskom na ovu svečanost te generalnom konzulu Uzorincu na pozivu da se zajedno obilježi ovaj dan te ujedno upriliči promocija Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine, gradonačelnik Obersnel je Rijeku predstavio kao snažni sveučilišni centar i grad znanja i novih tehnologija te važnu mediteransku luku, koja nudi najkraći put Srednjoj i Jugoistočnoj Europi prema dalekom Istoku i natrag. Rijeka se razvija i kao središte poslovnog turizma, športskih i gradskih manifestacija, reče, pa potražuju i mogućnost unaprjeđenja suradnje s bavarskim investorima, za poslove vezane uz nove tehnologije i luku. Obersnel ističe kako su poštivanje i prihvaćanje različitosti odlike koje su oduvijek krasile stanovnike Rijeke i doprinijele stvaranju europskog duha u gradu, što je doprinijelo proglašenju Rijeke europskom prijestolnicom kulture 2020. godine, na što smo iznimno ponosni.
 
On u svom pozdravnom govoru poziva kako Nijemce tako i nas iseljene Hrvate da posjete njegov grad, ako ne stignu na velebni Riječki karneval 11. veljače 2018., a onda barem najkasnije 2020. godine! Obersnel si i kod ove prigode pokušava progurati aureolu “poštenog i štedljivog gradonačelnika”, a „zaboravlja“ si pripomenuti, kako je „njegov“ Grad Rijeka zaduživao svoja komunalna poduzeća i Riječki športski savez s milijunima kuna, što je onda “posuđivao” od njih kako bi financirao vlastitu likvidnost, a to nije prikazivao u vlastitim knjigama. U dvadeset godina Rijeka je pak dobila otprilike jedan bazen i jedan šoping centar. I dva puta je i Korzo popločan. I dok se grad Rijeka raspada i puca po šavovima, istovremeno, Obersnel ulaže više desetaka milijuna u „Galeba“, umjesto da na njega jednostavno potroši jedan torpedo iz muzeja. U Rijeci pod ravnateljstvom, komunizmom opsjednutoga, Obersnela još uvijek održanje kulta ličnosti na životu dolazi ispred svega, dokle je financijski problem tek na drugom mjestu. Nisam mu zapljeskao, na što mi moja supruga uporabom lijevoga lakta šalje upozoravajuće signale.
 
U glazbenom dijelu programa nastupila je vrlo dojmljiva i prekrasna sopranistica Katja Budimčić i pijanist prof. Vladimir Babin. Videoprezentaciju Rijeke, sa ljepotama i znamenitostima Rijeke i okolice, napravio je Dominik Damiš iz Turističke zajednice grada Rijeke. Nakon 4-5 minuta pripominje čak dva puta kako je upozoren da mora kratiti svoje izlaganje o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, no ipak si iznudi i nađe dovoljno vremena da kontaminira (do ovoga časa ugodnu!) atmosferu prikazujući lidere i znakovlje iz prošlih olovnih vremena, a kojim Rijeka, sudeći po njegovom video-prikazu, očito ne oskudijeva. Ostadoše gorak okus i pitanje: Tko je OVO odobrio izvan dogovorenoga programa!? Nakon službenog dijela proslave, uzvanici su mogli uživati u nadasve kvalitetnim hrvatskim delikatesama. Bila je to i prigoda da si izmjenimo mišljenja i osobne utiske.
 
Autor ovih redaka porazgovarao je s brojnim hrvatskim i stranim uglednicima iz javnog, političkog i diplomatskog života koji žive u Münchenu i okolici. Poslije kratkog pozdrava slijedila bi skoro uvijek primjedba: „Sve dobro i lijepo, ali što im je ONO trebalo!?“ I diplomati iz Generalnog konzulata RH djeluju zetečeni i iznenađeni, te nas uvjeravaju kako si nitko nije mogao ni predmijevati da će se odstupiti od dogovorenoga programa, „a kamoli da nam podmetnu ovakvo kukavičje jaje“. I, konačno: You can take Vojko Obersnel out of the comunism, but you can't take the comunism out of Vojko Obersnel! (iliti na hrvatski: Možete uzeti V. Obersnela iz komunizma, ali ne možete odvesti komunizam od V. Obersnela!).
 

Dr. Tomislav Đurasović

Povezane objave

Nadajmo se, ne i zadnja zbirka

HF

Codex moralis croaticum

HF

Hrvatska izborna lista

HF

Na dan pada Vukovara

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više