Hrvatski Fokus
Gledišta

Naši “hrvatski” oligarsi

Metode subotičkih oligarha: ponižavanje, nipodaštavanje, omalovažavanje, vrijeđanje…

 
 
Otvoreno pismo Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakcija Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom članka dr. sc. Aleksandre Prćić „Ne priznaju mi se iskustvo i znanje“ u 756. broju „Hrvatske riječi“ od 13. listopada 2017. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/aleksandra_prcic.jpg
Aleksandra Prćić
 
Da su Slaven Bačić i Tomislav Žigmanov dva subotička oligarha koja u svojim rukama drže sve što je hrvatsko u Republici Srbiji konačno dokazuje sramni natječaj za izbor ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH). Da su „Hrvatske novine“ njihov list, a Redakcija Informativnog programa na hrvatskom jeziku RTV Vojvodine sa takozvanim „Dnevnikom na hrvatskom jeziku“ njihov glasnogovornik, konačno dokazuje to kako su nas o svemu tome izvještavali.
 
Naime, do sramnog prijedloga Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) da Tomislav Žigmanov po treći put bude izabran za ravnatelja ZKVH jedva da smo doznali da postoji i drugi kandidat, a sve vrijeme o njemu nismo ništa znali, čak ni njegovo ime, iako je igra ispod žita oko natječaja trajala mjesecima. Ovi oligarsi upravo vladaju na neinformiranju, bolje reći, dezinformiranju hrvatskog puka ovdje, na mutljavinama, plagijatima i igrama ispod žita. Onda se tako veliki smrad više nije mogao kriti pa smo doznali da drugi kandidat ne zadovoljava uvijete natječaja jer nije nostrificirao dokumentaciju o svom zvanju u Republici Srbiji! To znači da za HNV (čitaj Slavena Bačića) Hrvatska nije država, kao i da je preporuka iz Hrvatske za tog kandidata samo osobno pismo gospođe Ljerke Alajbeg, koje kao takvo ne pije vode! Slaven Bačić bi vjerojatno tako ocijenio i pismo gospođe Kolinde Grabar-Kitarović ako na njemu ne bi bilo pečata Ureda Predsjednice. A možda ga ni onda ne bi uvažio jer dolazi iz za njega nepriznate države !!! Moćni su subotički oligarsi, imaju novac, infrastrukturu, medije i sve same poltrone oko sebe.
 
Usput smo čuli da je životopis Tomislava Žigmanova, priložen kod  natječaja, falsificiran! To nije čudno, kod Žigmanova je sve falš. A koliki je zaista smrad oko ovog slučaja doznajemo končno iz reagiranja dr. sc. Aleksandre Prćić u članku „Ne priznaju mi se iskustvo i znanje“. Tek sada saznajemo više o drugom kandidatu, zapravo kandidtkinji, za ravnatelja ZKHV. Povrijeđena i uvrijeđena do bola gospođa Prćić, između ostalog kaže:„Javnosti se obraćam radi toga što kao visoko obrazovana osoba ne mogu prijeći preko uvrjeda koje sam kao čovjek i doktor znanosti doživjela tijekom postupka izbora za radno mijesto ravnatelja ZKVH“.
 
Ovo je također poznata metoda subotičkih oligarha. Ponižavanje, nipodaštavanje, omalovažavanje i vrijeđanje. Što će njima pravi, sposobni, odvažni i obrazovni ljudi?! Oko sebe su pozapošljavali napuhane mediokritete koji su već po toj karakteristici i bezrezervni poltroni. Tako Bačić i Žigmanov dominiraju, a oni imaju siguran kruh uz njih. Drugačije bi bili na ulici.Povodom toga u oči upada članak Jasne Vojnić, koordinatorice tima za izradu Strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji, u „Hrvatskoj riječi“ br. 755. od 6. listopada 2017. godine pod nazivom „Pomjeramo stvari ka boljem!“ (sa uskličnikom). Samohvala za beznačajne rezultate svog rada je još jedna karakteristika subotičkih oligarha i njihovih poltrona. Jasna Vojnić kaže: Da HNV ne postoji trebalo bi ga izmisliti. (!!!) HNV se ne izmišlja, gospođo Vojnić, već stvara kroz transparentni demokratski proces. Taj proces je izostao u samom početku „izmišljanja“ HNV i sada imamo mutanta koji guta svoju djecu. Isto važi i za Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. To se dobro vidi iz slučaja o kojem je ovdje riječ.
 
