Hrvatski Fokus
Znanost

Stručna usavršavanja – gubljenje vremena

DOR-H uglavnom 'dor-mire’, a U-SKOK uglavnom bez ‘skok’-a!

 
 
Za one nenaviknute na ‘stilske figure’ da odmah objasnim da ‘dormire’ na talijanskom znači spavati, a ‘skok’ znači pokrenuti se, skočiti kada se desi nešto radi čega valja skočiti, pokrenuti se. Ima i previše razloga i primjera koji opravdavaju primjenu tih metafora na DORH i USKOK, no jedno pismo u rubrici Pisma, objavljeno 14. srpnja 2017. u Večernjem listu, definitivno navodi na razmišljanje je li DORH zaista spava, i je li USKOK sposoban da se pokrene samo ako za to dobije naređenje “odozgo”?
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/07/dubravka_weber_salopek.jpg
Dubravka Salopek Weber
 
Naime radi se o pismu uvažene gospođe Dubravke Salopek Weber, učiteljice fizike u dvije zagrebačke osnovne škole (OŠ Mate Lovrak, i OŠ Horvati), a odnosi se na predviđenu “reformu” osnovnoškolskog i srednjoškolskog sustava u Hrvatskoj, u okviru koje je predviđeno uvođenja e-Škole, čiji pilot projekt je prema riječima ministrice Blaženke Divjak u prvoj fazi pokazao dobre rezultate. No uvažena učiteljica o tome ima sasma drugačije mišljenje. Ona tvrdi “stručna usavršavanja koja sam pohađala su mi bila gubljenje vremena, a nisam vidjela ni jedan jedini upotrebljiv digitalni materijal. Termin Samsung School, s čime se počelo, od početka mi je zvučao zabrinjavajuće, pogotovu kada sam čula da tableti stari tri godine ne rade na najnovijim varijantama programa. Tableti stoje i dalje u ormarima, a mi radimo kao i prije, sa skromnom opremom za pokuse, ali učenicima daleko korisnijom od prikazivanja filmića”.
 
Uvažena gospođa učiteljica Dubravka Salopek Weber na osnovi vlastitih saznanja tvrdi da nasatvnici iz STEM područja uopće ne rade u skupim digitalnim učionicima jer od toga ne vide koristi. Nadalje ona govori da dok se u svijetu sve više govori i razmišlja o digitalnoj demenciji općenito, a posebno mladih, mi govorimo da je prikazivanje maslačka ili rodu na ekranu revolucija u obrazovanju. No sve napred rečeno još nije tema za uplitanje u priču DORH-a i USKOK-a, jer se to odnosi na nekvalitetan pristup reformi obrazovnog sustava, ali ono što uvažena učiteljica Dubravka Salopek Weber iznosi i argumentirano dokazuje brojkama je zasigurno nešto što bi trebalo zainteresirati i DORH i USKOK.
 
Naime radi se o tome da ona tvrdi da “za iduću fazu projekta e-Škole , u kojoj će sudjelovati 150 škola, planira se potrošiti 300 milijuna kuna, dakle 2 milijuna po školi”. Predviđa se opremanje u nekim školama jedne prezentacijske učionice sa računalom, monitorom i zvučnicima, a u drugim školama interaktivne učionice će dobiti i 30 tableta. Ona tvrdi, a joj vjerujem jer i sam znam dosta o toj opremi, da sve to po jednoj školi ne  može kože koštati više od 200.000 kuna, a kamoli 2.000.000 kuna. pa se ona pita, pitam se i ja, a trebao bi se pitati i DORH i USKOK o čemu se tu radi? Razlika između realnog troška i predviđenog troška u proračunu nije mala, uznosi 1.800.000 kuna po školi! Gdje će nestati tih 1.800.000 kuna? Pogotovu ako se zna da će  Hrvatskoj biti “uvaljena” zastarjela oprema!
 
Ne radi li se ovdje o još jednom pogodovanju nekom lobiju koji svoju opremu želi “uvaliti” Hrvatskoj, sjetimo se samo sada već afere sa razdjelnicima topline na koje se prisiljavalo građane, a kasnije su proglašeni nepotrebnima i neobveznima. Za razdjelnike se čak točno zna koje ministarstvo i koji ministar je inzistirao na najihovom uvođenju, no za sada se i o tome ‘mudro’ šuti. Ovo sa e-Školom i Tabletima neobično sliči na lobiranje u korist nekih stranih prodavača opreme, ustvari magle, a potrošeni proračunski novac bi se na “bogu ugodan” način podijelio između učesnika ove e-Školske gluposti, na način kako su se već vjerojatno dogovorili. A “kratkih rukava” bi vjerojatno ostale škole, učitelji i nastavnici, i najzad i djeca, jer bi se tih 300.000.000 kuna moglo puno pametnije potrošiti.
 
Nije ovo prvi slučaj pripremanje terena za izvlačenje hrvatskog novca u strane i privatne džepove, a ako bi netko od nadležnih onako sa “visine” kako to premijer zna docirati narodu, rekao da je to novac iz EU fondova, ni onda to nije u redu, jer se ni sa EU-ovim novcem ne smije postupati na takav način da ne donese korist onima kojima je namijenjen, već samo lobistim ai njihovim klijentima. A koji su to lobisti i koji su to klijenti nije teško istražiti, ja bih se čak usudio reći ZNA SE, no to je posao DORH-a i USKOK-a, ako ne spavaju, i ako još imaju snage da se pokrenu !
 

Laslo Torma, dipl. el. ing.

Povezani članci

Virtualna nastava u Republici Hrvatskoj

HF

Donald Trump održao riječ

HF

Protiv pilula, protiv gušenja sloboda pojedinca

HF

Pogrješke Nacrta uputnika Tehničke kulture

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...