Hrvatski Fokus
Kultura

Završen 8. MAG festival

U Splitu od 25. kolovoza do 3. rujna 2017. održan Osmi međunarodni festival komorne glazbe

 
 
U organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita i ove se godine u Splitu od 25. kolovoza do 3. rujna 2017. održao 8. MAG festival – međunarodni festival komorne glazbe.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/MAGfestival-Split-1024x488.jpg
Ovogodišnji MAGfestival otvoren je u petak 25. kolovoza koncertom svjetski poznatog klavirskog  trija Amael iz Slovenije. Trio čine renomirani, međunarodno priznati glazbenici Volodja Balžalorsky- violina, Damir Hamidullin – violončelo i Zoltan Peter – klavir. Koncert otvorenja predstavio je izbor repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedřicha Smetane. Klavirski trio u Es-duru 'Notturno', op. posth. 148, značajno je, ali relativno zanemareno djelo iz bogatog opusa Franza Schuberta. Osnovna tema skladbe dijeli zajedničke karakteristike s nizom Schubertovih najpopularnijih melodijskih ideja, uključujući druge teme prvih stavaka Gudačkog kvinteta u C-duru i Nedovršene 8. simfonije. Od tri poznata klavirska trija Johannesa Brahmsa, treći trio u c-molu, op. 101 iz 1883. godine predstavlja najkraće i najkompaktnije djelo. Bedřich Smetana skladao je svoj jedini klavirski trio u g-molu, op. 15 godine 1855. Nastalo pod utjecajem istočno-europske narodne glazbe koju karakterizira neobuzdana strast, široke rapsodične forme prepune bogatih tematskih varijacija i klavirski stil na tragu Franza Liszta radije nego Chopina, djelo predstavlja eklatantan primjer glazbenog romantizma.
 
U 2017. godini obilježava se 220. godišnjica rođenja jednog od najistaknutijih skladatelja glazbenog romantizma, bečkog majstora solo pjesme Franza Petera Schuberta kojemu je bila posvećena druga večer festivala, u ponedjeljak 28. 8. nastupom festivalskog ansambla sastavljenog mahom od splitskih glazbenika i nekoliko gostiju iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva, s programom 'Hommage à Schubert'. Ovogodišnji festivalski ansambl čine: pijanisti Ivan Batoš, Ivana Dragičević, Mladen Grgić i Marina Ivanova, violinist Dmitrij Večer, violinistica Nastja Perić, violončelistica Mia Grubišić, sopranistica Helena Mamić i kontrabasist Andrej Kašić. Oslanjajući se na tradiciju bečkih klasičara Haydna, Mozarta te posebice Beethovena, Schubert je razvio autentičan skladateljski rukopis snažne subjektivne ekspresije i jedinstvenog senzibiliteta tipičnog za glazbeni romantizam čiji je postao reprezentativan predstavnik. Na programu su izvedena ne samo Schubertova djela, već i skladbe drugih skladatelja posvećena njemu. I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U petak 1. 9. novoosnovani ansambl ZOOV-COOL oduševio je publiku izvedbom 'Ratne kvartete' hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Radi se o djelima nastalima u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena.
 
Ansambl ZOOV-COOL čine Petromila Jakas – violina, Mia Grubišić – violončelo, Jaroslav Sadovij – klarinet i Sanja Vrsalović – klavir. Program ansambla inspiriran je projektom uglednih interpreta Milka Pravdića, Volodje Balžalorskog, Andreja Petrača i Tomaža Petrača ostvarenom u okrilju ratne 1991. godine. Tad su na koncertu pod naslovom 'Za kontinuitet hrvatskog glazbenog stvaralaštva' praizvedena djela nekih od nositelja hrvatske suvremene glazbe Klobučara, Paraća, Ruždjaka i Brkanovića te je izveden Kvartet za kraj vremena Oliviera Messiaena, stožerno djelo glazbe 20. stoljeća. Upravo je Messiaenov Kvartet, skladan za klarinet, violinu, violončelo i glasovir praizveden u zarobljeničkom logoru u Görlitzu 1941. godine, bio poticaj za skladanje novih skladbi na programu spomenutog koncerta, prikladno korespondirajući s trenutkom hrvatske ratne zbilje 90-ih godina prošlog stoljeća.
 
Festival je završio u nedjelju 3. rujna glazbenom poslasticom pod nazivom 'Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz' u izvedbi ponajboljeg hrvatskog vokalnog ansambla – Antiphonus. Od osnutka godine 2008. do danas, Ansambl Antiphonus i njegov umjetnički voditeljTomislav Fačini na poseban su način povezani s talijanskim majstorom baroka Claudiom Monteverdijem. Upravo je njegov bogati madrigalski opus bio okosnicom koncertnog ciklusa Triade u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, koji je postao prepoznatljiv po pomno osmišljenim programima djela od rane glazbe do najsuvremenijih opusa domaćih i inozemnih skladatelja.
 
Devet knjiga madrigala s približno 170 djeladio su plodnog Monteverdijeva opusa koji obuhvaća dvadesetak glazbeno-scenskih djela, svjetovnu vokalnu glazbu, nabožnu i sakralnu glazbu, od koje je velik dio izgubljen. Ovaj najznačajniji skladatelj s kraja XVI. i početka XVII. stoljeća ostavio je trajni utjecaj, ne samo na svoje suvremenike nego i na autore suvremene glazbe koji su se na najrazličitije načine inspirirali i referirali na njegova djela. Madrigali Claudia Monteverdija, čija se 450. godišnjica rođenja obilježava ove godine, zasjali su punim sjajem u izvedbi vrsnih pjevača: sopranistica Ane Jembrek i Monike Cerovčec, alta Martine Borse, tenora Ivana Bingule i basa Tomislava Fačinija, uz pratnju na lutnji Srdjana Berdovića.
 
Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG) osnovana je u ožujku 2010. godine u Splitu iz potrebe za udruživanjem mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita u organizaciju koja bi ujedinila umjetnički rad velikog broja mladih glazbenika željnih koncertiranja. U sedam godina djelovanja Udruga MAG se profilirala u jednog od glavnih pokretača izvaninstitucionalne kulturne aktivnosti u gradu Splitu; do sada je održano sedam MAGfestivala komorne glazbe i sedam koncertnih sezona sa ukupno više od 90 koncerata u različitim koncertnim prostorima u Splitu, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. MAGfestival je već treću godinu, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, dobitnik prestižne etikete EFFE Festival Label. Ovo priznanje dodjeljuje Europsko festivalsko udruženja (EFA – European Festivals Association), međunarodna platforma pokrenuta s ciljem povezivanja festivala iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Umjetnost slikara Akopa Akopjana

HF

Boje krajolika Gorana Petrača

HF

Foto-vremeplov Galerije umjetnina Split

hrvatski-fokus

Otvoren Animafest 2021.

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više