Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvatska zaklada u svrhu obrazovanja

Pruža se potpora učenicima teškog materijalnog stanja

 
 
Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj osniva zakladu za pružanje potpore učenicima teškog materijalnog stanja – rekao nam je Ivan Gugan, predsjednik te organizacije. Na izvanrednoj skupštini održanoj prije nekoliko dana izaslanici su odlučili i o osnovnoj školi u Sambotelu (Szombathely).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/bicikljanjekisegtot.5404727.jpg
Ivan Gugan
 
Hodočašće Hrvata iz Mađarske u Komar (Homokkomárom) koje je održano protekli vikend i na kojem je sudjelovalo petstotinjak vjernika iz cijele zemlje, bilo je iznimno uspješno – rekao nam je Ivan Gugan. Predsjednik Hrvatske državne samouprave (HDS) rekao je vezano uz izvanrednu skupštinu održanu proteklu subotu  kako je na toj skupštini odlučeno o osnivanju zaklade za razvoj hrvatskog obrazovanja u Mađarskoj. Primarni cilj buduće organizacije bit će pružanje potpore studentima nepovoljnog materijalnog položaja. Da bi zaklada mogla gospodariti odgovarajućim kapitalom, izmijenjen je proračun samouprave. Predsjednik je najavio kako će se sljedeća skupština održati u rujnu te da je njihova želja da zaklada do tada već započne radom. Dodao je kako se između ostalog razgovaralo i o zgradi koju je grad Sambotel ustupio HDS-u, u kojem će se otvoriti osnovna škola.
 
Predsjednik je s tim u svezi naglasio kako investiciju od stotine milijuna forinti podupiru i mađarska i hrvatska vlada, ali za obnovu zgrade koristit će se i vlastitim resursima. Ako sve bude išlo prema planu, učenici će školsku godinu 2018-2019. već započeti u novoj školi. Saznali smo kako dobro napreduje i obnova Hrvatskoga doma što podupire Ministarstvo ljudskih resursa. Ivan Gugan je na naš upit rekao kako se hodočašće Hrvata na državnoj razini organizira svake godine u drugo marijansko svetište kako bi se pripadnici hrvatske manjine u Mađarskoj mogli bolje upoznati i kako bi došlo do jačanja njihovih međusobnih odnosa.
 

Miklós András Lázin, Magyar Hírlap

Povezane objave

Vrhunac Božićne kampanje Školarinske zaklade HBZ

HF

Zemlja Hrvata

HF

Hrvatski puk u Srbiji mora biti upoznat s aktualnom Strategijom službene uporabe hrvatskog jezika i pisma

hrvatski-fokus

Shvatili smo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više