„Hrvatska riječ“, HNV i ZKVH su otuđeni od svog naroda, ali zato pojedini djelatnici tih kuća imaju sjajno mišljenje o sebi i svojim institucijama u kojima su dobili posao zahvaljujući jedino subotičkim oligarsima Slavenu Bačiću i Tomislavu Žigmanovu. Jasna Vojnić u navedenom članku dalje piše: Ne znaju svi(neuki i neobavješteni hrvatski puk) čemu to (HNV) točno služi i što se događa unutra (!?!), a u narodu je dobilo ulogu bez koje možda do danas kao manjina ne bismo ni opstali. (!?!) Opstali smo, gospođo Vojnić, mi srijemski Hrvati u puno težim uvjetima bez Vas i HNV-a, a tek sada nas je strah da ćemo nestati. Na ovogodišnjoj manifestaciji „Srijemci Srijemu“, koju organizira HNV, nije bilo niti jednog hrvatskog obilježja!!!
 
Jasna Vojnić zatim filozofira o pogrešnom shvatanju kako HNV treba da spašava svakog pojedinca od svoje vlastite krivice(!?!), puna je hvale za ono što je HNV učinio za ove silne godine i upozorava da „neprijatelj ne spava, djeluje planski strateški, osmišljeno, vodeći računa da se slučajno ne okupimo oko istine i zajedništva.(!?!) Izjava tipična za političare koji su u ime svog naroda potpuno otuđeni od tog naroda, jer zajedništvo Hrvata su rasturli Bačić i Žigmanov, insistirajući na podjeli Hrvata na razne etnoskupine, pri čemu favorizuju bunjevačke Hrvate ili hrvatske Bunjevce, već ne znam što su.
 
A tek priča o istini je tužna. Ako se analizira kako su nastali HNV i ZKVH i kako je sve hrvatsko u Republici Srbiji odvučeno na samu mađarsku granicu, biti će jasna i moć tandema Bačić – Žigmanov, jer osnovica je bila stvaranje svog klana u Subotici na najbezočniji način, do plagiranja dokumentacije.
 
No, vratimo se gospođi Aleksandri Prćić. Ona piše: „Na kraju moram primjetiti da nisam prva, a vjerujem ni posljednja osoba visokog akademskog zvanja protjerana iz hrvatske zajednice poradi interesa pojedinaca“. Iako duboko ponižena, kandidatkinja za ravnateljicu ZKVH blago reagira i kaže da bi se Tomislav Žigmanov za dobrobit hrvatske zajednice ovdje trebao opredjeliti da li će se baviti kulturom ili politikom. Pogrešno, gospođo Prćić! Tomislav Žigmanov se za dobrobit hrvatske zajednice ovdje ne bi smio baviti niti politikom niti kulturom! Da postane koristam član naše zajednice treba dosljedno da slijedi put svog prethodnika fenomenalnog Petra Kuntića. Ako upropaste i kokoši neće biti tako strašno kao što je ovo strašno. A sve isto važi i za Slavena Bačića.
 

Branimir Miroslav Cakić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

Dr. Drago Prgomet je dobar liječnik

HF

HRT i dalje ignorira hrvatsku javnost

HF

Gorak humor “Hrvatske riječi”

HF

NATJEČAJ – za najbolje domoljubne pjesme

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više