Hrvatski Fokus
Aktualno

Smijenili su me Pupovac i srpske Novosti

Kod nas doskočice cijene više od informacija, a teme neoprostivo često delegiraju marketinškim motivima

 
 
Mirjane Hrge, jedne od naših najvećih televizijskih zvijezda, već tri mjeseca nema na televiziji. Prekaljena novinarka koja je na proljeće 2015. godine s Al Jazeere Balkans prešla na RTL – a čiji su veliki medijski transfer i dolazak na tu televiziju čelnici RTL-a prije samo godinu i pol dana popratili ovacijama i izjavama da će “dolazak jedne od najboljih urednica i voditeljica dodatno osnažiti njihov informativni program” – u srpnju je tiho nestala iz etera.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/56ea8899-5154-44fd-8089-394d0a0a0a6d-mirjana-hrga-preview.jpg
• Zbog čega se niste oprostili od publike koja vas je pratila na toj televiziji?
– Sve se to dogodilo naglo jer o smjeni sam obaviještena samo dva, tri sata prije zadnjeg ulaska u studio. I u takvoj situaciji bilo mi je najvažnije kvalitetno odraditi emisiju. Nisam si dopuštala da razmišljam o onome što se dogodilo. Uostalom, nisam željela da gledatelji, ali ni kolege u redakciji, osjete da nešto nije u redu…
 
Prije sedamnaest godina smijenila me je Mirjana Rakić
 
• Ovo je druga smjena u vašem životu. Prvi put smijenjeni ste na HRT-u prije sedamnaest godina. Ima li sličnosti u tim smjenama?
– Sve su smjene slične, pa tako i ova onoj iz 2000. godine. Tada sam bila smijenjena odlukom Mirjane Rakić. I nije to strašno. Strašnije je ako pristanete u tome ostati. Onda sam bila mlada, pa sam potrošila tri godine na “ledu”, ali s ovim današnjim iskustvom za takva lutanja nemam opravdanja. Na kraju sam i te 2000. godine dala otkaz, jer, koliko god sam tada neiskusna bila, bilo mi je jasno da nije u redu primati plaću za nerad, što god bio razlog nerada. Ovo je slobodno tržište, treba ići tamo gdje ima smisla pošteno raditi.
 
• Zbog čega ste zapravo bili smijenjeni prije sedamnaest godina?
– Bila je to, naravno, politička smjena. Kratko i jasno: došla je nova vlast.
 
• Mislite li da ste i sada smijenjeni zbog politike?
– Ne zamaram se time. Svejedno mi je.
 
• Jeste li tijekom rada na RTL-u bili izloženi političkim pritiscima?
– Koliko ja znam, nitko takvo što nije radio, osim Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca. Njihove pozive i dopise vrhu kuće protiv mene doživjela sam kao pokušaj izravnog upletanja u uređivačku politiku.
 
• S njima ste i na sudu?
– Nažalost. Nekada nemate izbora, morate nekako pokušati zaustaviti to divljanje. Povod je bio šovinistički nasrtaj na mene u Novostima. Nije ugodno čitati te diskreditacije, kao ni tekstove objavljene nakon moje smjene, a u kojima se hvali RTL jer se, kako pišu, “nakon lutanja u desno vratio na pravi kurs”.
 
• Je li vam danas, nakon svega, žao što ste 2015. godine prihvatili RTL-ovu poslovnu ponudu?
– Iskreno, kad jednom uđete u svemirski brod poput Al Jazeere Balkans, nikada ne možete zaboraviti užitak rada u uređenoj televizijskoj kući. No, s druge strane, ne mogu reći da ovo, na svoj način, nije imalo smisla. Godinu iza sebe pamtit ću kao iskušavanje vlastite izdržljivosti, što se ne odnosi na moj poslovni kapacitet, nego na sve ono okolo što troši čovjeka, a ne čini ga sretnim. Protekla godina za mene je razdoblje u kojem sam kao osoba doživjela priličan profesionalni zastoj, ali se i prisjetila kakvi su odnosi na medijskoj i političkoj sceni u Hrvatskoj. Mislim da bih o tome mogla napisati romane.
 
• Tijekom vaše 23 godine duge karijere radili ste na četiri televizije. Možete li ih usporediti?
– Al Jazeera Balkans i HRT su dvije velike i moćne kuće, što god drugi mislili o tome. Obje su u moje vrijeme vodili vrhunski menadžeri, a na čelu programa bili su profesionalci, obrazovani ljudi. To je jedna od glavnih razlika, koja onda producira i ostale razlike.
 
• Što ćete sada, nakon svega? Jesu li točna šuškanja da su vaše buduće moguće poslovne adrese na HRT-u ili Al Jazeeri Balkans?
– Voljela bih da je u Hrvatskoj moguće raditi onako kako duboko vjerujem da je jedino ispravno, no ja sam najljepše trenutke u karijeri i poštovanje ipak doživjela izvan Hrvatske. Ovdje, ako ne razmišljaš kao grupa koja već godinama opstaje tako da se čvrsto drži i međusobno pothranjuje, doživiš odbacivanje. Zato danas i imamo situaciju u kojoj se doskočice cijene više od informacija, a teme neoprostivo često delegiraju marketinškim motivima. Još nisam odlučila vrijedi li se u takvim uvjetima boriti.
 

Klara Rožman, http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivna-ispovijest-mirjane-hrge-zasto-su-me-maknuli-s-rtl-a-dva-sata-prije-zadnjeg-ulaska-u-studio-obavijestili-su-me-da-ce-me-maknuti/6620214/

Povezane objave

Nije dostojan niti spomenuti riječ hrvatski branitelji a kamoli prolivenu krv za Hrvatsku

HF

Međunarodni tjedan molitve i posta

hrvatski-fokus

Konačno domoljubi u Kninu

HF

Hvala ti, druže Nešo!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više