Hrvatski Fokus
Kultura

U prvom redu motiv pronalazi mene

Svijet promatram oko sebe začuđeno poput djeteta

 
 
Suvremena hrvatska likovna umjetnica, slikarica Marija Puzak, autorica je značajnog opusa, izlagala je na brojnim izložbama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/21191898_114972185859655_8780557876353593283_n.jpg
• Gospođo Puzak, ostvarili ste značajan slikarski opus. Što je ključna karakteristika Vašeg slikarstva?
– Karakteristike moga slikarstva su, rekla bih, koloristička otvorenost i senzibilitet i unutarnji poriv za razumijevanje ljepote, osobne i univerzalne.
 
• Slikate i u tehnici ulja i akvarelu. Koliko je pojedina tehnika važna u Vašem opusu?
– Slikam u ulju i akvarelu. Uvijek preferiram ulja. Ulje ima jednu žitkost, gustoću, ako hoćete, strukturu; ja ga obožavam. To je moj temperament.
 
• Kako pristupate motivu?
– U prvom redu motiv pronalazi mene. Jako sam zaokupljena energijom boje i to me pomete. Pejzaž je, reklo bi se, dominira u mom stvaralaštvu jer mi daje najviše otklona od realističnosti i slobode. Sve je prepušteno mom trenutnom raspoloženju. Uvijek promatram svijet oko sebe začuđeno poput djeteta. Uvijek pronalazim nešto novo, lijepo i dobro.
 
• Kolor je vrlo istaknut u Vašem opusu.
– Što se tiče kolora, on je vrlo važan u mom opusu, to je dio mog senzibiliteta. Kada sam i najtmurnija, izaći će koloristički krik, snagom žitkih boja, gotovo agresija crvene, žute, zelene, plave,…
 
• Izlažete već na samom početku svoje slikarske karijere. Koliko je izlaganje važno za umjetnika?
– Za mene je izlaganje važno utoliko da uspostavim interakciju sa publikom ali i najvažnije da uvidim sama što sam trenutno i gdje sam u ostvarenju sebe.
 
• Bavite se i uzlanjem.
– Uzlanjem sam se bavila (i to na poseban način gotovo kao objekti u prostoru) 70-tih i 80-tih godina. Sada sam okupirana dizajniranjem i redizajniranjem nakita od žice i drugih materijala koji su ponekada i nespojivi (metal, vuna, žica, kamen, alu-folija, koža,…) ali me intrigiraju. Nakit je neobičan jer bi se moglo reći da su to male nosive instalacije. Svaki komad se može nositi na više načina. Uvijek se na njemu može nešto dopuniti ili oduzeti. Ispada da u tom smislu nikada nije dovršen ili da je uvijek nov.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/21731199_117082882315252_4663669352829617475_n.jpg
• Utječu li raznolika umjetnička gibanja na Vas?
– Na to pitanje ne bih znala odgovoriti. Imam neka svoja mjerila. Ne volim destrukciju, rušenje, razaranje i laž. Smatram da umjetnost mora biti ispunjena ljubavlju, snagom duha, strašću i misterijem onostranog.
 
• Što je trenutačno novo u atelijeru?
– Ne bih rekla da ima nešto posebno novo jer se svaki dan nešto događa, slikam i izrađujem nakit, skulpture, redizajniram odjeću. Imam puno stvaralačkog zanosa i naboja. Smatram da je dobro kontinuirano raditi pa ako nešto dođe (izložba) dobro dođe. Ja sam uvijek spremna.
 
• Planovi, izložbe, monografije…?
– U planu je monografija (40 godina rada). Možda slijedeće godine. Vidjeti ćemo. Što se tiče izložbi, tu sam od onih koje ne izlažu često ali kada izlažem dajem sve od sebe. Ove godine imam splitsku izložbu iza sebe. Sada ću poraditi na novim stvarima pa ćemo vidjeti. Planovi su uvijek tu, i to je dobro.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Valovi duše

HF

Tiha radost

HF

Ponovno u Lisinskom: Spektakularni balet Giselle koji osvaja srca svih naraštaja!

hrvatski-fokus

U Slatini međunarodni dan keramičara

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više