Hrvatski Fokus
Religija

Povijest samostana u Akhtali

Do XIV. stoljeća Akhtala se je nazivala Plindzahank

 
 
Akhtalski samostan-tvrđava se nalazi na malom platou u klancu rijeke Depet, blizu gradića Akhtale u Lorijskom marzu (županiji) Armenije. U 10. st. tvrđava je postala važno strateško mjesto kraljevstva Kjurikjan-Bagratida. Armenski natpis na hačkaru (kamenom križu) informira nas o izgradnji crkve sv. Bogorodice (arm. Surb Astvacacin) 1188. god. pod pokroviteljstvom Mariam, kćeri kralja Tašira-Dzorageta Kjurikea.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/Akhatal1.jpg
Početkom 13. st. atabeg Ivan Mhargrdzeli iz roda Zakarjana, inače utjecajna osoba na dvoru gruzijske kraljice Tamare (1166. – 1213.), prešao je iz Armenske apostolske crkve u Gruzijsku pravoslavnu crkvu i preuredio navedenu crkvu. U 13. st. samostan je bio u vlasti Zakarjana. Do 14. st. Akhtala se je nazivala Plindzahank (Pgndzaank) što na armenskom znači 'bakreni rudnik'. Samostan je postao poznato duhovnokulturno središte sjeverne Armenije, administrativno je potčinjen eparhiji Gruzijske pravoslavne crkve. Početkom 18. st. samostan je počeo propadati. Godine 1801. ruski car Aleksandar 1. (1777. – 1825.) naložio je da se samostan pretvori u središte Grkopravoslavne crkve na južnom Kavkazu. Svake godine 21. rujna Grci tu slave blagdan Male Gospe.
 
Glavna crkva u Akhtali je križno-kupolasta crkva sv. Bogorodice. Kupola, koja nije očuvana, oslanjala se je na dva osmostrana stupa i predapsidnu pilastru. Za crkvu je karakterističan sinkretizam armenskoga i gruzijskoga graditeljstva 13. st. Sredinom 13. st. uz crkvu je izgrađena grobnica namjesnika Ivanea i natkriveno predvorje. Freske u crkvi su nastale između 1205. i 1216. godine prema pravoslavnoj gruzijskoj tradiciji. U radu na freskama sudjelovalo je osam armenskih i gruzijskih slikara koji su dobro poznavali bizantsko slikarstvo.
 
Osim glavne crkve u unutarnjim prostorijama samostana nazlazi se mala crkva sv. Bazilija Velikoga i ruševine jednokatne stambene zgrade. Naokolo samostana nalaze se četiri kapele koje su posvećene sv. Trojici, sv. Grguru Nazijanskomu, sv. Ivanu Zlatoustomu (Ivanu Aniohijskomu) i svetim apostolima. Akhtalski samostan je obnovljen u razdoblju od 1979. do 1989. godine.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

Duhovna oholost i dvoličan život

HF

Borba za Hrvatski Zavod sv. Jeronima

HF

Molitvom protiv kuge u starom Rimu

HF

Crkvi vraćena palača Skočibušić

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više