Hrvatski Fokus

Suze i smij, trud i znoj, kamen i murtila, glende i batude iz kaštelanske prošlosti

 
 
Igrokaz na kaštelanskoj čakavštini “Nije sve u šoldiman, jema ništo i u jubavi” i šaljive crtice iz kaštelanske prošlosti u izvedbi djece, starinske kaštelanske glende i batude u izvedbi Ivice Žegarca-Žutog te šaljive točke Dramske grupe “Proložac” i ove su se godine pokazale kao dobitna kombinacija za privlačenje velikog broja posjetitelja na “Večer kaštelanski glendi i batudi”, koje je Gradska knjižnica Kaštela organizirala po peti put. Baš kao i prethodnih godina, i ove je godine prostor Gospojske štrade bio premalen za primiti sve gledatelje željne smijeha, koji su u Kaštel Sućurac stigli iz svih Kaštela i okolnih mjesta, kako bi uživali u “funcutarijama, glendama i batudama naši’ stari”.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/glendeibatude_kastela_33.jpg
Večer je započela autorskom skladbom “Oda Sućurcu” sućuračkog kantautora Denisa Šiklevskog, koji je emotivnom izvedbom pjesme i stihovima “ovo je raj u malom, na malo zemlje sve je stalo” sažeo svu svoju ljubav prema rodnom mjestu, pri čemu je pobrao veliki pljesak brojne nazočne publike, među kojom je bila i dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić.
 
Izvedbom igrokaza na kaštelanskoj čakavštini “Nije sve u šoldiman, jema ništo i u jubavi” (autorica teksta: R. Dobrić) uz pjesme "Vilo Velebita", "Kad si bila mala Mare" i ostale, potpuno oduševljenje i salve smijeha i pljeska od strane gledatelja dobili su mladi glumci, koji su glumili ispred romantične i u starinskom duhu uređene kućice u Gospojskoj štradi, čija je vlasnica, gđa. Anamarija Kelava i ove godine “potpisala” scenografski dio posla “5. Večeri kaštelanski’ glendi i batudi”.
 
Kamena kućica (okružena kamenim zidinama kule nadbiskupa Gualda podignute 1392. godine i drevne Nadbiskupske palače, sjedišta i ljetnikovca splitskih nadbiskupa od 15. stoljeća) sa starinskim skalinama, zelenim škurama, tiramolom sa starinskom odjećom i pitarima s điranima, čuvarkućom i murtilom, a ispred kuće stari drveni stol prekriven “tavajon s bronzincen, mlincen za kafu, latenin pijatima, bocunon, petrolejkon i žmuliman sa sućuraškin crnin vinonon” – predstavljali su najbolju moguću scenu, uz pomoć koje su mladi glumci publici dočarali kako se u Kaštilima živilo u stara vrimena.
 
Vjernim povratkom “u nika stara vrimena, kad se živilo u zajedništvu – uz rad, trud, znoj, tugu, veseje, plač, smij, uncutarije, glende i batude te svađon, korteđavanjen i pismon “ispo’ ponistre” mladi glumci: Roko Kraljević, Anja Katalinić, Anton Jerkunica, Antea Jurlin, Frane Maleš, Roko Jerkunica, Ivan Siničić, Nevena Kovač i Mia Elez su među gledateljima izazvali oduševljenje, koje je postalo i još jače, kad su im se u finalu igrokaza pridružili i mladi plesači i svirači iz KUD-a “Putalj”, otplesavši kaštelanski šotić te odsviravši i otpjevavši zajedno s glumcima završnu pjesmu “Ćiribiribela Mare moja”.
 
Prvi dio večeri nastavljen je uz pjesmu Lane Rubelj, pri čemu je mlada kaštelanska pjevačica dobila ogroman pljesak publike, te izvedbom glende iz sućuračke prošlosti “Za Ajduka i Rvajsku” u izvedbi Nevene Kovač (autorica teksta: R. Dobrić), nakon čega je ravnateljica GKK R. Dobrić uputila zahvalu djeci, oditeljima, KUD-u Putalj te gospođama Anamariji Kelava i Marijani Jerkunica, koje su se „vođene velikom ljubavi prema svome rodnome mjestu, volonterski i u potpunosti nesebično uključile u organizaciju „Večeri glendi i batudi":
 
Drugim dijelom večeri i ove je godine “vladao” Ivica Žegarac-Žuti, koji je, kazivajući na samo sebi svojstven način kaštelanske glende i batude iz “najstariji vrimen”, ponovno oduševio publiku, baš kao i svih ranijih godina. Tako se „sućuraški meštar o'glendi i batudi“ i ove godine dokazao kao najvrsniji poznavatelj šaljivog dijela života starijih generacija Sućurana i Kaštelana.

 

Ogroman pljesak i gromoglasan smijeh, koji su uslijedili nakon svakog od četiri nastupa Ivice Žegarca-Žutog, nastavili su se i nakon što su se za za “stari sućuraški stol” u Gospojskoj štradi smjestili glumci Dramske grupe “Proložac”, koji su izveli tri urnebesne šaljive točke.
– Vaša nasmijana lica govore više od riječi, a upravo zbog smijeha, koji je najbolji lijek za sve, i organiziramo ovo događanje. Mislim kako je postignut i drugi glavni cilj – očuvanje kaštelanske nematerijalne kulturne baštine uz pomoć pisme i starinski glendi i batudi, koje nam mnogo govore o nekadašnjem načinu života naših starih i tradiciji. – istaknula je ravnateljica GKK zahvalivši brojnoj okupljenoj publici na stalnoj potpori.
 
Nakon dvoipolsatnog događanja prepunog smijeha i dobrog raspoloženja, peta Večer kaštelanski’ glendi i batudi zaključena je uz zahvalu R. Dobrić svima koji su bili uključeni u organizaciju te nastupom Lane Rubelj, koja je brojnu okupljenu publiku izvedbom pjesme “Zemlja dide mog“ podigla na noge, pri čemu su joj se u pjesmi pridružili svi nazočni.
 

Renata Dobrić

Povezane objave

Šesnaesta knjiga Peje Šimića

HF

Nema razloga za čuđenje

HF

Objavljena knjiga Vere Primorac

HF

Europa se ne će zaštititi od terorista jer ih podržava

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više