Hrvatski Fokus
Aktualno

Mjesto na kojem su počinjeni zločini

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Maclju

 
 
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-grobnice u koju su položeni posmrtni ostaci ekshumiranih žrtava u Maclju je u srijedu, 23. kolovoza 2017. godine, započelo obilježavanje Dana europskog sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Obilježavanju ovog spomen-dana nazočio je, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji se obiteljima ubijenih i okupljenima obratio prigodnim govorom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/Macelj-foto-3-scaled.jpg
„Puno je simbolike u tome što ovaj Dan obilježavamo danas upravo ovdje u Maclju, mjestu na kojem su počinjeni strahoviti komunistički zločini u Drugom svjetskom ratu i poratnom razdoblju“, rekao je osudivši sve totalitarne režime prošlog stoljeća koji su bili obilježeni masovnim ubojstvima, zločinima i povredama ljudskih prava. Odavši počast nevinim žrtvama i suosjećanje njihovim obiteljima, poručio je kako ne treba okretati glavu od prošlosti, ali ne kako bi se produbljivale podjele, izazivali novi sukobi i razdori već kako bi se svi jače zauzimali za zajedničke vrijednosti i načela te kako bi mlade generacije mogle učiti iz nje i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda.
 
„Svijest o povijesnim zbivanjima jedan je od preduvjeta za izbjegavanje sličnih zločina u budućnosti. Upravo na to podsjeća Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima koji Hrvatska, kao i većina zemalja članica Europske unije, danas obilježava. Osvijestiti na lekcijama iz prošlosti da sadašnjost i budućnost Hrvatske i čitave Europe možemo graditi jedino na vrijednostima tolerancije, razumijevanja i uvažavanja“, zaključio je ministar hrvatskih branitelja pozvavši sve prisutne na zajedništvo pri rješavanju problema hrvatskog društva danas, kako bi se stvorila dostojna i ponosna zajednička budućnost.

Okupljene kod crkve i spomen-grobnice ubijenih žrtava je u molitvi poveo župnik Vlado Mustač. Prema nekim procjenama u Maclju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba. Po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve čiji su ostaci položeni u spomen-grobnicu uz crkvu, Macelj je do sada najveće stratište komunističkog režima u Republici Hrvatskoj. Među žrtvama su civili, razoružani vojnici i 21 svećenik.

 

https://branitelji.gov.hr/vijesti/europski-dan-sjecanja-na-zrtve-totalitarnih-i-autoritarnih-rezima-u-maclju/1793

Povezane objave

Karamarka su izdali, hoće li i Plenkovića?

HF

Natječaj Gradske knjižnice Kaštela

HF

Radmanov damin gambit

HF

Petrov zalupio vrata Domoljubnoj koaliciji pred mostom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više