Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Osiguran izvoz u muslimanske zemlje

Potpisan sporazum između Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj i HGK

 
 
„Hrvatska prehrambena industrija i turizam danas su pronašli svoje mjesto u jednom od najbrže rastućih tržišta na svijetu, vrijednom oko dvije tisuće milijardi američkih dolara godišnje. Štoviše, pozicioniramo se kao lideri u regiji i Europi.“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović povodom današnjeg potpisivanja sporazuma između Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i HGK, u sklopu svečane dodjele jubilarnog 100. po redu halal certifikata poduzeću Ljekovite gljive d. o. o., povodom kojeg je organiziran i susret hrvatskih poduzetnika s distributerom u prehrambenoj industriji MHP Food trading iz Dubaija.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/10/istah07.jpg
„Budući da proizvođačima znakovi kvalitete predstavljaju nagradu za trud u kreiranju proizvoda i održavanju kontinuiteta u kvaliteti, potpisivanjem današnjeg sporazuma gospodarstvenici će sada u tome procesu moći računati na još bolju suradnju s pouzdanim partnerima.“, naglasio je Burilović. Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz efendija Hasanović prisjetio se početaka rada Centra za certificiranje halal kvalitete i puta od prvog do današnjeg 100. dodijeljenog certifikata, u roku punom kraćem od očekivanog. Povodom potpisivanja ugovora s Hrvatskom gospodarskom komorom, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i želju za nastavkom promocije halal vrijednosti.
 
„Hrvatska gospodarska komora prepoznala nas je kao ozbiljnog partnera s kojim možemo konkurentnost i kvalitetu proizvođača podići na veću razinu i time pomoći svima onima koji to žele da otvore svoje tržišno poslovanje i prema zemljama u okruženju i prema puno udaljenijim tržištima. Današnjim potpisivanjem ugovora s Hrvatskom gospodarskom komorom zasigurno podižemo suradnju na jedan veći stupanj, obvezujući se na promoviranje vrijednosti halala kao stila zdravog života.“, rekao je ef. Hasanović. Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić potvrdio je uspješno poslovanje poduzeća s halal certifikatom: „Proveli smo istraživanje među proizvođačima s halal certifikatom i pružateljima usluga. Rezultati pokazuju da je 66,6% poduzeća povećalo svoju dobit, a 87,5 % hotelijera koji su nositelji halal certifikata zabilježilo je povećanje broja noćenja.“
 
Uz potvrđen uspjeh poduzetnika koji su već napravili iskorak prema halal tržištima, Dugonjić smatra da prostora za razvoj u prehrambenoj industriji i turizmu još uvijek ima. „Možemo očekivati značajnije iskorake na tržištu u smislu izvoza halal proizvoda i dolazaka gostiju s halal tržišta, što je idealan način osiguravanja popunjenosti tijekom pred i post-sezone.“, naglasio je Dugonjić. „Nadamo se povećanju broja ovakvih proizvođača.“, rekla je pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum, uz najavu razvoja financijskih instrumenata za potrebe poduzetnika u halal djelatnostima.
 

Melita Novak

Povezani članci

Hrvati i dalje žive od iseljenika

HF

Trošimo li previše na lijekove?

HF

Određena gornja granica za naftu

HF

Blokirani i blokirani mozak saborskih zastupnika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...