Hrvatski Fokus
Hrvatska

Rade i crveni kapitalizam

Kako Šerbedžija financira Brijune: 800.000 razloga za nostalgiju

 
 
Teatar Ulysses je 2014. za mandata Andreje Zlatar od Ministarstva dobio osam puta više novca nego 2010. za mandata Bože Biškupića i četiri puta više nego za mandata Obuljen i Hasanbegovića – Teatar Rade Šerbedžije, glumca poznatog po tvrdim ljevičarskim stavovima i otvorenoj jugonostalgiji, i ove se godine održava u omiljenom ljetovalištu komunističkog diktatora Josipa Broza Tita, Brijunima. Osim po svojim slavnim gostima i lokaciji koju neki mogu samo poželjeti, festival je poznat u široj hrvatskoj javnosti i po ljetovanju saborskog zastupnika Nenada Stazića za samo 7 kn.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/4383_RadeSerbedzija.jpg
Portal Direktno je istražio kako se financira Šerbedžijin festival te koliko cijela organizacija festivala na Brijunima zapravo košta. Uvidom u arhivu javnog financiranja došli smo do šokantnog podatka i dokaza koliko je Kukuriku vlast, u mandatu Andree Zlatar Violić, voljela Šerbedžijin teatar i koliko je ta ljubav koštala porezne obveznike. A iz braniteljskih krugova stiglo je upozorenje kako ''šačicu nazovi kulturnjaka još prevoze brodovi Hrvatske ratne mornarice jer nije opozvana zapovijed vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga''.
 
Sezona 2017. Kazališta Ulysses održat će se od 15. srpnja do 26. kolovoza na Malom i Velikom Brijunu, a u svojem 17. izdanju donosi nekoliko istaknutih gostovanja, niz već poznatih uspješnica tog teatra, dva koncerta, te jednu novu premijeru, a kao posebna gošća najavljena je velika prijateljica tog teatra, britanska glumica Vanessa Redgrave.
 
Tri milijuna kuna za 40 dana festivala
 
Direktor izvršne produkcije, dugogodišnji zagrebački "ministar kulture", Duško Ljuština istaknuo je u medijima kako je to kazalište i ove godine učinilo čudo s programom, s obzirom na to da je za tako bogat program, čiji projicirani troškovi iznose između 2,5 i 3 milijuna kuna, dobilo od nadležnih institucija tek 150 tisuća kuna potpore.
 
Trošak ovogodišnje sezone iznosi, okvirno, 'skromnih' 2.800.000,00 kn te će dobiti najmanje sredstava iz proračuna još od Vlade Jadranke Kosor.  Šerbedžija se neće moći osloniti, kao do sada, na izdašnu pomoć od Ministrastva kulture. Za vrijeme mandata HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić, protiv koje je USKOK, zbog trošenja proračunskog novca, digao optužnicu zbog zlouporabe položaja, Šerbedžijin teatar izdašno je financirala s nevjerojatnih 800 tisuća kuna iz proračunskih sredstava.
 
Osam puta više novca za vrijeme Milanovićeve Vlade
 
Od Ministarstva kulture pod vodstvom Nine Obuljen Šerbedžija je, kako smo rekli, za teatar ove godine dobio ''tek'' 150 tisuća kuna. U 2016. dobio je 200.000, a samo godinu prije, 2015., dakle zadnje godine Kukuriku vlasti, čak 820 000 kn (400 tisuća za dramsku djelatnost i 420 tisuća za međunarodnu suradnju). Za 2014. je dobio 800 tisuća (400+400 za dramsku i međunarodnu), 2013. i 2012. po 390.000 kuna. Da se vlast promijenila, vidi se po 2011. Za mandata HDZ-ova Jasena Mesića Ulysses je dobio 110 tisuća kuna, a za Bože Biškupića 2010. godine 90 tisuća.
 
Dakle, za vrijeme Kukuriku ministrice Andree Zlatar Violić dobivao je i osam puta više novca nego za vrijeme HDZ-ova Bože Biškupića te četiri puta više novca nego za vrijeme Zlatka Hasanbegovića i nasljednice mu Nine Obuljen, koja je Šerbedžiji dodatno skresala sredstva, doduše po preporuci Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, koje je u konkretnom slučaju imenovao Zlatko Hasanbegović. A oko njega se, podsjetimo, upravo zbog promjena načina rada takvih vijeća i samih članova dizala bura oko 'fašizacije' kulture. Dodajmo i kako je ministrica Obuljen proljetos raspustila vijeća koje je imenovao Hasanbegović i imenovala nove članove.
 
Dolaskom HDZ-a na vlast Šerbedžija primoran osloniti se na sponzore
 
Organizacija ovogodišnjeg teatra Ulysses morat će se gotovo isključivo osloniti na sponzore, dok ćemo za točan pregled troškova morati pričekati kraj festivala i financijski izvještaj. Raspitali smo se tko od komercijalnih tvrtki financira Šerbedžijin teatar na Brijunima, na što sve troše, budući da koriste javna dobra i hoće li i ove godine doći političari, kao onomad Stazić za 7 kuna. Sonja Staničić iz Ulyssesa nam je dostavila detaljne informacije.
 
''Otvorenje 17. sezone kazališta Ulysses, na kojemu će nastupiti Rade Šerbedžija uz goste Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića, događaj je na koji su dobrodošli apsolutno svi zainteresirani, koji za koncert kupe ulaznicu. Za sada nam nitko od političara ili osoba iz javnog života nije potvrdio svoj dolazak, no s obzirom da se za koncert ne šalju protokolarne pozivnice niti dijele gratis ulaznice, za takvo što u principu nema niti potrebe. Na koncertu očekujemo mješovitu publiku, svih godišta i svih zanimanja, iz različitih zemalja, a koje povezuje dobra volja i ljubav prema kvalitetnoj glazbi'', poručuje Staničić. 
 
