Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

“Srijemci Srijemu” u Staroj Pazovi

Ivan Sabolić: Hrvatska mora podržavati manifestacije koji pridonose zajedništvu i pomociji hrvatskoga identiteta

 
 
Središnja kulturna manifestacija hrvatske nacionalne manjine „Srijemci Srijemu“ upriličena je 16. rujna u Staroj Pazovi. Održavanje je financijski podržala  RH u okviru programa i projekta udruga, ustanova i organizacija hrvatske nacionalne manjine u Srbiji za 2017. Peti put zaredom predstavnici hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema okupili su se kako bi prezentirali svoj rad na očuvanju bogatog kulturnog nasljeđa, tradicije i običaja. Organizator i domaćin manifestacije bio je HKPD „Tomislav“, Golubinci.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/Srijemci_Srijemu_logo.jpg
Manifestacija “Srijemci Srijemu” organizirana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te medijsko pokroviteljstvo tjednika „Hrvatska riječ“ i Radio-televizije Vojvodine. Gosti su bili i HKC „Bunjevačko kolo“ Subotica i Hrvatska čitaonica iz Subotice. Osim brojnog gledateljstva, događaju su nazočili zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Željko Rupić; načelnik Općine Stara Pazova, Željko Šolaja; predstavnici Vukovarsko-srijemske županije; Andrija Matić, pročelnik odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, kao i opunomoćeni ministri Ivan Sabolić i dr. Stjepan Glas i savjetnik Goran Petrović, te generalni konzul Velimir Pleše.
 
U uvodnom dijelu, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić ohrabrio je pripadnike hrvatske nacionalne manjine da čuvaju hrvatski identitet njegovanjem hrvatskog jezika i kulture. Željko Rupić potaknuo je nazočne na obraćanje Državnom Uredu za Hrvate izvan Hrvatske koji sustavno pruža potporu programima udruga Hrvata izvan Hrvatske. Predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Ivan Sabolić naglasio je da će Hrvatska i dalje podržavati održavanje ove važne manifestacije, kao i druge kvalitetne projekte hrvatskih udruga koji pridonose zajedništvu te promociji hrvatskoga identiteta.
 

Vid Hinković

Povezane objave

GLAS IZ ISELJENIŠTVA – Stari komunist Jaroslav Pecnik kaže da će Anja Šimpraga biti dobar suradnik u Plenkovićevoj Vladi

hrvatski-fokus

Huey Louis Kostanick (Kostanić) – sveučilišni profesor, geograf

hrvatski-fokus

Postoji li psihijatrijski nadzor za Z. Milanovića?

HF

Čovječe nerazumni

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više