Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Dobra vremena za europske separatiste

Kralj Felipe VI. izvan vremena i prostora

 
 
Španjolska, Velika Britanija, Njemačka… U zapadnim državama raste želja za političkom preglednošću. No čelnici država premalo se bave potrebama svojih građana. Dobri kralj, otac nacije, možda se još može naići u Grimmovoj bajci o Drozdobradu. U toj je bajci kralj otac koji dobro razumije svoj narod. On drži ljude na okupu i potiče optimizam. No ono što funkcionira u bajci, rijetko funkcionira u stvarnosti. U Španjolskoj je kralj upravo izgubio dio svog naroda i svojim legalističkim govorom pojačao strah od podjele zemlje. U Velikoj Britaniji kraljica je šutjela kada su Škoti željeli stvoriti 'podijeljeno kraljevstvo' ili kad su Britanci težili izlasku iz Europske unije. Doduše, ni ta suzdržanost nije bila od pomoći. Bez obzira zvao li se danas predsjednikom ili kraljem: kada postoji razdor u državi, pomirenje je sve teže.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/10/140620112436-spain-king-felipe-vi-salutes-horizontal-large-gallery.jpg
Kralj Filip VI.
 
Svaki separatistički pokret ima vlastite pokretače: povijesnu bol, političku nepravda, potlačenost, zapostavljenost, nepoštivanje. Svaki pokret za osamostaljenje motiviran je dubokim bijesom prema vladajućem sustavu. Separatisti žele bolji, jednostavniji i pregledniji sustav. I žele ga za sebe. Prema tome, separatizam je polubrat nacionalizma i izolacionizma. Sve te tri vrste politike ograđivanja zapravo povezuje duboka potreba za samostalnošću i autarkijom. Odcjepljenje od ostatka svijeta, povratak sebi samom, čini se da nudi nešto utješno: sigurnost, preglednost i samoodređenje. Referendum in Katalonien Katalonien begehrt aufNe čudi da su u ovom vremenu koje mnogi doživljavaju kao veliko opterećenje separatizam, izolacionizam i nacionalizam u uzletu. Od Erbila do Ingolstadta političko vodstvo obećava jasnoću i istinu. „America first“ zapravo je slogan čitavog svijeta.
 
Neovisno o tome slijedi li separatizam temeljnu etničku podjelu, kao u slučaju Kurda, ili služi za samoodržavanje, kao u slučaju bavarskog CSU-a, separatisti u pravilu kapituliraju pred kompleksnošću zajednice. Ništa nije drukčije ni u Barceloni: španjolska nacija s gledišta Katalonaca traži previše kompromisa, pa separatisti obećavaju bolji život u samostalnoj Kataloniji. Ponos mora biti vrlo izražen da bi se rizici od takvog odcjepljenja mogli ignorirati. Tko ovih dana prati naslove knjiga u izlozima knjižara, zapravo svjedoči i njemačkom pokušaju samotraženja: „Što je njemački“, „Sjećanja jedne nacije“, „Nijemci i njihova nacija“ … samo su neki od naslova koji svjedoče o dubokim sumnjama u same sebe i potrebi za opstankom. To je začuđujuće s obzirom na to da se radi u zemlji koja se u boljim trenucima već doživljavala postnacionalnom i kojoj je povijesno iskustvo s identitetom i domovinom trebalo otjerati čežnju za šupljim frazama.
 
S druge, pak, strane, isto kao što se katalonska potreba za identitetom ne smije jednostavno podcjenjivati, tako se ne smiju ismijavati ni drugi oblici te politike ograđivanja s obzirom da je upravo takva politika u Bijelu kuću dovela Donalda Trumpa i potaknula Britance na napuštanje Europske unije. No osvrnemo li se na naslove knjiga u izlozima knjižara i rezultat nedavnih parlamentarnih izbora, shvatit ćemo se da ni Nijemci nisu imuni na iskušenja tobože savršenog svijeta bez izbjeglica i jeftine radne snage s istoka.
 
Koji dakle odgovor teba dati Kataloncima? Felipe VI. nije ga dao jer nije dovoljno govoriti o stanju prava. Kralj u bajci pokazao bi svoju dobrotu i mudrost, govorio bi o revolucionarnom vremenu promjena koje od mnogih iziskuje velike napore. Pokazao bi empatiju prema zabrinutima i simpatiju prema pojedinim željama odmetnika. A zatim bi ih suočio s teškom istinom: da nema dobrog života u malome dokle cjelina ne funkcionira; i da nije moguće skrivati se u svijetu u kojem računalo može prepoznati svako lice. Možda bi u tom slučaju obje strane pokazale spremnost na razgovor i pokazale međusobno razumijevanje umjesto da potiču nove nemire. Felipe to vjerojatno nije shvatio, ali zapravo i kod Katalonaca, i Britanaca i svih secesionista još uvijek postoji čežnja za dobrim kraljem. Kao u bajci.
 

Stefan Kornelius, F.A.Z., Njemačka

Povezane objave

Human Rights Watch, ACLU, Amnesty International užasnuti su kupnjom Twittera Elona Muska

hrvatski-fokus

Aleksandar Vučić – novi ‘knez Lazar’

HF

Iran se otvara prema Indiji

HF

Konačno su izvijestili o dokazima koji podupiru teoriju curenja iz laboratorija COVID

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više