Tko su sponzori ovogodišnjeg festivala, pitali smo. ''Svi naši sponzori istaknuti su na našim promotivnim materijalima, i vrlo smo zahvalni i ponosni što je mnoštvo njih prepoznalo kvalitetu i vrijednost našeg umjetničkog programa. Sponzori ove sezone Kazališta Ulysses su sljedeći: Agrofructus, Enna Energia Naturalis, Piko, Volkswagen, Perutnina Ptuj, Grafički zavod Hrvatske, American Express, Jadransko osiguranje, Podravka, PBZ card, Crodux, Autoklub Siget, Vindija, Janaf, Coca Cola HBC Hrvatska, Williams, Tikveš, Damjanić, Stella Artois, Rakijarnica, INA, Fusio, Pisinium, Coronica, San Gurmano, Školska knjiga, Pilato, Capo, Istarska županija, Grad Fažana, Turistička zajednica Hrvatske'', napomenula je Staničić.
 
''Smješteni smo u skromnim i skučenim objektima''
 
Hoće li i ove godine biti mogućnosti za saborske zastupnike "ljetovati" za 7 kn kao nekada gospodin Nenad Stazić?
''Na Brijunima svake sezone boravi ekipa ljudi koja za kazalište Ulysses svakodnevno obavlja različite poslove – od onih umjetničkih do organizacijskih, tehničkih i produkcijskih. Smještajne kapacitete za svoje osoblje, umjetnike i gostujuće ansamble Kazalište Ulysses uredno paušalno plaća Nacionalnom parku Brijuni, a smješteni smo u nekategoriziranim objektima, koji su u svakom slučaju vrlo skromni i skučeni, ali prihvatljivi za naše potrebe. Osim unaprijed plaćenih smještajnih kapaciteta, svi koji borave na Brijunima prijavljeni su uredno Turističkoj zajednici te se za njih automatski kompjuterski zaračunava boravišna pristojba od 7kn po danu. Stoga je u svakom slučaju pogrešno reći da itko ovdje boravi za 7 kn po, bilo da se radi o gostu ili članu kazališta, s obzirom da se taj iznos odnosi samo na dotični dodatni trošak boravišne pristojbe'', ističu u Ulyssesu.
 
Dodaju kako na Brijunima u Kazalištu Ulysses ne ljetuju saborski zastupnici niti bivši i sadašnji ministri. ''Članovima obitelji ili prijateljima onih koji u njemu rade dopušteno je doći u posjetu, što je bio slučaj s navedenim primjerom gospodina Nenada Stazića, koji je svom bratu Darku Staziću 2010. godine došao u posjetu na 3 dana. Gospodin Nenad Stazić bio je, naravno, također smješten u objektu čije je korištenje paušalno plaćeno na početku sezone, i također mu je nakon boravka zaračunata boravišna pristojba od 7 kn po danu'', kaže Staničić.
 
Pohvalila se po pitanju popunjenosti programa i predstava. ''Nastojat ćemo zadržati trend prošlogodišnje sezone, koju je doduše obilježilo jedno iznimno gostovanje – dolazak britanskog kazališta "Almeida“ za čiju su izvedbu predstave "Richard III“ ulaznice par tjedana unaprijed bile rasprodane do posljednjeg sjedala, no s obzirom na iznimno kvalitetan program koji smo pripremili za 17. sezonu, vjerujemo da ćemo i ove godine privući zaista velik broj publike. Kazalište Ulysses svake godine aplicira na objavljene natječaje te nakon završene sezone uredno prilaže račune koji dokazuju kako je državni/javni novac utrošen upravo na one stavke programa za koje nam je odobren. U rasporedu aktualne sezone (u pritivku) te svih prethodnih sezona možete vidjeti da svake godine, bez iznimnke, pripremamo bogat umjetnički program i kvalitetne kazališne produkcije za svoju publiku'', zaključuju u Ulyssesu.
 
Gregurić: Šačicu nazovi kulturnjaka prevoze brodovi Hrvatske ratne mornarice jer nije opozvana zapovijed. Istovremeno, iz braniteljskih krugova mogu se čuti kritike kako bi Brijune primjerenije bilo ustupiti oboljeloj djeci. Zorica Gregurić u nedavnom priopćenju tako upozorava kako ''na Brijune prevoze nekolicinu nazovi kulturnjaka brodovi Hrvatske ratne mornarice, jer nije opozvana zapovijed bivšeg vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga''.
 
''I tako umjesto da pogodnosti otoka i zdravstvene pogodnosti zraka, vode i prirode Brijuna koriste djeca oboljela od malignih i teških bolesti te djeca hrvatskih branitelja, brodovi Hrvatske ratne mornarice razvoze Šerbedžijine goste, onog istog Šerbedžije (koji nemilice troši sredstva državnog proračuna naravno ne sam nego u obiteljskom krugu) koji je rekao kako su „..svi ratni heroji koji su završili u Haagu kriminalci“ te se kasnije bezuspješno pokušavao opravdavati i to ni više ni manje nego napadom na ministra hrvatskih branitelja koji je između ostalog i general Hrvatske vojske'', navela je, između ostaloga Gregurić.
 

Marijan Opačak, http://direktno.hr/direkt/otkrivamo-kako-serbedzija-financira-brijune-800000-razloga-za-nostalgiju-91146/

Povezane objave

Mračno proroštvo iz 1939. godine

HF

Učiteljica, koja daje vjeru u hrvatske škole

HF

Modriću i suigračima u čast

HF

Vladarica živih snova

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više