Hrvatski Fokus
Religija

Ilija Gromovnik. Prorok posljednjih vremena

Nova je knjiga splitskog svećenika don Josipa Mužića

 
 
Knjiga je nastala s ciljem da posluži za duhovno čitanje ili razmatranje biblijskih ulomaka o najvećem starozavjetnom proroku Iliji, koji je i u hrvatskom narodu omiljen i štovan, poznat pod nazivom 'Gromovnik'. On je četvrta najčešće citirana osoba u Starom zavjetu, dok se u starokršćanskoj literaturi spominje više od tri tisuće puta. Ilija je prvak proroka jer je njegova misija veća negoli ona drugih proroka. Njegovo djelo obraćenja šire je i dublje. (…) I samo njegovo ime je već program njegova života: Ilija znači 'Gospodin je moj Bog', odnosno Bog otaca jedini je pravi Bog.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/knjizevnost_w.jpg
Uz uvod i zaključak, knjiga ima 16 razrađenih poglavlja koja – vjerno slijedeći biblijski tekst iz Prve i Druge knjige o Kraljevima, iz Druge knjige Ljetopisa te retke iz knjige Otkrivenja (u kojima se spominju dva neimenovana svjedoka, a u jednome od svjedoka kršćanska tradicija od početka vidi upravo proroka Iliju) – sustavno tumače osobu i poslanje proroka Ilije. U svojim tumačenjima Mužić polazi od doslovna smisla biblijskoga teksta, a služeći se pri tome otačkim spisima, primjerima iz života svetaca, nerijetko midrašima i rabinskim tumačenjima, ali i suvremenom biblijsko-teološkom literaturom. 
 
Kako bi poruku proroka Ilije učinio aktualnom, autor ne ostaje samo na poruci onoga biblijskog vremena već želi rasvijetliti današnje stanje kršćanstva, odnosno stanje u današnjem svijetu i poslanje kršćana u njemu. Stoga najprije tumači riječi djela proroka Ilije, a potom odabire i rasvjetljuje okolnosti i stanja u kojima se nalazi današnji vjernik, nudeći poticaje za konkretni kršćanski život, posebno u teškim situacijama uvjetovanim sekularnim i bezbožnim mentalitetom današnjice.
Tako se, iz same povijesti proroka Ilije, otkrivaju vrlo važne duhovne teme: svaki čovjek ima poslanje od Boga, ozbiljna vjera mora proći kušnje, Božje djelovanje u povijesti preko raznih događaja – Bog djeluje i preko svojih se djela objavljuje čovjeku jer u Božjem providonosnom djelovanju nitko nije isključen: upravljajući životnim  putom proroka Ilije, Bog spašava ženu udovicu i njenog sina, ali po njima govori i samu proroku.
 
Autor se upušta u ozbiljne teme, poput onih o Božjoj kazni, o odnosu između Božje srdžbe i Božje ljubavi, o razlozima velikih kriza čovječanstva (ekonomskih, političkih i drugih), o odnosu prirodnih katastrofa i ljudskog djelovanja posebno se osvrćući na obraćenje pojedinaca i naroda. Ilijinom borbom s lažnim bogovima, autor raskrinkava različite oblike idolopoklonstva kojima su podložni vjernici našega vremena. U Iliji pokazuje svima nama ozbiljan uzor i poticaj za kršćansko življenje. Prorokov život nipošto se ne može shvatiti kao kakva neobvezna avantura s Bogom. Sasvim suprotno: biti prorok zahtjeva 'osuđenost' na samoću, na iskustvo napuštenosti, čak i od samoga Boga. Stoga ne čudi da se na stranicama ove knjige razlučuje i pitanje važnosti kršćanske borbe, uočavanje napasti i pravilan odnos prema napastima, budući da od njih nitko  nije pošteđen. U svemu tome autor se stalno vraća temi providnosti. Nadalje, autor se dotiče vrlo osjetljivih pitanja podnošenja posljedica tuđih grijeha i pitanja patnje nevinih. Time jasno pokazuje da grijeh ima posljedice koje su često i gore i od samih grijeha.
Pisana razumljivim stilom, knjiga predstavlja pouzdano štivo o djelatnoj Božjoj prisutnosti u povijesti te nudi pomoć svim čitateljima u spoznaji Božjeg poziva i poslanja u vlastitom životu, a može poslužiti i kao svjetlo na zahtjevnu – ali nezaobilaznu – putu razlučivanja između dobra i zla, kao i ohrabrenje u duhovnim borbama koje su sastavni dio kršćanskog života.
 
Doc. dr. se. Josip Mužić, sin Ivana i Vlaste, rođen je 28. IV. 1961. u Splitu. Zbog reforme školstva u Hrvatskoj klasičnu gimnaziju završava u Rimu. Upisuje studij filozofije na rimskom državnom sveučilištu La Sapienza gdje diplomira sa najvišim ocjenama. Na Papinskom sveučilištu Lateranum postiže bakalaureat iz teologije a na Papinskom Ateneu Antonianum doktorat iz filozofije (summa cum laude). Studij nastavlja u Španjolskoj na Navarskom sveučilištu gdje je postigao i doktorat iz teologije 1993. (summa cum laude). Od 1995. stalno je zaposlen i predaje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu razne kolegije iz filozofije i morala. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 14 lipnja 1992. u Rimu od svetog Oca Ivana Pavla II. i pastoralno djeluje kao upravitelj Crkve sv. Filipa Nerija u Splitu. Priredio je nekoliko knjiga i objavljivao članke, studije i prijevode u raznim domaćim i međunarodnim revijama te sudjelovao sa svojim izlaganjima na brojnim simpozijima. Član je radnik Matice hrvatske od 1990, član i jedan od utemeljitelja španjolske udruge Amigos de Croacia, također je i član Hrvatskog filozofskog društva te Hrvatskog bioetičkog društva. Uvršten je u prestižno izdanje američkog biografskog instituta (ABI) Five Hundred Leaders of Influence (1996) i dobitnik je međunarodnog priznanja Twentieth Century Achievement Award (1995).
 

Nives Matijević

Povezane objave

Redovita sjednica Vrhbosanske nadbiskupije

HF

O vječni Kralju vjekova!

HF

Svećenik Zeba s pravom odbio krstiti dijete lezbijkama

hrvatski-fokus

Krunica – ljekoviti priručnik za zdravlje duše

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više